4/1/2025 11:10:50 PM

با وجود جنگ تعرفه‌ها میان آمریکا، مکزیک و کانادا جام جهانی ۲۰۲۶ چگونه قرار است برگزار شود؟

چرا که با وجود این مسائل یک اتحاد سیاسی و اقتصادی دیرینه میان این سه کشور همسایه وجود داشت. کارلوس کوردیرو، رئیس وقت فدراسیون فوتبال آمریکا، در آن زمان این همکاری را نشانه‌ای از «اتحاد سه کشور» دانست و گفت که این موضوع پیام قدرتمندی را به جهان مخابره می‌کند.

حالا که تنها ۱۵ ماه تا آغاز این رقابت‌ها در آمریکای شمالی باقی مانده، دونالد ترامپ دوباره به قدرت برگشته است. او نه‌تنها درگیری‌های تجاری با همسایگان آمریکا بلکه با کل جهان را شدت بخشیده، تعرفه‌هایی وضع می‌کند، آن‌ها را حذف می‌کند و بعد دوباره بازمی‌گرداند. او حتی وعده داده که از چهارشنبه تعرفه‌های بیشتری اعمال خواهد کرد.

مشخص نیست که این تنش‌های سیاسی، به‌ویژه وقتی ترامپ یا مقام‌های دولتش از تبدیل کانادا به ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا صحبت می‌کنند، چگونه ممکن است بر جام جهانی، سازماندهی آن، سفر هواداران و سایر مسائل تأثیر بگذارد.

ترامپ در دیدار اخیر خود با جانی اینفانتینو، رئیس فیفا، در کاخ سفید گفت: «فکر می‌کنم این موضوع جام جهانی را هیجان‌انگیزتر خواهد کرد. تنش چیز خوبی است.»

آیا جهان برای جام جهانی ۲۰۲۶ و المپیک ۲۰۲۸ به آمریکا خواهد آمد؟

با توجه به اینکه آمریکا علاوه بر جام جهانی ۲۰۲۶، در سال‌های آینده میزبان جام باشگاه‌های جهان در ماه ژوئن، جام رایدر کاپ گلف در سپتامبر و المپیک ۲۰۲۸ لس‌آنجلس خواهد بود، این سؤال مطرح می‌شود که آیا جهان همچنان تمایل دارد به آمریکا سفر کند؟ و با توجه به سیاست‌های سختگیرانه مرزی و ویزای ترامپ، آیا اصلاً امکان سفر برای همه وجود خواهد داشت؟

آلن روثنبرگ، که مدیریت جام جهانی ۱۹۹۴ را بر عهده داشت و همچنین در میزبانی موفق جام جهانی زنان ۱۹۹۹ نقش کلیدی داشت، معتقد است که پاسخ به این سؤالات «بله» است. او با اشاره به نگرانی‌هایی که درباره جام‌های جهانی ۲۰۱۸ روسیه و ۲۰۲۲ قطر وجود داشت اما همچنان بیش از ۳ میلیون تماشاگر را جذب کردند، گفت: «آمریکا در سراسر جهان محبوب است. اگر غیر از این بود، ما مشکل مهاجرت نداشتیم! بسیاری از این مسائل به سیاست‌های دولتی مربوط می‌شود، نه به مردم.»

او بعید می‌داند که یکی از کشورهای میزبان از جام جهانی کناره‌گیری کند یا سایر کشورها آن را تحریم کنند؛ اتفاقی که در المپیک‌های ۱۹۷۶، ۱۹۸۰ و ۱۹۸۴ رخ داده بود. روثنبرگ در ادامه می‌گوید: «بیشتر از هر چیز، آن‌ها این رویداد را فرصتی برای بهبود روابط خواهند دید، نه تشدید تنش‌ها. از نظر سازماندهی، اگر کانادا یا مکزیک از جام جهانی کنار بکشند، آمریکا بدون لحظه‌ای تردید میزبانی تمام بازی‌ها را بر عهده خواهد گرفت.»

هو شدن سرود ملی آمریکا

با توجه به سیاست‌های کاخ سفید درباره تعرفه‌ها و جنگ روسیه در اوکراین که نگرانی‌هایی در اروپا ایجاد کرده، بعید نیست که در بازی‌های تیم ملی آمریکا در جام جهانی، احساسات ضدآمریکایی در ورزشگاه‌ها دیده شود. اتفاقی که در ماه فوریه، زمانی که هواداران کانادایی سرود ملی آمریکا را در مسابقات هاکی هو کردند، رخ داد.

فیفا به درخواست آسوشیتدپرس برای اظهار نظر پاسخ نداد، اما اینفانتینو همیشه حمایت خود از ترامپ را آشکارا نشان داده است. آن‌ها از زمان انتخابات آمریکا در نوامبر حداقل پنج بار با یکدیگر دیدار کرده‌اند.

