1/25/2025 11:30:34 PM

روغن سازها با لابی‌گری به دنبال سود بیشتر هستند

طی چند روز گذشته حواشی در حوزه قیمت خوراک روغن سازها و تلاش این شرکت‌ها در جهت دریافت خوراک ارزان شکل گرفته که ناصر عاشوری دبیر انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت کل ماجرا را تشریح کرده است.

ناصر عاشوری، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت در توضیح شرایط قیمت گذاری محصولات پالایشگاه‌ها گفت: قبلاً پالایشگاه‌ها و نفت خام متعلق به دولت بود لذا پالایشگاه‌ها چه سود می‌کردند و چه زیان، دولت آن را می‌پذیرفت چون مالک آن بود. اما الان پالایشگاه‌ها براساس اصل ۴۴ قانون اساسی واگذار شده اند و افراد در پالایشگاه‌ها مجموعه‌های مختلفی مانند دارندگان سهام عدالت، افراد تحت پوشش تأمین اجتماعی، کمیته امداد، صندوق‌های بازنشستگی و دیگر مجموعه‌های خصوصی، سهام دارند بنابراین پالایشگاه‌ها الان مالک دارند؛ درست است که خوراک پالایشگاه از دولت تأمین می‌شود اما پالایشگاه دیگر متعلق به دولت نیست.

وی افزود: بنابراین سهامداران در آخر سال مطالبه‌گری می‌کنند که شرایط شرکت و سودآوری آن مطلوب باشد. از طرفی طبق مصوبه مجلس و ابلاغ دولت، فرآورده‌های ویژه در اختیار مالکین و پالایشگاه است که از جمله این فرآورده‌های ویژه، لوب کات بوده که خوراک روغن سازهاست. لذا طبق اختیاراتی که مجلس به دولت داده و پس از آن براساس مصوبه دولت، قیمت گذاری فرآورده‌های اصلی مسئولیتش با دولت بوده و قیمت گذاری فرآورده‌های ویژه در اختیار پالایشگاه‌هاست؛ در این میان پالایشگاه‌ها، کار قیمت گذاری را به انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت تفویض کرده است.

عاشوری ابراز کرد: از سوی دیگر، ما برای اینکه به مجلس و دولت ثابت کنیم ذیل شرکت‌ها یا نهادهای دولتی نیستیم، پالایشگاه‌ها بودجه دولتی نمی‌گیرند. بنابراین هزینه‌های جاری آنها، اورهال و تأمین قطعات، هزینه‌های نگهداری و هزینه‌های طرح‌های توسعه‌ای آنها از محل فروش همین فرآورده‌های ویژه تأمین می‌شود.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت توضیح داد: خوراک روغن سازها لوب کات است لذا به دلیل اینکه بازار بصورت تصاعدی قیمتش بالا نرود و لوب کات را رقابتی نفروشیم، ستاد تنظیم بازار تکلیف کرده که لوب کات را فقط در اختیار روغن سازهای بزرگ قرار دهیم و ما تمکین کرده‌ایم. یعنی چهار روغن ساز بزرگ، لوب کات را بین خودشان تقسیم می‌کنند و با قیمت پایه از ما می‌خرند.

وی تصریح کرد: بحثی که الان پیش آمده این است که این شرکت‌ها به سود معقول برای بنگاه‌های اقتصادی خودشان قانع نیستند و من در پاسخ به این شرکت‌ها خیلی شفاف می‌گویم که آقایان شما که مدعی هستید ما در جنگ اقتصادی هستیم، در جنگ اقتصادی بنگاه شما باید چند درصد سود کند؟ ۵ درصد؟ ۱۰ درصد؟ ۲۰ درصد یا ۳۰ درصد؟

وی تشریح کرد: در آخرین بررسی‌های انجام شده، سود ۹ ماهه شرکت‌های روغن ساز بصورت میانگین ۲۵ درصد بوده است. شرکت نفت بهران سود ۴۸ درصد، شرکت نفت سپاهان سود ۳۳ درصد، شرکت ایرانول سود ۱۹ درصد و شرکت نفت پارس سود ۱۷ درصد در کدال به ثبت رسانده‌اند؛ این در حالی است که میانگین سود کل پالایشگاه‌های کشور ۷ درصد بوده است.

وی در انتهای سخنان خود ابراز کرد: ما از شرکت‌های روغن‌ساز خواهش می‌کنیم که به سود ۲۵ درصدی خود قانع باشند و همچنین از دولتمردان این تقاضا را داریم که حریم بنگاه داری بخش خصوصی را رعایت کنند.


روغن سازها با لابی‌گری به دنبال سود بیشتر هستند

برچسب‌ها

نظر شما


مطالب پیشنهادی