با پیشرفت مذاکرات ایران و آمریکا هرچند به صورت کم شتاب ؛ ایران موضعی تشویقی از یک سو و هشدار آمیز از سوی دیگر در رابطه با اروپا در داستان هسته ای خود پیش گرفته است.
مواضع دونالد ترامپ از زمان ورود به کاخ سفید حکایت از تلاش وی برای کمرنگ کردن نقش اروپا در مناسبات خاورمیانه دارد . از تلاش وی برای حل پرونده جنگ اوکراین و تعاملات مستقیم با پوتین تا پیشنهاد مذاکرات با ایران ، بدون اینکه اروپایی ها را به بازی بگیرد .
اروپایی ها تلاش میکنند نقش خود را در خارمیانه پررنگ کنند از تلاش کشورهای اروپایی در نشست سال گذشته شورای حکام برای تحت فشار قرار دادن ایران در برنامه هسته ای گرفته تا تحرکاتی که برای اجرایی کردن مکانیزم ماشه در مورد ایران انجام می دهند . این تلاشهای اروپا در حالی صورت میگیرد که ایران تلاش میکند اروپا را به تقویت موضع دیپلماسی خود در قبال ایران تشویق کند ، همان طور که وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی در شبکه ایکس مینویسد : ایران موضع خود را بهروشنی اعلام کرده است. ما بهصورت رسمی به تمامی امضاکنندگان برجام هشدار دادهایم که هرگونه سوءاستفاده از سازوکار «بازگشت خودکار تحریمها (Snapback)» پیامدهایی بهدنبال خواهد داشت. نه تنها پایان نقش اروپا در این توافق را رقم خواهد زد، بلکه ممکن است به تشدید تنشهایی منجر شود که بازگشتی برای آنها متصور نیست.
عراقچی افزوده است: سه کشور اروپایی (E3) باید از خود بپرسند چگونه کار به این بنبست کشیده شده است. در پی رایزنیهای اخیر با روسیه و چین، آمادگی خود را برای سفر به پاریس، برلین و لندن جهت آغاز فصلی تازه در روابط ابراز کردم. این ابتکار منجر به انجام گفتگوهای مقدماتی در سطح معاونان وزرای امور خارجه شد — آغازی شکننده، اما امیدبخش. با این حال، زمان به سرعت در حال گذر است.
وزیر خارجه تاکید کرده است: نحوه پاسخ ما به این لحظه حساس، آینده روابط ایران و اروپا را بسیار عمیقتر از آنچه بسیاری تصور میکنند، رقم خواهد زد. ایران آماده است که ورق را برگرداند. امیدواریم که شرکای اروپایی ما نیز چنین ارادهای داشته باشند.
آیا اروپاییها حاضر هستند به پای میز مذاکره با ایران بازگردند ؟ شاید در صورت توافق ایران با آمریکا و عدم کنش فعال اروپا در این میان ، روابط ایران با اروپا به شکلی دیگر بگیرد.
فعلا ایران میخواهد فردا (۲۶ اردیبهشت)، با نمایندگانی از آلمان، فرانسه و بریتانیا در استانبول درباره برنامه هستهای گفتوگو کند.
گفته شده دور بعدی گفتوگوها میان ایران و نمایندگان کشورهای اروپایی، در سطح معاونان وزارت خارجه برگزار خواهد شد.
با توجه به تهدید اروپا به استفاده از مکانیسم ماشه در صورت شکست مذاکرات ایران و آمریکا، این گفتگوهای موازی در استانبول احتمالا خواهد توانست دست ایران را برای چانهزنی با واشنگتن بازتر کند و از خشم اروپا به دلیل کنارگذاشته شدن از مذاکرات مسقط، بکاهد.
ایران آماده برگرداندن ورق بازی با اروپا / آیا قاره سبز استقبال می کند؟
نظر شما