گفتوگوهای ایران و آمریکا چقدر طول خواهد کشید؟/ برآورد اسرائیل «قطعی بودن توافق» است
مقامی اسرائیلی که با روزنامه جروزالم پست گفتوگو کرده است، اظهار داشته که بر این باور است که ضربالاجل ۶۰ روزه ترامپ برای رسیدن به توافق با ایران در نهایت تمدید خواهد شد.
سه دور از گفتوگوهای ایران و آمریکا برگزار شده است و در مورد زمان و مکان دور چهارم مذاکرات اخبار غیر رسمی در ابتدا منتشر شده بود.
پس از برگزاری دور سوم گفتوگوهای میان ایران و آمریکا، نیویورک تایمز مدعی شده بود: دور بعدی گفتوگوها به احتمال زیاد در دو هفته آینده (۲۰ اردیبهشت) برگزار خواهد شد و طرف آمریکایی به کمی زمان برای بررسی اطلاعات و پیشنهادات ایرانیها نیاز دارد.
این در حالی بود که بدر بن حمد آل البوسعیدی، وزیر خارجه عمان پس از پایان دور سوم مذاکرات در مسقط در توئیتی نوشته بود که مذاکرات هفته آینده ادامه خواهد یافت و یک نشست سطح بالا به طور موقت برای سوم ماه مه (۱۳ اردیبهشت) برنامهریزی شده است.
«اسماعیل بقایی»، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز درباره نهایی شدن زمان دور چهارم مذاکرات گفته است: طبق تفاهم مسقط و اعلام میزبان عمانی دور بعد برای شنبه برنامه ریزی شده و تصمیم گیری درباره زمان و مکان با هماهنگی سه طرف خواهد بود و تا به الان این دور روز شنبه ۱۳ اردیبهشت برگزار خواهد شد
«اسماعیل بقایی»، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز درباره نهایی شدن زمان دور چهارم مذاکرات گفته است: طبق تفاهم مسقط و اعلام میزبان عمانی دور بعد برای شنبه برنامه ریزی شده و تصمیم گیری درباره زمان و مکان با هماهنگی سه طرف خواهد بود و تا به الان این دور روز شنبه ۱۳ اردیبهشت برگزار خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اظهارنظر وزیر خارجه عمان درباره سطح مذاکرات (یک نشست سطح بالا) گفت: ایشان گفتند که یک نشست دیگر عالی رتبه، منظورشان دور چهارم مذاکرات است که به ریاست وزیر خارجه ایران و نماینده ویژه آمریکا برگزار خواهد شد.
در این راستا، پایگاه خبری آکسیوس به نقل از منابع آگاه خود نوشته است: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا قرار است روز شنبه (13 اردیبهشت) در رم برگزار شود.
مذاکرات چقدر طول خواهد کشید؟
سایت آکسیوس (Axios) آمریکا نیز به نقل از یک مقام آمریکایی و دو منبع مطلع از محتوای نامه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا به آیت الله خامنهای، رهبر معظم انقلاب، مدعی دستیابی به جزئیاتی از نامه ترامپ رئیس جمهور آمریکا به آیت الله خامنهای رهبر انقلاب شده بود. بر این اساس، آکسیوس مدعی شده بود که نامه رئیسجمهور ترامپ به آیتالله خامنهای، شامل یک ضربالاجل دو ماهه برای دستیابی به یک توافق هستهای جدید بود.
با وجود این، «عباس عراقچی»، وزیر خارجه ایران بدون تایید این ضرب الاجل گفته بود اگر اراده در طرف امریکایی وجود داشته باشد «شانسی برای یک تفاهم اولیه که منجر به یک مسیر مذاکراتی شود، وجود خواهد داشت.»
در این راستا، اکسیوس به نقل از دو منبع مطلع اعلام کرده که جمهوری اسلامی پیشنهاد توافق هستهای موقت با ایالات متحده را در نشست رم مطرح کرده است.
براساس این گزارش که روز پنجشنبه ۲۴ آوریل منتشرشد، هدف از طرح این پیشنهاد توسط عباس عراقچی، پاسخ به ضربالاجل دو ماهه دونالد ترامپ برای دستیابی به توافق نهایی ذکر شده است.
اکسیوس در ادامه مدعی شده که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، به استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا در مذاکرات هستهای در رم، اعلام کرد که بهدلیل جنبههای فنی پیچیده توافقات هستهای، تکمیل مذاکرات در مدت ۶۰ روز بسیار چالشبرانگیز خواهد بود. در پاسخ، ویتکاف تاکید کرده است که در حال حاضر تمایلی به بحث درباره یک توافق موقت ندارد و تمرکز خود را بر دستیابی به یک توافق جامع در این بازه زمانی ۶۰ روزه معطوف کرده است.
