کاسبان تحریم می گویند مکانیسم ماشه بی اثر است/ هزینه فعال سازی مکانیسم ماشه مستقیما از جیب مردم پرداخت می شود/ نادیده گرفتن خطر فعالسازی مکانیسم ماشه، اشتباهی استراتژیک است
علی قنبری گفت: برخی جریانهای سیاسی در داخل کشور با بیاعتنایی آشکار نسبت به تهدیدفعال سازی مکانیسم ماشه، آن را کماهمیت جلوه میدهند. اما این موضوع، خطری جدی برای معیشت مردم، سرمایهگذاری خارجی و آینده تعاملات ایران با جهان خواهد بود.
این اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس افزود: فعال سازی این مکانیسم، منجر به مسدود شدن مجدد داراییهای ارزی ایران، قطع روابط بانکی رسمی، ممنوعیت صادرات نفت، توقف تبادلات مالی با نهادهای بینالمللی و .. می شود. این وضعیت بهشدت شکننده، پیشتر و در سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵ آزموده شد و آثار ویرانگر آن هنوز بر اقتصاد ایران باقی مانده است. بسیاری از شرکتهای خارجی در صورت بازگشت تحریمهای شورای امنیت، حتی در صورت تمایل، به علت نگرانی از مجازاتهای ثانویه آمریکا جرأت همکاری با ایران را نخواهند داشت.
وی گفت: به اعتقاد من این بیتفاوتی و در برخی موارد، تندروی ها، نه از سر ناآگاهی، بلکه ناشی از منافع اقتصادی در بحرانها است. در سالهای اخیر، تحریمها به بستری برای شکلگیری اقتصاد رانتی، کاسبی از تحریم و قاچاقمحور بدل شدهاند که در آن گروهی خاص با استفاده از خلأهای قانونی، عدم شفافیت و انحصار، سودهای کلان بردهاند. طبیعی است که این گروهها تمایلی به بازگشت کشور به شرایط عادی اقتصادی و شفاف بینالمللی ندارند.
قنبری بیان داشت: جلوگیری از فعال شدن مکانیسم ماشه، نیازمند بازسازی اعتماد بین ما و طرف اروپایی، پرهیز از شعارزدگی و حرکت بهسوی دیپلماسی فعال است. دیپلماسی میتواند مانع از بازگشت تحریمهایی شود که جامعه ایرانی را بار دیگر در محاصره بحران معیشت قرار میدهد.
او افزود: نادیده گرفتن خطر فعالسازی مکانیسم ماشه، اشتباهی استراتژیک است که هزینه آن مستقیماً از جیب مردم پرداخت میشود. در شرایطی که نرخ تورم، کاهش ارزش ریال و رکود اقتصادی زندگی مردم را تحت فشار قرار داده، باید از تصمیمگیران سیاسی انتظار داشت که با واقعبینی، از منافع ملی دفاع کرده و اجازه ندهند منافع گروههای خاص، بر سرنوشت یک ملت سایه بیفکند.
این اقتصاددان اظهار داشت: عده ای کاسب کار هستند و مواضع تندروانه ای که دارند به این دلیل است که نان خود را از همین تحریم ها و مشکلات در می آورند. تندروها اصلا درکی از شرایط حاکم بر معیشت مردم ندارند و اگر هم صحبت از این می کنند که مکانیسم ماشه مهم نیست یا اصلا فرقی ندارد تحریم های جدید بر کشور حاکم شود یا خیر به همین علت است که یا دانش کافی ندارند یا اصلا از این وضعیت سود هم می برند.
کاسبان تحریم می گویند مکانیسم ماشه بی اثر است/ هزینه فعال سازی مکانیسم ماشه مستقیما از جیب مردم پرداخت می شود/ نادیده گرفتن خطر فعالسازی مکانیسم ماشه، اشتباهی استراتژیک است
نظر شما