4/18/2025 6:12:24 AM

کابوس تبهکاران؛ یک دیکتاتور دهه شصتی / نایب بوکله کیست؟

او نمونه کاملی از یک کابوس تمام نشدنی برای تبهکاران است. اما نایب بوکله کیست؟

یک دهه شصتی لجوج

نایب آرماندو بوکله اورتز یک دهه شصتی تمام عیار است، او در ۲ مرداد ۱۳۶۰ در پایتخت السالوادور، به دنیا آمد. پدرش، آرماندو بوکله، یک تاجر موفق و از شخصیت‌های برجسته جامعه فلسطینی ـ ‌السالوادوری بود و مادرش، اولگا اورتز، در فعالیت‌های اجتماعی نقش داشت. خانواده بوکله از نظر مالی وضعیت خوبی داشتند و به همین دلیل نایب هم در محیطی مرفه بزرگ شد. بوکله در دانشگاه رشته حقوق حقوق خواند اما تحصیلاتش را نیمه‌کاره رها کرد تا به فعالیت‌های تجاری خانوادگی‌اش بپیوندد. او ده سال پیش با گابریلا رودریگز روانشناس و مربی باله، ازدواج کرد.

چریک شهردار

بوکله ابتدا به حزب چپ‌گرای جبهه آزادی‌بخش ملی فارابوندو مارتی پیوست، حزبی که ریشه در جنبش‌های چریکی دوران جنگ داخلی السالوادور دارد. او در سال ۲۰۱۲ به عنوان شهردار شهر کوچک نوئو کوسکاتلان انتخاب شد و در سال ۲۰۱۵ شهردار سان سالوادور، پایتخت السالوادور، شد. در دوران شهرداری، بوکله پروژه‌های زیرساختی و اجتماعی زیادی را اجرا کرد، پروژه‌هایی همچون بازسازی خیابان‌ها، بهبود روشنایی عمومی و برنامه‌های فرهنگی برای جوانان. این اقدامات باعث شد که محبوبیت او به‌خصوص بین قشر جوان افزایش پیدا کند.

یک اخراجی رئیس‌جمهور می‌شود

در سال ۲۰۱۷، بوکله به دلیل انتقاد از رهبران حزب و اختلافات داخلی از حزب اخراج شد. بعد از این ماجرا، او حزب خودش را به نام «ایده‌های نو» تأسیس کرد و با این حزب در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۹ شرکت کرد. او در انتخابات با ۵۳ درصد آرا به عنوان رئیس‌جمهور السالوادور انتخاب شد. بوکله در زمان انتخاب، فقط ۳۷ سال داشت و به یکی از جوان‌ترین رؤسای جمهور در تاریخ السالوادور تبدیل شد.

دست آهنین؛ کابوسی برای تبهکاران

السالوادور سال‌ها جزو یکی از خشن‌ترین کشورهای دنیا بود. یک دهه پیش نرخ قتل در این کشور به ۱۰۳ قتل به ازای هر 100هزار نفر رسید که عمدتاً به خاطر فعالیت باندهای تبهکار مثل MS-13 و Barrio بود. سه سال پیش و بعد از یک موج خشونت که طی آن ۶۲ نفر در یک روز کشته شدند، بوکله وضعیت اضطراری اعلام کرد. این وضعیت به دولت اجازه داد که حقوقی همچون حق تجمع و دسترسی به وکیل را تعلیق کند. از همان روز تا یک ماه پیش، بیش از 85 هزار نفر به اتهام ارتباط با باندهای تبهکار دستگیر شدند. این دستگیری‌ها باعث شد السالوادور بالاترین نرخ زندانیان در جهان را داشته باشد.

جهنم بوکله

بوکله یک زندان عظیم به نام «مرکز محدودسازی تروریسم» ساخت که ظرفیت نگهداری 40 هزار زندانی را دارد. این زندان حالا به نماد سیاست سختگیرانه بوکله تبدیل شده است. جایی که تبهکاران از آن با عنوان جهنم بوکله یاد می‌کنند. اما در همین بازه زمانی نرخ قتل به شدت کاهش پیدا کرد و به ۲.۴ قتل به ازای هر 100هزار نفر در سال ۲۰۲۴ رسید. این موفقیت باعث شد که بوکله در بین مردم السالوادور و حتی در سطح بین‌المللی تحسین بشود.

واحد پول؟ بیت کوین!

او در زمینه اقتصاد هم تصمیمات متهورانه‌ای گرفت. در سال ۲۰۲۱، بوکله السالوادور را به اولین کشوری تبدیل کرد که بیت‌کوین را به عنوان ارز قانونی پذیرفت. این تصمیم با هدف جذب سرمایه‌گذاری خارجی و بهبود دسترسی به خدمات مالی برای مردم بود، اما با انتقادهای زیادی مواجه شد، چون ارزش بیت‌کوین نوسانات زیادی داشت و زیرساخت‌های لازم برای استفاده گسترده از آن هم وجود نداشت. اما با جهش رقم این رمزارز طی یکسال گذشته درآمد ارزی کشور را تا چهاربرابر افزایش داد.

تیپ متفاوت رئیس‌جمهور

بوکله به خاطر استایل خاصش هم بسیار معروف است. او معمولا کلاه بیسبال به سر می‌کند، عینک آفتابی می‌زند و کت‌های چرم می‌پوشد که با ظاهر سنتی سیاستمدارها خیلی متفاوت است. نایب بوکله السالوادور را از یک کشور بحران‌زده به یک نمونه موفق در مبارزه با جرم تبدیل کرده است، اما روش‌های او بسیار بحث‌برانگیز بوده است. از یک طرف، مردم عادی که سال‌ها از خشونت باندهای تبهکار رنج می‌بردند، بوکله را یک قهرمان می‌دانند و از طرف دیگر، منتقدانش می‌گویند که این موفقیت به قیمت نقض حقوق بشر و تضعیف دموکراسی به دست آمده است.

ویدئویی را درباره او ببینید:


کابوس تبهکاران؛ یک دیکتاتور دهه شصتی / نایب بوکله کیست؟

برچسب‌ها

نظر شما


مطالب پیشنهادی