این در حالی است که در جدیدترین گزارش، مقامی اسرائیلی که با روزنامه جروزالم پست گفتوگو کرده است، اظهار داشته که بر این باور است که ضربالاجل ۶۰ روزه ترامپ برای رسیدن به توافق با ایران در نهایت تمدید خواهد شد.
این مقام اسرائیلی روز دوشنبه (۸ اردیبهشت) به جروزالم پست گفته است که اسرائیل برآورد میکند مذاکرات میان ایالات متحده و ایران احتمالاً به توافق منتهی خواهد شد.
این مقام همچنین توضیح داد که اسرائیل هنوز نمیداند آیا توافق نهایی با خواستههای این رژیم — یعنی برچیدن کامل تأسیسات غنیسازی اورانیوم — همسو خواهد بود یا اینکه مشابه توافق هستهای قبلی خواهد بود که اسرائیل آن را «توافقی بد» میداند.
سخنان این مقام صهیونیست در حالی است که «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر اسرائیل شامگاه یکشنبه (۷ اردیبهشت) طی سخنرانی در کنفرانس خبرگزاری «سندیکای خبری یهودی» در اورشلیم (بیتالمقدس) ادعا کرد: «توافق کارا، توافقی است که ظرفیت غنیسازی ایران برای دستیابی به سلاح هستهای را از بین ببرد. اگر آنها ابزار پرتاب، موشکهای بالستیک و موشکهای بالستیک قارهپیما را در اختیار داشته باشند، همه شهرهای ایالات متحده را تهدید میکنند.»
نخستوزیر اسرائیل بار دیگر مدل لیبی را «تنها توافق خوب» دانست و مدعی شد: «یک توافق بد به مراتب بدتر از توافق نکردن است.»
این در حالی است که «علی واعظ»، رئیس میز ایران در گروه بحران، معتقد است بر خلاف طیف تندرو و اسرائیل که خواهان شکست مذاکرات آمریکا با ایران هستند، ترامپ خواهان توافق با ایران است و مطرح کردن گزینه نیز اهرم مذاکراتی برای رسیدن به یک توافق است.
این در حالی است که تبعات و هزینههای حمله نظامی به تاسیسات هستهای ایران چنان بالاست که میتواند دستور کار ترامپ در خاورمیانه را ویران کند. اندیشکده آمریکایی «ریسپانسیبل استیت کرفت» در این زمینه مینویسد: جنگ با ایران فقط خطر یک درگیری بیپایان دیگر را به همراه ندارد، بلکه میتواند کل دستور کار گسترده ترامپ را در داخل و خارج از کشور از بین ببرد.
به نوشته این اندیشکده یک درگیری بزرگ، منابع و توجه ایالات متحده را تحلیل برده، آن را از اولویتهای داخلی منحرف میکند و نفوذ آمریکا را در تمامی جبههها—از چین و روسیه گرفته تا اروپا و تجارت—تضعیف خواهد کرد. اروپا میتواند از این فرصت برای طولانیتر کردن حمایت از جنگ اوکراین و مقاومت در برابر فشار ترامپ برای بازتنظیم روابط فراآتلانتیکی استفاده کند. شرکای تجاری مانند مکزیک، کانادا، هند و سایر کشورها ممکن است از درگیری آمریکا برای گرفتن امتیازات ناعادلانه بهره ببرند. علاوه بر این، یک حمله یکجانبه احتمالاً جامعه بینالمللی را دچار شکاف خواهد کرد.
«ریسپانسیبل استیت کرفت» مینویسد: روسیه و چین، با وجود نگرانیهای خود درباره برنامه هستهای ایران، احتمالاً ایالات متحده را بهعنوان تهدید اصلی معرفی کرده و این اقدام را نشانهای از تجاوزگری آمریکا جلوه خواهند داد، که در نتیجه، اعتبار ایالات متحده در سازمان ملل و فراتر از آن تضعیف خواهد شد.
به اعتقد این اندیشکده خطرناکترین پیامد این حمله این است که چنین حملهای ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد و ایران را به انجام دقیقاً همان کاری سوق دهد که ترامپ میگوید میخواهد از آن جلوگیری کند: ساخت بمب.
گفتوگوهای ایران و آمریکا چقدر طول خواهد کشید؟/ برآورد اسرائیل «قطعی بودن توافق» است
نظر شما