دکتر لیلا محسنیان با بیان اینکه در مورد گرمازدگی چهار مرحله قابل ارزیابی است، گفت: این مراحل به ترتیب شامل استرس گرمایی، خستگی گرمایی، گرمازدگی و سکته گرمایی است.
به گفته این پزشک متخصص طب اورژانس، گرمازدگی ابتدا با نشانه هایی شامل سرگیجه، ضعف، حالت تهوع، گرفتگی عضلانی، رنگ پریدگی، اسهال و استفراغ بروز می یابد و در ادامه در صورت درمان نشدن، شاهد مواردی نظیر تنفس سریع، کاهش تعریق، پوست داغ و خشک در فرد هستیم.
تشدید نشانه های گرمازدگی در صورت عدم دریافت مداخله های درمانی، با کاهش سطح هوشیاری و به کما رفتن فرد همراه است؛ همچنین ممکن است بیمار دچار تخریب سلول های عضلانی و نارسایی کلیوی شود.
توصیه این عضو هیات علمی گروه طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای پیشگیری از بروز گرمازدگی نوشیدن مایعات فراوان به ویژه آب و نوشیدنی های بدون گاز مانند آبمیوه و دوغ؛ کاهش مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین و الکل به دلیل دفع آب بدن؛ پرهیز از غذاهای چرب و داغ و مصرف غذاهای خوش نمک است.
او از افراد خواست تا در فصل گرما میزان حضور در معرض آفتاب را به ویژه در ساعت های اوج تابش نور خورشید، تا حد امکان کاهش داده و در صورت حضور نیز استفاده از ضدآفتاب، کلاه و عینک آفتابی را مورد توجه جدی قرار دهند.
محسنیان اظهار کرد: همچنین به افرادی که انجام فعالیت بدنی یا ورزش در برنامه آنان قرار دارد توصیه می شود علاوه بر استفاده از وسایل محافظتی یاد شده در برابر نور خورشید، لباس های خنک و گشاد پوشیده و فعالیت بدنی خود را به صورت تدریجی انجام دهند.
این پزشک متخصص طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه به بیان روش های مواجهه با فرد دچار گرمازدگی پرداخت و گفت: ابتدا لازم است فرد دچار گرمازدگی به جای خنک انتقال یافته و او را به حالت درازکش قرار داده و پای فرد را بالاتر از بدن قرار دهیم؛ در ادامه تا حد امکان لباس های فرد کاهش یافته و به کمک استفاده از ملحفه خیس و نوشاندن آب ولرم، دمای بدن او را کاهش دهیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ایجاد فضایی برای جریان هوا در اطراف فرد گرمازده به کمک پنکه، کولر یا بادبزن، همچنین استفاده از کیسه یخ در قسمت هایی مانند کشاله ران، زیر بغل و زیر زانوی فرد را دیگر اقدامات عملیاتی در این شرایط برشمرد.
محسنیان مناسب ترین نوشیدنی برای کمک به فرد دچار گرمازدگی را محلول ORS عنوان کرد که در صورت نبود دسترسی به داروخانه، با ترکیب یک قاشق چایخوری نمک و هشت قاشق شکر در یک لیتر آب آشامیدنی قابل تهیه است و می تواند شرایط فرد را به میزان قابل توجهی بهبود ببخشد.
او افزایش دمای محیط به بالای 32 درجه سانتیگراد و همچنین رطوبت بالای محیط را علت های بروز گرمازدگی در افراد عنوان کرد که ممکن است سیستم خنک کنندگی بدن در مواجهه با این شرایط قادر به دفع گرما نبوده و به عنوان یک موقعیت تهدید کننده حیات، فرد دچار گرمازدگی می شود.
این پزشک متخصص طب اورژانس افراد سالمند، کودکان و مادران باردار را بیشترین گروه های در معرض خطر دانست که باید در این فصل از سال با توجه بیشتری از سلامت آنان در برابر گرما مراقبت کنیم و در این زمینه تاکید کرد: به ویژه حضور این افراد در خودروی پارک شده در معرض گرما، یک خطر جدی برای بروز گرمازدگی و پیامدهای ناگوار آن است. طی مدت 10 دقیقه، دمای خودروی پارک شده به بیش از 50 درجه افزایش یافته و این شرایط برای کودکان می تواند با خطر مرگ همراه باشد که لازم است خانواده ها به این موضوع توجه جدی داشته باشند.
علائم، پیشگیری و اقدامات اورژانسی در گرمازدگی
نظر شما