سلسله قارچ ها به عنوان یکی از بزرگترین و متنوع ترین گروه از موجودات زنده مشتمل بر ۱۵۰ هزار گونه شناخته شده و میلیون ها گونه ناشناخته است. در ایران نیز چهار هزار و ۵۰۰ گونه قارچ تاکنون گزارش شده است که نزدیک به یکهزار گونه از آنها قابل رویت با چشم غیرمسلح یا بهاصطلاح ماکروسکوپی است. از میان این یکهزار گونه، ۱۰۰ گونه سمی و ۱۰ گونه از این ۱۰۰ گونه کشنده و بقیه عامل مسمومیت با علائم متفاوت هستند.
رویشگاه این قارچ ها در مناطق مختلف کشور پراکنده بوده و اشتباه در تشخیص و مصرف هر کدام از آنها می تواند موجب بروز مسمومیت شود. اکنون دو گروه بزرگ از قارچ ها یعنی قارچ های خوراکی و سمی نیز در مناطق مختلف کشور آغاز به رشد کرده اند.
در این میان موضوع مهم و حیاتی، تشخیص قارچ های خوراکی از سمی و عدم برداشت و استفاده از قارچ های سمی است.
به دلیل تنوع ظاهری بسیار بالای موجود در قارچ ها و عدم آشنایی افراد غیرمتخصص با جزئیات ظاهری و روشهای تشخیص قارچها، در عمل تشخیص بین انواع قارچ ها در طبیعت برای افراد غیرمتخصص، بسیار سخت و حتی غیرممکن است. به همین دلیل، همواره اشتباه در تشخیص و برداشت قارچ های خودرو از طبیعت با تبعات و مشکلاتی همراه خواهد شد که در برخی موارد، این مشکلات، منجر به بروز مسمومیت و حتی مرگ می شود.
در این میان برخی افراد ناآگاه با تکیه بر اطلاعات محدود و اغلب نادرست صفات و ویژگی هایی برای تشخیص قارچهای سمی از غیرسمی ارائه می دهند که این خود موجب افزایش آمار مسمومیت های قارچی خواهد شد.
اتفاقی که در بهار سال ۱۳۹۷ رخ داد و منجر به مسمومیت حدود سه هزار نفر و مرگ ده ها نفر از هموطنان در کشور شد، دلیلی برای این موضوع است. به همین دلیل همواره بر منع برداشت و مصرف قارچ های خودرو در طبیعت تاکیده شده است.
علائم مسمومیت قارچی و زمان بروز علائم در قارچ های مختلف، متفاوت بوده و ممکن است از یک اختلال گوارشی ساده نظیر دل درد و تهوع تا علائم و اختلالات پیچیده کبدی، کلیوی، مغزی، عصبی تا مرگ متفاوت باشد.
بنابراین اکیدا توصیه می شود از برداشت و مصرف قارچ های خودرو وحشی در طبیعت اجتناب شود.
لازم به ذکر است، بخش تحقیقات رستنیهای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور با توجه به قرارگیری مجموعه قارچهای ایران، کلکسیون قارچ های زنده ایران، آزمایشگاههای قارچ شناسی، کتابخانه و منابع قارچ شناسی و وجود متخصصین قارچ شناس، به عنوان مرجعی برای قارچ شناسی در کشور محسوب می شود.
ظهور انواع قارچ سمی خطرناک در بهار
نظر شما