خبر فوت تختی را پشت دستگاه منگنه مجله توفیق شنیدم/ با "جد کیبورد" کتاب چاپ می کردیم
به گزارش خبر ساز، پشت کتابهایی که گویی زمین تا آسمان، داستان متفاوتی با همتایان خود دارند، در کنار دستگاهی قدیمی نشسته است. او ناشری است که از چاپ کتاب با مهرهای سربی کار خود را آغاز کرده و این روزها نیز با چاپ دیجیتال کتاب چاپ میکند.
ذکایی در گفتگو با خبر ساز میگوید از هشت سالگی مشغول به کار شده و وقتی سن اندکی داشته خبر فوت تختی را درست پشت دستگاه منگنه مجله توفیق شنیده است.
اما از آن روزها تنها یک دستگاه قدیمی به یادگار مانده است. ذکایی در گارسه چوبی خود به دنبال حروفات مختلف میگردد و میگوید: اینی که میبینی جد کیبورد است. در چاپ سربی حتی برای گیومه و اسلش نیز مهری وجود دارد. هر گارسه 64 خانه دارد که در هر خانه حرف اول، وسط و آخر آورده میشد.
ترکیبی بی نظیر و دقیق از مهرهای چوبی وقتی در کنار هم ردیف میشوند، کلمات و کلمات جملات کتاب را به وجود میآورند.
ذکایی میگوید چاپ سربی هم زمانبر است و هم برای نسخ زیاد نمیتوان از آن استفاده کرد.
اما هر چقدر سخت به تعبیر این ناشر، تا قبل از چاپ سربی امکان چاپ کتاب در ایران نبود و عباس میرزا وقتی دستگاه چاپ را وارد ایران کرد، خدمت بزرگی به نشر علم به یادگارگذاشت.
وی با بیان اینکه چاپ سنگی متفاوت از سربی است، گفت: در چاپ سنگی روی سنگ حرف مینوشتند و روی آن اسید میریختند تا شکل بگیرد. خروجی همه اینها مشابه همین چاپ زینگ بود. اما کار با مهرهای چوبی سختتر است.
ذکایی که مدیر نشر آرویج است هیچگاه مدرسه نرفته است اما میتواند بخواند و بنویسد هم به زبان فارسی و هم فرانسه. آرزوی این ناشر یادگیری و یاددادن است. به برخی علاقهمندان هم کار با دستگاه چاپ سربی را یاد داده است اما میگوید چه کسی حاضر است سختی این کار را به جان بخرد. امکانات بیشتر شده و بشر امروز مدام در عجله است و مدام اشتباهی خلق میکند و سعی میکند در یک دور باطل آن را اصلاح کند. در گذشته برای یادگیری زحمت بیشتری میکشیدیم. یادگیری عشق به فهمیدن است. اما همان طور که کسی نمیتواند عشق اولش را فراموش کند من هم نمیتوانم عشقم به یادگیری را فراموش کنم.
خبر فوت تختی را پشت دستگاه منگنه مجله توفیق شنیدم/ با "جد کیبورد" کتاب چاپ می کردیم
نظر شما