ماهی یک بار در مورد حقوق کارگران تصمیم بگیریم / دستمزد کمتر، خدمات نانوشته کارگر خارجی است/ هیچ کارگری علاقه ندارد وارد بحران امنیتی شود
زینب حقی : دبیر کل خانه کارگر ، برای رسیدن دستمزدها کارگران به اسب پرشتاب تورم پیشنهاد می کند ؛ که ماهی یک بار در مورد حداقل حقوق کارگران تصمیم گیری شود.
در هفته کارگر به سراغ علیرضا محجوب دبیرکل خانه کارگر، نماینده اسبق مجلس، عضو هیات امنای سازمان تامین اجتماعی و قائم مقام فدراسیون جهانی اتحادیه های کارگری رفتیم ، فردی که سالها است در کسوت مدافع حقوق کارگران فعالیت سیاسی و اجتماعی می کند .
تورم بنای ایستادن ندارد
علیرضا محجوب در گفت و گو با خبر ساز ، در خصوص شکاف بین دستمزد و سطح معیشت کارگران می گوید: تا تورم هست این شکاف بین دستمزد و سطح معیشت کارگران به زیان کارگر در جریان است. چون تورم بنای ایستادن ندارد و فکر میکنم باید هر ماه برای حقوق کارگران تصمیم بگیریم .
وی ادامه می دهد : معتقدم کسانی که باید با تورم جدال کنند بنای مبارزه با تورم ندارند، شاید آنها هم عادت کردند، ولی ما معتقدیم ؛ تورم دزدی آشکار از جیب فقرا به نفع اغنیا است ، هرکسی در ان دزدی شرکت میکند شریک فقرا و اکثریت جامعه نیست و شریک دزد است.
وی در پاسخ به این سوال که پس معتقد هستید باید چند بار در سال این تغییرات اتفاق بیفتد ؟ میگوید؛ حداقل ماهی یک بار باید حداقل حقوق ها بازنگری شود . اگر میخواهیم نیروی انسانی را در عرصه تولید نگه داریم ، باید دستمزد او واقعی شود و دستمزد واقعی فقط با تورم جبران نمی شود باید تلاش شود سطح دستمزد به سطح زندگی واقعی مردم برسد .
برای رخت بستن تورم باید مزدها را واقعی کنیم
وی با بیان اینکه بیماری تورمی ایران تورم مزمن تولیدی است، اظهار داشت: اگر می خواهیم تورم از کشور رخت ببندد، باید مزدها را واقعی کنیم در این صورت سیر شتابان قیمت ها زمین می نشیند و سیر تعادلی به خود می گیرد . بعد از آن باید آماده شویم که جامعه غیر تورمی داشته باشیم . ما از دهه 70 وارد تورم رکودی شدیم ، اگر راههایی که در پیش گرفتیم درست بود باید با کاهش تورم روبرو می شدیم نه تشدید آن. وقتی تورم روز به روز تشدید میشود بهتر است راههایی که غلط بودن آن اثبات شده است را نرویم ، بلکه راههای درست را برویم یکی از راهای درست ؛ مذاکره مرتب و موثر بر اساس کوچکترین تکانه های قیمتی است که همراه با تکانه قیمت ها دستمزدها را درست کنیم . کشورهایی که از وضعیت رکورد تورمی نجات یافتند ، از این راه استفاده کردند .
بیکاری کارگر انتخاب دلخواهانه نیست
نماینده اسبق مجلس در خصوص اینکه چقدر به بیکاری ارادی کارگران معتقد هستید ؟ گفت: نتیجه قهری و جبر این پدیده بیکاری کارگران است نه انتخاب دلخواهانه برای کارگر . وقتی میگوییم رکود یعنی تعطیلی واحدهای تولیدی ، یعنی یک بازار نامطمئن در کار . در این شرایط کارگر که به دنبال ثبات کار است، دچار تردید میشود و موقعیت های شغلی در ذهن او پاک میشود، فقط ناچار است در آمدی به موضوع نگاه کند، در حالی که کارگر به کارش علاقه دارد .
دستمزد کمتر خدمات نانوشته کارگر خارجی است
محجوب در پاسخ به این سوال که چقدر قائل به این نگاه هستید که وجود کارگران افغانی تاثیر مستقیم در بیکاری کارگران ایرانی دارند ، گفت: در هر بازاری کارگران خارجی، با دستمزد کمتر و بدون اعتراض کار می کنند ، که نیروی داخلی نمیتواند در آن شرایط کار کند و این خدمات نانوشته کارگر خارجی است . کارگر خارجی واقعیتی است برای بر هم زدن تعادل بازارکار کشور است، اما اینکه در این شرایط بگوییم اگر آنها بیرون رفتند ، نتایج دلخواه اتفاق میافتد و همه کارگران سر کار میروند، اینگونه نیست.
محجوب در ارزیابی خود از وضعیت بیمه کارگران و امنیت شغلی آنها تصریح می کند: اعداد به ما نشان میدهد با توجه به جمعیت فعال کشور، رشد بیمه شدگان جلوتر از جمعیت فعال است واین نشان میدهد که بسیاری هم که بیمه نبودند خودشان و یا کارفرمایانشان رویکرد بیمه پیدا کردند. البته هنوز کارفرمایانی هستند که از بیمه کارگر خود فرار میکنند ، چون بازرسی های سازمان تامین اجتماعی در حد قابل قبول نیست .
