
نتیجه تبادل پیامهای با واسطه تهران و واشنگتن در هفتههای گذشته، به توافق در موضوع برگزاری نخستین دور مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در عمان منجر شد.
براساس این توافق، ایران و آمریکا، شنبه، ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۱۷ به وقت محلی (۱۶:۳۰ به وقت ایران)، در مسقط به میانجیگری عمان مذاکرات غیرمستقیم خود را برگزار کردند؛ ریاست هیئت مذاکرهکننده ایران در مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا را سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه برعهده داشت.
در هیئت مقابل نیز استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در امور خاورمیانه وظیفه هدایت را برعهده داشت.
دور دوم این مذاکرات با ریاست عراقچی و ویتکاف در ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ در رم، پایتخت ایتالیا برگزار میشود.
در همین رابطه رامین مهمانپرست، دیپلمات ارشد و سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه میگوید: چارچوب و مواضع جمهوری اسلامی ایران برای مذاکرات مشخص است و خطوط قرمز ما قابل مذاکره نیستند.
مهمانپرست درباره گمانهزنیهای صورتگرفته درباره موضوعهای مورد مذاکره در دور نخست مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، گفت: اگر بنا بود که ریز موضوعهای مذاکرات توضیح داده شده و علنی شود، مذاکرهکنندگان ایرانی توضیحات را ارائه میکردند؛ حتما براساس منافع ملی تصمیم گرفته شده که مطلب خاصی درباره موضوع مذاکرات منتشر نشود؛ آنچه از این مذاکرات اعلامشده باید ملاک عمل تحلیلها و رسانهها باشد.
به گفته مهمانپرست، با انجام رایزنی و گفتوگو درباره کلیات در دور نخست مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، طرفین احساس کردند که با فضای مثبت موجود روی چارچوبهای مورد نیاز برای ادامه مذاکره قدم بعدی را بردارند.
دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه درباره گمانهزنیها در مورد موضوعهای احتمالی دور بعدی مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، ضمن رد گمانهزنیها براساس اظهارات و ادعاهای منابع آگاه، گفت: موضوعهایی در مذاکرات رسمی ۲ هیئت مورد بحث قرار میگیرد و ملاک هم همین موضوعها هستند؛ مواضع ایران کاملا روشن است؛ ما اعلام کردیم فقط درباره رفع تحریمها و رفع نگرانیهایی که طرف مقابل ادعا میکند، درباره ماهیت موضوع هستهای ما دارد، مذاکره میکنیم.
وی با بیان اینکه خبرهایی که از سوی رسانهها به شکلهای مختلف بیان میشود، شاید برای برهم زدن روند محترمانه و مدبرانهای است که مسئولان ما اتخاذ کردهاند، اظهار کرد: چنین حرفهایی احتمالا از سوی کسانی مطرح میشود که اصل مذاکره و توافق را نمیپسندند و به دنبال درگیری هستند؛ ریشه اخباری که تلاش میکنند مذاکراتی را که هنوز شروع نشده، تخریب کند، به رسانههای صهیونیستی باز میگردد.
مهمانپرست درباره محل برگزاری مذاکرات، اظهار کرد: محل برگزاری مذاکره موضوع مهمی نیست، بلکه محتوای مذاکرات اهمیت دارد.
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه درباره چشمانداز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، گفت: ما چارچوب مشخص و تعریف شدهای برای منافع ملی داریم و میخواهیم از حقوق مردم ایران دفاع کنیم و از دانش هستهای برای مصارفی که در ابعاد صلحآمیز مختلف مانند صنعت، کشاورزی، سلامت و انرژی بهرهمند باشیم؛ در عین حال بنا به فتوای مقام معظم رهبری رفتن به سمت تولید تسلیحات کشتار جمعی را قبول نداریم.
وی با بیان اینکه اگر این موضوع واقعا نگرانی اصلی طرف مقابل باشد، برای رفع نگرانی آن حاضر به همکاری هستیم، گفت: به هیچ وجه خطوط قرمز و منافع ملی کشور ازجمله توانایی دفاعی را به مذاکره نمیگذاریم.
دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه مواضع ما کاملا روشن است و این بستگی به طرف آمریکایی دارد که چه موضعی را اتخاذ کند، بیان کرد: اگر آمریکاییها بهدنبال رسیدن به توافق خوب هستند و مایل هستند که از ظرفیتهای بزرگ کشور ایران بهویژه در زمینه اقتصادی بهرهمند شوند، باید در چارچوب منطقی با رعایت خطوط قرمز ما وارد بحث شوند.
مهمانپرست تصریح کرد: تاکنون برداشت ما این است که برای ترامپ رسیدن به یک تفاهم اولویت دارد، زیرا اولویت اصلی دولت وی این است که هزینهها را در موضوعهای مختلف به حداقل رسانده و از بحرانهای مختلف خارج شود و رقابت اقتصادی بزرگ با چین را مدیریت کند؛ اگر آمریکاییها واقعا با هدف دستیابی به توافق عادلانه و منطقی که به نفع منافع طرفین مذاکره کنند، میتوانیم چشمانداز مثبتی برای مذاکرات متصور باشیم.
این دیپلمات ارشد با تاکید بر اینکه مردم ما نباید اسیر جنگ روانی که رژیم صهیونیستی با هدف اخلال در روند مذاکرات بهراه انداختهاند، شوند و باید بدانند که هر توافقی منافع کشور را تامین کنند، صهیونیستها را عصبی میکند، گفت: صهیونیستها بهشدت به دنبال درگیری و کشاندن پای آمریکا به درگیری نظامی هستند؛ مردم ما باید هوشیار باشند و امیدواریم که همین هوشیاری را در مقامهای آمریکایی بهویژه ترامپ شاهد باشیم تا اسیر فریبکاری و دسیسههای رژیم صهیونیستی نشود و در چارچوب تامینکننده منافع ایران و آمریکا گفتوگوها را دنبال کند.
خطوط قرمز ایران قابل مذاکره نیستند/ رسیدن به توافق برای ترامپ اولویت دارد
نظر شما