هفته گذشته، زمانی که کیرستی کاوِنتری به‌عنوان نخستین زن رئیس کمیته بین‌المللی المپیک شد، از او پرسیدند که چگونه با ترامپ همکاری خواهد کرد و چه توصیه‌ای به ورزشکارانی که قصد سفر به آمریکا برای رقابت‌های آینده دارند، خواهد داشت.

کاونتری با خنده گفت: «من از ۲۰ سالگی با مردانی که در موقعیت‌های دشوار قرار دارند، سر و کار داشته‌ام و چیزی که یاد گرفته‌ام این است که ارتباطات کلیدی است. ارتباطات از همان ابتدا مهم خواهد بود. به نظرم ترامپ عاشق ورزش است و می‌خواهد این بازی‌ها موفق باشند.»

او در مورد نگرانی‌ها درباره احتمال محرومیت برخی ورزشکاران از دریافت ویزا افزود: «ما از ارزش‌های خود کوتاه نمی‌آییم. همبستگی و اطمینان از اینکه همه ورزشکارانی که صلاحیت حضور در المپیک را دارند، بتوانند در آن شرکت کنند و امنیت داشته باشند، برای ما اولویت است.»

آیا سیاست‌های ترامپ روی جام جهانی تأثیر خواهد گذاشت؟

اندرو زیمبالیست، استاد دانشگاه اسمیت و متخصص اقتصاد ورزش در پاسخ به این پرسش می‌گوید« حتمالاً تأثیر چندانی نخواهد داشت. اگر روابط بین کانادا و آمریکا آن‌قدر بد شود که محدودیت‌های سفر و هزینه‌های بالا اعمال شود، همانطور که ترامپ در مورد سیاست‌های تعرفه‌ای چنین کرده باز هم استثناهایی را برای جام جهانی قائل خواهد شد.»

فدراسیون‌های فوتبال آمریکا و کانادا به درخواست آسوشیتدپرس برای اظهار نظر درباره تأثیر سیاست‌های کاخ سفید بر جام جهانی ۲۰۲۶ پاسخی ندادند.

گابریلا کوواس، نماینده دولت مکزیک در جلسات فیفا، گفت که تعرفه‌ها و جام جهانی را دو موضوع جداگانه می‌داند و معتقد است جام جهانی می‌تواند فرصتی برای گفت‌وگو باشد.

تحلیلگران بر این باورند که مسائل امنیتی و حمل‌ونقل تیم‌ها بین شهرها و کشورها نباید مانعی برای برگزاری جام جهانی باشد. این رقابت‌ها از ۱۱ ژوئن تا ۱۹ ژوئیه ۲۰۲۶ در ۱۶ شهر در آمریکا، کانادا و مکزیک برگزار خواهد شد.با این حال، مسئله مرزها می‌تواند چالش‌برانگیز باشد.

ویکتور متیسون، استاد اقتصاد در کالج هولی کراس، در این خصوص می‌گوید: «فیفا برای این رویداد باید انسان‌ها را جابه‌جا کند، نه قطعات خودرو، گندم یا برق. این همان چیزی است که واقعاً اهمیت دارد. عبورهای مرزی که قبلاً نسبتاً ساده بود، می‌تواند به دلیل افزایش سطح بازرسی‌ها و کاهش خدمات دولتی برای تسهیل جابه‌جایی افراد، پیچیده‌تر شود.»

با این حال مشخص نیست با سیاست‌های ترامپ و البته ایده‌های عجیب فیفا، چگونه قرار است جام جهانی در سه کشوری برگزار شود که فاصله هوایی بین برخی از شهرهای میزبان جام جهانی ممکن است ساعت‌ها طول بکشد و قرار است کنترل‌های مرزی شدیدی در آنجا برقرار باشد.

نیروهای دولت ترامپ در طول هفته‌های اخیر چندین مورد از دستگیری و دیپورت گردشگران کشورهای مختلف و حتی اروپایی را به ثبت رسانده‌اند و این مسئله، نگرانی‌ها را نسبت به رویکرد ایالات متحده در قبال فوتبال‌دوستانی که برای تماشای بزرگترین رویداد فوتبالی جهان به این کشور خواهند آمد افزایش داده است.

ایده برگزاری جام جهانی در سه کشور با این فاصله از ابتدا هم انتقادات بسیاری را به همراه داشته اما اینفانتینو برای جلب بیشتر توجه‌ها و همچنین کسب درآمدهای بیشتر برای سازمان تحت مدیریت خود، از اجرای هیچ ایده‌ای پولساز اما عجیبی کوتاه نمی‌آید.


با وجود جنگ تعرفه‌ها میان آمریکا، مکزیک و کانادا جام جهانی ۲۰۲۶ چگونه قرار است برگزار شود؟

برچسب‌ها

نظر شما


مطالب پیشنهادی