با توجه به اهمیت این موضوع، در این مطلب به دنبال برداشتن پرده از میزان واقعی درآمد معاملهگران بازارهای مالی هستیم. اگر شما هم به دیدی شفاف در این مسیر نیاز دارید، توصیه میکنیم که تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تریدر کیست و چه انواعی دارد؟
اگر سری به فضای مجازی (بهخصوص تلگرام و ایکس) بزنید، قطعاً با محتواهای زیادی مواجه خواهید شد که در آن از واژه تریدر (Trader) یا معاملهگر استفاده شده است؛ اما سوال اینجاست که تریدر واقعاً به چه کسی اطلاق میشود و تفاوت آن با سرمایهگذار چیست؟!
در یک تعریف ساده، تریدر را میتوان فردی معرفی کرد که با هدف کسب سود به خرید ارز دیجیتال یا سایر داراییهای مالی نظیر سهام، جفت ارز و غیره در بازههای زمانی نسبتاً کوتاه اقدام میکند.
برخلاف سرمایهگذاران با افق دید بلندمدت که روی رشد تدریجی دارایی خود حساب باز کردهاند، تریدرها به دنبال نوسانگیری از بازار در بازههای هفتگی، روزانه یا حتی دقیقهای هستند. البته به یاد داشته باشید که فرقی نمیکند تریدر بازار بورس و فارکس باشید یا تریدر بازار کریپتو؛ در هر حالت بدون دانش و داشتن استراتژی معاملاتی، احتمال موفقیت شما بسیار پایین خواهد بود.
با توجه به سطح مهارت و استراتژی معاملاتی که یک تریدر در پیش میگیرد، معاملهگران را به 4 دسته زیر تقسیم میکنند:
- تریدر مبتدی (Beginner Trader): این دسته از معاملهگران بهتازگی وارد عرصه معاملهگری شده و در حال یادگیری مفاهیم پایه، تست استراتژی در حسابهای دمو و دنبال کردن آموزشهای ابتدایی ترید هستند.
- تریدر حرفهای (Professional Trader): این دسته از معاملهگران دارای تجربه بالا، سرمایه قابل توجه و استراتژی معاملاتی مشخصی هستند. برخی از این تریدرها با سرمایه شخصی معاملات را انجام میدهند و برخی دیگر با شرکتها و صندوقهای مالی همکاری دارند. این دسته خاص از تریدرها درآمد پایدار داشته و تسلط کامل به مدیریت ریسک دارند.
- تریدر پارهوقت (Part-time Trader): تریدر پارهوقت به آن دسته خاص از معاملهگرانی اطلاق میشود که در کنار شغل و تحصیل، به فعالیت در بازارهای مالی نیز ادامه میدهند. این دسته از تریدرها عموماً استراتژیهای میان مدت و Swing trading را انتخاب میکنند و غالباً زمان کمتری برای تحلیل وضعیت بازار در اختیار دارند.
- تریدر روزانه (Day Trader): یکی از شناختهشدهترین انواع تریدرها، تریدرهای روزانه هستند. این معاملهگران، معاملات خود را در همان روز باز کردن موقعیت، میبندند تا از نوسانات کوتاهمدت قیمت سود کسب کنند. این نوع خاص از تریدرها همواره پشت مانیتور و درحال تحلیل لحظهای بازار هستند. زمانی که صحبت از سطح درآمد تریدرها به میان میآید، غالباً منظورمان درآمد این نوع خاص از معاملهگران است.
آیا ترید به عنوان یک شغل، سودآور است؟
با توجه به محبوب شدن شغل تریدری و انتشار اخباری درباره رشد لحظهای رمزارزها، بسیاری از افراد تصور میکنند که تریدی شغل سودآور و سادهای است که میتوان با چند کلیک ساده به یک درآمد میلیونی رسید! اما واقعیت این است که آمارها چیز دیگری به ما میگویند.
به گزارش صرافی کیف پول من و به نقل از تحقیقات دانشگاه UC Berkeley، فقط 3 درصد از تریدرها به سوددهی واقعی میرسند و کمتر از 1 درصد تریدرها میتوانند درآمد پایداری از این شغل داشته باشند.
