7/22/2025 5:17:15 PM

رابرت گیتس: دانش هسته‌ای ایران از بین نمی‌رود

«رابرت گیتس» شرایط فعلی جهان را یکی از «خطرناک‌ترین» دوران‌های تاریخ توصیف کرد. او با اشاره به بحران غزه، جنگ اوکراین و جنگ تعرفه‌ای آمریکا با چین، گفت: «چین اکنون با افزایش تعرفه واردات کالاهای آمریکایی به ۱۲۵ درصد پاسخ داده است. حالا کشاورزان آمریکایی نگران هستند که چین اکنون برای تأمین نیازهای خود به سراغ دیگر کشورها برود.»

او در مصاحبه با شبکه خبری بلومبرگ گفت: «ما هرگز به‌طور هم‌زمان با ۲ قدرت بزرگ هسته‌ای متخاصم، یکی در آسیا و دیگری در اروپا، مواجه نبوده‌ایم. در اروپا یک جنگ بزرگ جریان دارد، در خاورمیانه هم جنگ بزرگی در جریان است و در آسیا نیز تهدید وقوع جنگ وجود دارد. همه این‌ها در حالی رخ می‌دهد که ما آمریکایی‌ها درباره نقش‌مان در جهان، درباره سیاست، و درباره تقریباً هر چیز دیگری دچار شکاف هستیم. بسیاری از مسائل هم که باید حل‌وفصل شوند، همچنان رها شده‌اند: از کسری بودجه و بدهی گرفته تا این‌که چگونه بار دیگر ظرفیت ساخت‌وساز نظامی را بازسازی کنیم و صنایع دفاعی را احیا کنیم. پس این دوره، دوره‌ی واقعاً دشواری است.»

گیتس که در ۲ دولت مختلف آمریکا وزیر دفاع بوده، نابرابری‌های تجاری را یک مسئله امنیت ملی دانست و گفت: «بعد از جنگ جهانی دوم، ایالات متحده مزایای تجاری بزرگی به آلمان، ژاپن و همچنین کشورهای اروپایی داد که تلاش می‌کردند از خرابی‌های جنگ رهایی یابند... اما هیچ‌گاه آن امتیازات را پس نگرفتیم. در طول سال‌ها، این نابرابری‌ها روی هم انباشته شد و هیچ‌کس واقعاً تمایلی به مقابله با آن نداشت، چون این موضوع بسیار حساس بود، به‌ویژه در میان متحدان‌مان. بعد، با ورود چین به سازمان تجارت جهانی این مسائل تجاری به‌سرعت تشدید شد.»

وی افزود: «به‌نظر من، ما حالا در حوزه تجارت و در زمینه هزینه‌کرد دفاعی اروپایی‌ها، وارد مرحله‌ای از تسویه‌حساب و بازنگری در مشکلاتی شده‌ایم که مدت‌هاست وجود داشته‌اند.»

گیتس همچنین در مسئله غزه بر لزوم یک نهاد سیاسی معتبر برای فلسطینیان تاکید کرد، اما گفت تشکیلات خودگردان نمی‌تواند این جایگاه را داشته باشد، زیرا به ادعای گیتس، این نهاد «فاسد و ناکارآمد» است.

وزیر دفاع پیشین ایالات متحده درباره حمله رژیم و آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران گفت: «این مسئله نخستین‌بار زمانی مطرح شد که من وزیر دفاع در دولت جورج بوش بودم، یعنی حدود سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸. آن زمان گفتم تردیدی نیست که ما می‌توانیم به تأسیسات هسته‌ای ایران آسیب جدی وارد کنیم و همچنان بر این باورم که ما می‌توانیم برنامه هسته‌ای ایران را به‌شدت عقب بیندازیم، ولی نمی‌توانیم آن را به‌طور کامل از بین ببریم. دانش آن‌ها از بین نمی‌رود.»

وی افزود: «نظرم همان چیزی است که ۱۵ سال پیش به رئیس‌جمهور بوش می‌گفتم؛ اینکه شما می‌توانید آسیب بزنید، اما نمی‌توانید همه‌چیز را نابود کنید. شما فقط زمان می‌خرید. سوال این است که آیا می‌توان از زمانی که خریده شده برای رسیدن به یک توافق استفاده کرد یا نه.»

گیتس که سابقه ریاست سازمان سیا را هم در کارنامه دارد، در ادامه به مناقشه اوکراین پرداخت و گفت: «بدون اوکراین، امپراتوری روسیه وجود ندارد. پوتین این موضوع را باور دارد و فکر می‌کند باید اوکراین را دوباره به آغوش امپراتوری روسیه بازگرداند. پوتین احیای امپراتوری روسیه را رسالت شخصی خود می‌داند.»

وی افزود: «اهداف پوتین از روز اول هیچ تغییری نکرده‌اند: او چهار استان شرق اوکراین را می‌خواهد؛ می‌خواهد اوکراین خلع سلاح شود؛ خواستار دولتی طرفدار روسیه در کی‌یف است؛ و خواهان ممنوعیت عضویت اوکراین در ناتو و اتحادیه اروپا است. او ذره‌ای از این اهداف عقب‌نشینی نکرده و حاضر است هر بهایی برای آن بپردازد.»

گیتس همچنین در پاسخ به این پرسش که پکن و واشنگتن تا چه حد به آغاز یک درگیری گسترده نزدیک هستند، گفت: «من نسبتاً مطمئنم که رهبران هیچ‌کدام از ۲ طرف خواهان جنگ نیستند. چنین جنگی برای هر ۲ فاجعه‌بار خواهد بود. بنابراین پرسش این است که چگونه می‌توان در طول چند دهه در برابر یکدیگر مانور دهیم، بدون آنکه این تقابل به جنگ ختم شود؛ همان‌گونه که با اتحاد جماهیر شوروی انجام دادیم.»


رابرت گیتس: دانش هسته‌ای ایران از بین نمی‌رود

برچسب‌ها

نظر شما


مطالب پیشنهادی