با سفر رسمی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به قطر، نقطه عطف مهمی در همکاریهای دفاعی آمریکا و قطر رقم خورد. در جریان این سفر، آمریکا و قطر قراردادی به ارزش ۱.۹۶ میلیارد دلار برای فروش هشت فروند پهپاد MQ-۹B به نیروهای مسلح قطر را به امضا رساندند تا بدین ترتیب قطر نخستین کشور در خاورمیانه باشد که پهپاد پیشرفته آمریکایی MQ-۹B را به خدمت میگیرد؛ پهپادی بسیار پیشرفته و چندمنظوره که برای میدانهای نبرد مدرن طراحی شده است.
آشنایی با پهپاد MQ-۹B
این پهپاد توسط شرکت جنرال اتمیکس سیستمهای هوافضای بدون سرنشین توسعه یافته و یکی از پیشرفتهترین سامانههای پروازی هدایتپذیر از راه دور در جهان محسوب میشود.
MQ-۹B در واقع نسخه ارتقاءیافته پهپاد MQ-۹ Reaper است که مطابق با استانداردهای پروازی ناتو طراحی شده و میتواند در حریم هوایی غیرنظامی نیز فعالیت کند و دارای قابلیتهایی از جمله بیش از ۴۰ ساعت مداومت پروازی، توانایی پرواز در ارتفاعاتی تا ۴۰ هزار پا و عملکرد کامل در تمامی شرایط آبوهوایی و شبانهروزی است.
طراحی ماژولار آن نیز امکان استفاده از طیف گستردهای از حسگرها و تسلیحات را فراهم میکند و بدین ترتیب MQ-۹B گزینهای ایدهآل برای مأموریتهای شناسایی، اطلاعاتی و عملیات ضربتی دقیق شناخته میشود.
پکیجی که توسط قطر خریداری شده، تنها شامل بدنه پهپادها نیست بلکه مجموعهای گسترده از تسلیحات و سامانههای پشتیبانی نیز در آن گنجانده شده که از جمله آن میتوان به این موارد اشاره کرد:
- ۱۱۰ فروند موشک هوا به زمین AGM-۱۱۴R۲ Hellfire II
- ۲۰۰ کیت دمدار JDAM برای تبدیل بمبهای معمولی به بمبهای هدایتشونده
- ۳۰۰ بمب ۵۰۰ پوندی BLU-۱۱۱
- ۱۰۰ بمب هدایتشونده لیزری GBU-۱۲ Paveway II
- رادارهای پیشرفته دریایی Seaspray ۷۵۰۰E
- سامانههای حمایت الکترونیکی SAGE
- ایستگاههای کنترل زمینی
- پشتیبانی کامل آموزشی و لجستیکی
بدین ترتیب این مجموعه بهطور قابلتوجهی توانمندیهای اطلاعاتی، شناسایی و عملیات ضربتی دقیق قطر را بهویژه در حوزه دریایی و مبارزه با تروریسم، ارتقاء خواهد داد.
اهمیت این پهپادها برای قطر
با این قرارداد، قطر به نخستین کشور خاورمیانه تبدیل میشود که پهپاد MQ-۹B را به نیروهای مسلح خود اضافه میکند. این اقدام بخشی از تلاشهای گسترده این کشور برای نوسازی و تنوعبخشی به توان نظامی خود است.
قطر پیش از این هم از انواع مختلف جنگندهها و پهپادها از جمله F-۱۵E آمریکایی، تایفون و رافال اروپایی و پهپادهای بایراکتار TB۲ ترکیهای بهره میبرد. اما با در نظر داشتن قابلیت ماژولار MQ-۹B ، این پهپاد بهراحتی با سامانههای موجود در نیروی هوایی قطر یکپارچه شده و قدرت موقعیتی و تاکتیکی قابلتوجهی را ارائه خواهد داد.
پهپادهای MQ-۹B به دلایل مختلفی برای قطریها مهم هستند: اول اینکه این پهپادها قابلیت بینظیری در حوزه شناسایی و اطلاعات دارند و امکان نظارت بر مناطق وسیع دریایی و بیابانی را برای مقابله با تهدیداتی چون قاچاق، تروریسم و نفوذهای غیرقانونی فراهم خواهند کرد.
دوم اینکه قابلیت حمل تسلیحات دقیق به قطر این امکان میدهد تا عملیاتهای ضربتی با دقت بالا را با حداقل تلفات جانبی انجام دهد. سوما رادارهای پیشرفته دریایی توان قطر را در محافظت از آبهای سرزمینی خود افزایش میدهد. در عین حال قابلیت عملیاتی در همه شرایط آبوهوایی و انطباق با استانداردهای ناتو باعث میشود این پهپادها در قالب نیروهای ائتلاف نیز بهخوبی ایفای نقش کنند.
از سوی دیگر این قرارداد به صنعت دفاعی آمریکا رونق میبخشد و برای شرکتهایی نظیر General Atomics، Lockheed Martin، RTX Corporation، Boeing، L۳Harris و Leonardo SpA سودآور خواهد بود.
در جریان سفر ترامپ به قطر، چندین سرمایهگذاری دفاعی دیگر نیز اعلام شد که مجموع آنها به بیش از ۳۸ میلیارد دلار میرسد. از جمله این سرمایهگذاریها میتوان به قرارداد یک میلیارد دلاری با شرکت Raytheon برای سامانههای مقابله با پهپاد، تعهداتی برای سامانه دفاع موشکی THAAD، هواپیماهای سوخترسان KC-۴۶ Pegasus و طرح ۱۰ میلیارد دلاری برای ارتقاء زیرساختهای پایگاه العُدید اشاره کرد.
از چشم همیشه بیدار پنتاگون چه میدانیم؟
نظر شما