مطالعه دیگر نشان میدهد که حدود 90 درصد از حجم معاملات در بازارهای مالی توسط بازندگان (!) انجام میشود و این یعنی 90 درصد از معاملهگران همواره در پوزیشنهای ضرر قرار دارند. دلایل بالابودن این نرخ را میتوان در مواردی همچون عدم وجود برنامه مشخص مدیریت سرمایه، دخالت احساسات در معاملات و نداشتن استراتژی معاملاتی منطقی جستجو کرد. روند کار به این صورت است که بسیاری از افراد بدون داشتن تجربه و گذراندن دورههای آموزشی وارد بازارهای مالی میشوند و پس از چند ماه ضرر این شغل را ترک میکنند.
البته ترید میتواند شغل سودآوری برای شما باشد؛ به شرطی که دارای رویکرد علمی، انضباط مالی و صبر باشید. به یاد داشته باشید که اگر به دنبال رسیدن به درآمد سریع و راحت هستید، ترید به احتمال زیاد شما را ناامید خواهد کرد؛ مگر آنکه بهطور جدی مهارتهای معاملهگری را یاد بگیرید و به شکلی واقعگرایانه در این مسیر گام بردارید.
چرا بیشتر تریدرها شکست میخورند؟
نداشتن تجربه کافی و نگذراندن دورههای آموزشی پیش از ورود به بازارهای مالی، علل اصلی شکست معاملهگران و مواجه شدن آنها با زیانهای سنگین در ماههای ابتدایی فعالیت است. وضعیت به قدری بغرنج است که بسیاری از تریدرهای مبتدی و تازهوارد حتی نمیدانند چگونه باید حد ضرر (Stop loss) تعیین کرده و حجم معاملات را متناسب با سرمایه مدنظر خود تنظیم کنند.
از طرفی، سوگیریهای شناختی نظیر تحت تأثیر قرار گرفتن از فومو (FOMO) و اعتمادبهنفس کاذب موجب دخالت احساسات و هیجانات در روند معاملات میشود؛ به عنوان مثال زمانی که در بازار یک ارز دیجیتال روند صعودی شکل گرفته، شخص بدون انجام تحلیل تکنیکال ، نسبت به خرید آن رمزارز در سقف قیمتی اقدام میکند و ناگهان با شروع روند نزولی، با ضرر قابلتوجهی مواجه میشود.
تجربه نشان داده که طمع برای سود بیشتر و ناتوانی در پذیرش ضرر، از عواملی هستند که معاملهگران را در چرخه باخت قرار میدهند. تکرار اشتباهات گذشته، مثل ورود به معاملات بدون تحلیل قبلی بازار، معامله در ساعات شلوغ بازار و اعتماد به سیگنالهای معاملاتی ناشناس بهمرور موجب تحلیل سرمایه معاملهگران خواهد شد. در یک کلام، موفقیت در حوزه ترید نیازمند یادگیری مداوم، برنامهریزی و انضباط روانی است.
نحوه کسب درآمد تریدرهای موفق
تا اینجای کار متوجه شدیم که برخلاف تصور رایج، موفقیت در حوزه ترید و معاملهگری چیزی نیست که یک شبه حاصل شود و تریدرهای حرفهای برای رسیدن به درآمد پایدار و سود کلان، سالها تمرین و تحلیل مداوم بازار را پشت سر گذاشتهاند. تریدر حرفهای به جای اهمیت دادن به احساسات و تصمیمگیریهای هیجانی، به استراتژی مشخص و پلن معاملاتی مدون خود پایبند است.
معاملهگران موفق پیش از آنکه معاملهای را در بازار مالی انجام دهند، ساعتها در حساب دمو تمرین میکنند (پیپر تریدینگ) تا با به حداقل رساند ریسک، مهارتهایی مثل تحلیل تکنیکال، کنترل هیجانات و مدیریت ریسک خود را تقویت کنند. این دسته از معاملهگران تمامی جزئیات معاملات خود را ثبت و تحلیل میکنند تا از اشتباهات گذشته درس بگیرند و سیستم معاملاتی خود را بهینهتر کنند.
