7/22/2025 2:53:52 AM

چرا ادرار مردان قرمز می‌شود؟

در این مطلب همراه ما باشید تا با دلایل احتمالی این تغییر رنگ آشنا شوید و بدانید چه زمانی باید نگران باشید و چه زمانی می‌توانید آرامش خاطر داشته باشید.





تصور کنید یک روز ناگهان هنگام رفتن به دستشویی متوجه می‌شوید که رنگ ادرار شما قرمز شده است. طبیعی است که در این لحظه ذهن‌ شما پر از سوال‌های نگران‌کننده شود. ادرار قرمز در مردان می‌تواند دلایل متفاوتی داشته باشد؛ از موارد ساده و گذرا تا مشکلاتی که به مراقبت پزشکی فوری نیاز دارند.

عفونت دستگاه ادراری و علت ادرارقرمز در مردان
عفونت‌های دستگاه ادراری یکی از علل شایع وجود خون در ادرار مردان هستند. این عفونت‌ها زمانی رخ می‌دهند که باکتری‌ها از طریق مجرای ادرار وارد مثانه یا حتی کلیه‌ها شوند. اگر عفونت ادراری به کلیه‌ها برسد، ممکن است علائمی مانند درد در پشت یا پهلوها ایجاد شود. سایر علائمی که ممکن است ایجاد شوند عبارتند از:

نیاز فوری یا مکرر به ادرار کردن
درد یا سوزش هنگام ادرار
ادرار بدبو یا کدر
معمولا این عفونت‌ها با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شوند. در صورت مشاهده خون در ادرار همراه با این علائم، مراجعه سریع به پزشک ضروری است.

سنگ کلیه و مثانه
سنگ‌های کلیه یا مثانه که از رسوبات معدنی تشکیل می‌شوند، می‌توانند به دیواره‌های دستگاه ادراری آسیب بزنند و باعث خونریزی شوند. این سنگ‌ها ممکن است هماچوری آشکار یا میکروسکوپی ایجاد کنند و منجر به موارد زیر شوند:

درد شدید در پهلو یا زیر شکم
ادرار مکرر یا دردناک
وجود لخته‌های خون در ادرار

علت ادرار قرمز در مردان، ورزش شدید
ورزش‌های سنگین به‌ویژه دویدن طولانی ‌مدت می‌توانند باعث هماچوری یا خون در ادرار به صورت موقت شوند که به آن هماچوری ناشی از ورزش (EIH) گفته می‌شود. این حالت معمولا در عرض 3 روز برطرف می‌شود و معمولا بدون علامت است. قرمزی ادرار در این حالت معمولا با استراحت و مصرف مایعات کافی برطرف می‌شود.

بزرگی پروستات
بزرگ شدن پروستات که در مردان بالای 50 سال شایع است، می‌تواند مجرای ادرار را تحت فشار قرار دهد و جریان ادرار را مسدود کند. این فشار ممکن است به خونریزی و ورود خون به ادرار منجر شود. سایر علائم مرتبط با بزرگی پروستات عبارتند از مشکل در شروع ادرار، جریان ضعیف ادرار، نیاز مکرر به ادرار کردن به‌ویژه در شب.

مصرف داروها یا مواد غذایی
برخی داروها مانند آسپرین، وارفارین یا داروهای مسهل و مواد غذایی مانند چغندر، تمشک یا ریواس می‌توانند ادرار را به رنگ قرمز یا صورتی درآورند، بدون اینکه خون واقعی در ادرار وجود داشته باشد. این حالت معمولا بدون علامت است و پس از چند روز برطرف می‌شود و نیازی به درمان ندارد، اما در صورت تداوم باید با پزشک مشورت شود.

سرطان‌های دستگاه ادراری
خون قابل‌ مشاهده در ادرار ممکن است نشانه‌ای از سرطان پیشرفته کلیه، مثانه یا پروستات باشد. این حالت در مراحل اولیه معمولا بدون علامت است، بنابراین غربالگری منظم در مردان بالای 55 سال اهمیت دارد. سایر علائم مرتبط عبارتند از درد مبهم در ناحیه لگن (در سرطان پروستات)، کاهش وزن بدون دلیل و خستگی. به یاد داشته باشید که تشخیص زود هنگام برای درمان موفق حیاتی است.

گلومرولونفریت
این بیماری التهابی سیستم فیلتراسیون کلیه‌ها است که می‌تواند به دلیل عفونت، بیماری‌های سیستمیک مانند دیابت یا به ‌صورت مستقل رخ دهد. هماچوری میکروسکوپی یکی از علائم شایع آن است و ادرار کدر یا قهوه‌ای، تورم در دست‌ها یا پاها و فشار خون بالا از سایر علائم این بیماری هستند.

آسیب یا تروما
ضربه‌های ناشی از تصادف، ورزش یا جراحی می‌توانند به کلیه‌ها، مثانه یا مجرای ادرار آسیب بزنند و باعث وجود خون در ادرار و قرمزی رنگ آن شود که با کبودی یا درد در ناحیه شکم و مشکل در ادرار کردن همراه است.

سخن پایانی
در این مطلب بررسی کردیم که ادرار قرمز در مردان نشانه چیست. مشاهده ادرار قرمز رنگ می‌تواند نشانه‌ای از تغییرات مهم در سلامت بدن باشد که نباید به سادگی از کنار آن گذشت. اگرچه گاهی این تغییر رنگ ممکن است ناشی از مصرف برخی خوراکی‌ها یا داروها باشد، اما در بسیاری از موارد می‌تواند هشداری برای مشکلات جدی‌تر مانند عفونت، خونریزی یا بیماری‌های کلیوی باشد. بهترین راهکار، توجه دقیق به این علامت و مراجعه به پزشک برای تشخیص دقیق و درمان به موقع است.



چرا ادرار مردان قرمز می‌شود؟

برچسب‌ها

نظر شما


مطالب پیشنهادی