داستان حضور افغان ها در ایران همواره ماجرایی پرچالش در ابعاد مختلف بوده و ایجاد توازن بین نگاه انسانی به موضوع مهاجرت این همسایگان شرقی از یک سو و حل چالش های موجود در این ارتباط از سوی دیگر موضوعی حائزاهمیت است.
بازار اشتغال در کشورمان و آمار بیکاری جوانان از یک طرف ماجرا و اشغال برخی فرصت های شغلی از سوی مهاجرین افغان، موضوعی پرسرو صدا است .
طبق ماده ۱۲۰ قانون کار، اتباع بیگانه نمیتوانند در ایران مشغول به کار شوند مگر آنکه دارای روادید ورود با حق کار مشخص بوده و مطابق قوانین و آییننامههای مربوطه، پروانه کار دریافت کرده باشند.
بر اساس بند ج ماده ۱۱ قانون تنظیم بخشی از درآمدهای دولت، هر کارفرمایی که به صورت غیرمجاز از نیروی کار خارجی استفاده کند یا در مشاغلی به جز شغل تعیین شده در پروانه کار اقدام کند، به ۵ برابر حداقل دستمزد برای هر روز اشتغال جریمه میشود. ( اینجا بخوانید )
در این خصوص برخی فعالین کارگری ، حضور پرتعداد شاغلین افغان در بازار کار کشورمان را به ضرر اشتغال کارگران ایرانی می دانند و از سوی دیگر نسبت به پیامدهای اجتماعی و امنیتی این شرایط هشدار می دهند . از جمله این افراد سمیه گلپور رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری کشوراست که در این ارتباط می گوید : صفر تا صد برخی از صنایع و حرفههای ما در اختیار اتباع است و هیچ کارگر یا حتی کارفرمای ایرانی در آنها حضور ندارد.
وی معتقد است؛ دستمزد پایین کارگران افغانی موجب شده است که کارگر ایرانی بیکاری ارادی را انتخاب کند . (اینجا ببنید ) و (اینجا ببنید)
همچنین حضور پرتعداد افغان ها در کشور صدا برخی نمایندگان را نیز در آورده است.
نماینده مردم اقلید در مجلس به وزیر کشور در مورد ورود بیش از حد و غیرقانونی اتباع افغانستانی به کشور تذکر داد و گفت: در حوزه انتخابیه اینجانب اتباع افغانستانی تمام بازار کار را از نیروهای ایرانی گرفته اند و حتی در لاکچری ترین و لوکس ترین مناطق تهران شاهد حضور این اتباع هستیم. (اینجا ببینید)
علیرضا محجوب دبیرکل خانه کارگر نیز در این ارتباط معتقد است؛ در هر بازاری کارگران خارجی، با دستمزد کمتر و بدون اعتراض کار می کنند ، که نیروی داخلی نمی تواند در آن شرایط کار کند و این خدمات نانوشته کارگر خارجی است . کارگر خارجی واقعیتی است برای بر هم زدن تعادل بازارکار کشور است، اما اینکه در این شرایط بگوییم اگر آنها بیرون رفتند ، نتایج دلخواه اتفاق میافتد و همه کارگران سر کار میروند، اینگونه نیست. ( اینجا ببینید)
به هر تقدیر داستان ادامه دار حضور مهاجرین افغان در فرصت های شغلی کشور و تاثیر آن بر بازار کار داخلی موضوعی پرحاشیه است که وظیفه مسوولین است که با در نظر رفتن تمام ابعاد آن این ماجرا را مدیریت کنند.
بازار کار ایران در اختیار افغانهاست؛ سکوت دولت نشانه چیست؟
نظر شما