دبیرکل خانه کارگر در خصوص مالکیت بانک رفاه و انتقاداتی که از واگذاری این بانک می شود، گفت : در این خصوص قانونی را مجلس مصوب کرده است که برای ما قابل اجرا نیست. ممکن است قانون مجلس در مورد بانک رفاه ، برای اقتصاد بانکداری ما مناسب باشد ، ولی برای کارگران مناسب نیست. اموال بانک رفاه از اول متعلق به کارگران بوده است ،چرا که تامین اجتماعی که مال دولت نیست، بلکه نهادی عمومی و غیر دولتی است . قواعدی که اقایان مطرح می کنند برای بانک هایی است که جنبه دولتی دارند.
ممکن است بخواهیم موضوع مالکیت بانک رفاه را در خیابان حل کنیم !
وی تصریح کرد: بانک رفاه در این سالها بسیار خوب کار کرده است و سود خوبی هم داشته است ، ولی وزارت دارایی به استناد قانون ، مجمع بانک رفاه را به دست گرفته است. سه نوبت بانک رفاه را به مزایده گذاشتند و در بورس بردند و اعلام قیمت کردند اما به خاطر اینکه حجم سرمایه اش بالا است ، حتی سرمایه گذاران خصوصی هم استقبال نکردند. امیدواریم شخصیت هایی حقوقی که خودشان بیمه ای هستند ، در این جریان شرکت کنند تا این مشکل با گره فکر حل شود.
دبیرکل خانه کارگر تصریح کرد: حل مشکل بانک رفاه قانون میخواهد و این از مجرای شورای نگهبان و مجمع تشخیص نخواهد گذشت، چون مخالف سیاستهای کلی نظام است ، پس این موضوعی بن بست است. امیدوارم سران قوا ورود کنند و مجلس هم ورود مثبت به این ماجرا داشته باشد و قانونی بنویسد و این گره را باز کنند این موضوعی پر چالش است که ممکن است بخواهیم در خیابان آن را حل کنیم .
هیچ کارگری علاقه ندارد وارد بحران امنیتی شود
محجوب در پاسخ به این سوال که آیا راهکاری اندیشده شده که اعتراضات کارگران به بحران امنیتی تبدیل نشود؟ گفت: هیچ کارگری علاقه ندارد در بحران سیاسی و امنیتی وارد شود ، چون قبلا دردسرش را دیدیم. بنده سالها پیش به دادگاه برای موضوع تجمعات دعوت شدم. ولی حرف ما این است قانون اساسی بحث تجمعات را بی قید وشرط آزاد اعلام کرده است. هیچ قانون جاری هم نداریم که این موضوع را ممنوع کرده باشد. اینکه در قانون احزاب نوشتند برای احزاب قابل تبعیت است . معتقدم هر اجتماعی اعم از صنفی و غیر صنفی آزاد است و کسی نمیتواند آزادی را در قانونی جدید تحدید کند .
دوران قراداد موقت کارگران گذشته است
وی در پاسخ به این سوال که وضعیت امنیت شغلی کارگران را چگونه ارزیابی می کنید، گفت : ما از ماجرای قانونی ناامید هستیم ، من خود 5 بار این موضوع را در صحن مجلس بردم ، ولی رای نیاورد، ولی دست طبیعت و کنترل موالید سبب شد که جمعیت فعال و جویای شغل پایین بییاد و امروز باید خواهش کنند تا کسی این مشاغل سخت را قبول کند و کارفرما باید از خدا بخواهد تا کارگری برای مشاغل سخت حاضار به قبول قرارداد دائم شود. بعضی از کارگران در این مشاغل میخواهند قرارداد موقت داشته باشند تا بتوانند هر وقت خواستند و شغل بهتری پیدا کردند از آن شغل سخت و زیان آور بیرون بیایند. تصور میکنم تا چند سال بعد چیزی به عنوان قرارداد موقت باقی نماند و دوران اینکه بخواهیم کارگری را موقت نگه داریم ، تمام شده است .
کارفرما حادثه در معادن را پیش می برد!
نماینده اسبق مجلس در ارزیابی خود از سطح ایمنی معادن ، گفت: جامعه ما هنوز کارکردهای هوش مصنوعی را نمی شناسد . منیتورینگ که یک نوع استفاده از هوش مصنوعی است شاید 20 سال است وارد حوزه معادن در جهان شده است، خصوصا و در مورد معادن پر خطر از مانیتورینگ استفاده می کنند . ولی در کشور ما معادن انگشت شماری هستند که از سیستم مانیتورینگ استفاده میکنند حادثه برای نبود این پدیده است . همه این اتفاقات ناگوار بی احتیاطی نیروی انسانی بوده است زنجیره ای از بی احتیاطی ها این اتفاقات را سبب شده است .
وی ادامه داد : ما به طور عمومی نسبت به ایمنی کم توجه هستیم. کارفرما بر اساس قانون مسوول بر طرف کردن این بی توجهی ها است 15 درصد بودجه معادن برای موضوع مانیتورینگ معادن ذغال سنگ است که اجرا نمیشود، یعنی چه مسوولی که در وزارت صمت نشسته است و چه کارفرمای معدن اشکارا مسوول این اتفاقات ناگوار معادن هستند . وقتی به بررسی عوامل حوادث می رسیم ، دامنه بی احتیاطی های کارفرما به حدی میرسد که حادثه را عملا کارفرما پیش می آورد . در واقع با ایمنی و بهداشت کار به طور کلی با آن بیگانه هستیم.
فیلم کامل گفت و گو خبر ساز با علیرضا محجوب را در ادامه ببینید.
ماهی یک بار در مورد حقوق کارگران تصمیم بگیریم / دستمزد کمتر، خدمات نانوشته کارگر خارجی است/ هیچ کارگری علاقه ندارد وارد بحران امنیتی شود
نظر شما