شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در آذر ۱۴۰۳، معادل ۴۳.۹ محاسبه شده که کمترین مقدار از اردیبهشتماه است و پس از تعدیل فصلی نیز این شاخص ۴۵.۵ برآورد شده که کمترین مقدار از تیرماه محسوب میشود.
بر همین اساس مشکلات اصلی از دید برخی از فعالان اقتصادی در آذر ۱۴۰۳ به شرح زیر است؛
- قطعی گسترده برق هزینههای بسیاری را بر شرکتها تحمیل کرده است و بسیاری از شرکتها در آذرماه نیمه تعطیل بودهاند و با ظرفیت پایین تولید کردهاند.
- حذف ارز نیمایی و همچنین زمانبر بودن فرایند تخصیص ارز از سوی وزارت صمت و بانک مرکزی، از طرف دیگر قطعیهای برق و گاز باعث شده تا بسیاری از شرکتها متضرر شوند و برای کاهش هزینهها ناچار به تعدیل نیروی انسانی شوند.
- تخصیص ناعادلانه تسهیلات و کمبود شدید نقدینگی و پیشبینی ناپذیری اقتصاد، بسیاری از شرکتها را در آستانه تعطیلی قرار داده است.
- افزایش شدید نرخ ارز بر کمبود مواد اولیه اثر گذاشته و با توجه به مشکلات تأمین منابع مالی، مواد اولیه خارجی را بسیار گران کرده و فرآیند تولید بسیار هزینهبر شده است.
- حذف ارز نیمایی هزینه تولید را برای شرکتها افزایش داده است و همزمان به دلیل افزایش نرخ ارز و تورم بالای نهادهها انتظار افزایش قیمتهای فروش برای ماههای آتی وجود دارد.
- فعالان اقتصادی با توجه به شرایط تورمی نرخ ارز و نااطمینانی و ریسکهای بازار، انتظارات منفی و ناامیدی بیشتری نسبت به ماههای آتی دارند.
- برخی از شرکتها در فرآیند ترخیص واردات مواد اولیه در گمرک مشکلات زیادی دارند.
- فرآیند ثبت سفارش مواد اولیه در سامانه با چالشهای زیادی همراه است، همچنین عدم ارائه تسهیلات و تخصیص ناعادلانه تسهیلات، و بیثباتی قیمتها و نرخ ارز شرکتها را با کمبود منابع مالی برای ادامه فعالیتها روبرو کرده است.
ناامیدی صنعتگران؛ صنایع در آذر نیمه تعطیل شدند
نظر شما