مقاومت پزشکیان در برابر لایحه حجاب و عفاف تا کجا خواهد بود؟/ آیا موافقان به دنبال برخوردهای قهری هستند؟

قانون حجاب و عفاف با نام کامل "لایحه حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب" از جمله قوانین پرحاشیه در سال 1403 بود .قانونی که دو قطبی های مخالف و موافق جدی را در پی خود داشت. در نهایت نیز با تصمیم شورای عالی امنیت ملی اجرای آن متوقف شد .
لایحه حجاب و عفاف چه می گوید؟
لایحه حجاب و عفاف مجموعهای از قوانین و مقررات است که به منظور ترویج حجاب و عفاف در جامعه تدوین شده بود. این قانون، شامل مواد و بندهایی است که وظایف دستگاههای اجرایی، مجازاتهای مربوط به تخلفات و همچنین راهکارهای اجرایی برای گسترش فرهنگ حجاب و عفاف را مشخص کرده بود.
بر اساس این لایحه وظایف دستگاههای اجرایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان صدا و سیما و نیروی انتظامی در راستای ترویج فرهنگ حجاب و عفاف مشخص شده است .
از سوی دیگر بر اساس این قانون ، مجازاتهایی را برای افرادی که از قوانین حجاب و عفاف تخلف میکنند، مشخص شده است که میتواند شامل جریمه نقدی، حبس و یا محرومیت از برخی حقوق اجتماعی میباشد.
راهکارهای اجرایی این قانون نیز برگزاری دورههای آموزشی، تولید محتوای فرهنگی و نظارت بر اماکن عمومی تعبیه شده است.
پیشینیه تصویب قانون حجاب و عفاف چه بود؟
آنچه امروز با نام قانون لایحه عفاف و حجاب میشناسیم در ابتدا، لایحه یک فوریتی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی بود که در نشست علنی ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ با اجرا آزمایشی آن برای ۳ سال موافقت شد. یک سال پس از این تاریخ، در شهریور ماه ۱۴۰۳، این لایحه پس از چند مرتبه رفت و برگشت میان شورای نگهبان و مجلس شورای اسلامی، توسط شورای نگهبان تأیید شد .
مخالفان این قانون چه می گویند ؟
نقض آزادیهای فردی ، مداخله در حریم خصوصی ، تبعیض جنسیتی و عدم کار آمدی از جمله دلایل مخالفت با این قانون است .
معرفی اسلام خشن و و سلیقه ای از جمله دلایل مخالفان این قانون است. آنجا که آیت الله علی اکبر مسعودی خمینی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در این ارتباط می گوید: باید از اسلام خشن و سلیقهای فاصله گرفت و اسلام واقعی را بهدرستی برای مردم بیان کرد. راهحل، تنها در حوزه فرهنگ و تربیت نهفته است. ( اینجا بخوانید)
برخوردهای چکشی از دیگر تعابیری بود که مخالفان در مورد اجرای احتمالی این قانون از آن استفاده کردند. .آنجا که آیت الله سید علی محقق داماد در این ارتباط تاکید میکند : با قوانین و برخوردهای چکشی نمیتوان حجاب را درست کرد، بلکه باید دین مردم را درست کرد. ( اینجا بخوانید)
جمع دیگری از روحانیون نیز انتقادات خود را نسبت به اجرای این قانون ابراز داشتند ( اینجا بخوانید)
موافقان قانون حجاب و عفاف چه می گویند ؟
حفظ نظم و امنیت اجتماعی، حمایت از حقوق زنان و اجرای قانون از جمله استدلال های موافقان این قانون است .
از جمله این افراد ، امیرحسین بانکی پوریکی از طراحان قانون حجاب و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس است که در این ارتباط می گوید: در جامعه باید ضوابط حجاب وجود داشته باشد، اما نباید سختگیری شود. ( اینجا ببینید)
در پی اعلام رییس جمهور مبنی بر اینکه قانون حجاب و عفاف در جامعه ایجاد مشکل می کند و به دلیل اینکه رودر روی مردم قرار می گیرد قادر به اجرای آن نیست، عملا اجرای قانون با دستور شورای عالی امنیت ملی متوقف شد . جمع محدودی از موافقان اجرای این قانون دست به تجمعات گوناگون زدند و خواستار ابلاغ این قانون از سوی رییس مجلس و اجرای آن از سوی رییس جمهور شدند . ( اینجا بخوانید) و ( اینجا بخوانید )
البته این تجمعات که حتی به به چادر زدن جلوی مجلس نیز کشیده شد ، فاقد مجوز قانونی بود و برگزار کنندگان آن نیز اعتقادی به لزوم دریافت مجوز نداشتند ( اینجا بخوانید)
و البته مجوز نداشتن تجمع کنندگان منتقدان جدی را به همراه داشت و جایگاه وزارت کشور در این ارتباط به چالش کشیده شد. ( اینجا بخوانید) و ( اینجا بخوانید)
البته به گفته معاون حقوقی رییس جمهور قرار است دولت لایحه ای را با هدف اعمال اصلاحات مدنظر خود در بحث حجاب و عفاف به مجلس ارایه دهد .
اینکه سرنوشت این لایحه به کجا خواهد رسید باید منتظر گذشت زمان ماند .
مقاومت پزشکیان در برابر لایحه حجاب و عفاف تا کجا خواهد بود؟/ آیا موافقان به دنبال برخوردهای قهری هستند؟
نظر شما