در نتیجه نباید فریب دورههای دروغین آموزش ترید با وعدههای کذایی، نظیر میلیونر شدن در 30 روز، را خورد. این عناوین، وعدههای پوچی هستند که صرفاً برای تبلیغات و فروش پکیج از آنها استفاده شده و واقعیت ندارند. برای موفقیت در ترید علاوهبر استفاده از منابع آموزشی معتبر، مثل بلاگ آموزشی مجموعه کیف پول من، باید صبور، منظم و واقعگرا نیز بود.
آیا ترید واقعاً شغل مناسبی برای من است؟
فرض کنید که با شنیدن اخباری درباره روند صعودی بازار رمزارزها ترغیب به خرید بیت کوین شده و قصد دارید قدم در مسیر تریدینگ بگذارید، قبل از انجام چنین کاری باید 5 سوال کلیدی زیر را از خود بپرسید تا متوجه شوید که ترید شغل مناسبی برای شماست یا خیر:
- آیا میتوانید شکست را تحمل کنید؟
- آیا وقت کافی برای تحلیل بازار دارید؟
- آیا حاضر به یادگیری مداوم مفاهیم هستید؟
- آیا کنترل کاملی بر احساسات و هیجانات خود دارید؟
- آیا سرمایهای دارید که بتوانید بر روی آن ریسک کنید؟
به یاد داشته باشید که شکست بخشی از مسیر موفقیت در حوزه ترید است و آن تریدری در نهایت به سود کلانی دست پیدا میکند که از تجربیات تلخ گذشته درس گرفته و بدون تکرار اشتباهات قبلی به مسیر خود ادامه دهد. از طرفی بازار همواره در حال تغییر بوده و شما باید بخشی از زمان خود را به یادگیری استراتژیهای معاملاتی متعدد، مدیریت ریسک و انجام تحلیل اختصاص دهید. توجه کنید که در شغل ترید، تحلیل بازار امر تعطیلبرداری نخواهد بود و همواره در کنار شماست.
حال با چنین اوصافی باید با نگاه واقعبینانه به زندگی خود به این سوال پاسخ دهید که آیا وقت کافی برای بررسی مداوم بازار و آموزش دارید یا خیر؟! از طرفی فراموش نکنید که شما فقط مجاز به وارد کردن قسمتی از سرمایه خود به معاملات هستید که تحمل از دست دادن آن را دارید و نباید تمام سرمایه خود را به بازار معاملاتی تزریق کنید؛ چراکه ترید همواره با ریسک همراه و عجین بوده و از دست رفتن سرمایه وارد کرده به این حوزه نباید برای زندگی شما مشکلی ایجاد کند.
ترید؛ شغلی برای درآمدزایی پایدار، ولی وقتگیر!
مشخص شد که درآمد تریدرها چیزی فراتر از داستانهای موفقیت یکشبه و تبلیغات پر زرقوبرق شبکههای مجازی است. آمارها نشان میدهند که درصد کمی از تریدرها میتوانند به سود برسند و درآمد پایداری داشته باشند. زمانی که بدون تجربه و با تصمیمات هیجانی وارد بازار میشوید، چیزی جز ضرر عایدتان نخواهد شد. در یک کلام، قبل از ورود به حوزه ترید باید با خود صادق باشید و مطمئن شوید که به لحاظ روانی، زمانی و مالی آمادگی لازم را برای شروع این کار دارید.
ناگفته نماند که صرافی کیف پول من دارای جامعترین بلاگ آموزشی در میان پلتفرمهای معاملاتی ایرانی بوده و میتوانید با سر زدن به بخش بلاگ آموزشی و خبری این مجموعه هم مطالب کلیدی ترید را با زبانی ساده یاد بگیرید و هم از اخبار روز بازار رمزارزها اطلاع پیدا کنید؛ پس وقت را تلف نکرده و همین حالا سری به وبسایت این صرافی به آدرس www.kifpool.me بزنید.
درآمد تریدرها واقعاً چقدر است؟ از اغراق تا واقعیت
نظر شما