به گزارش خبر ساز، با توجه به کاهش درگیری ها در غزه، آتش بس در لبنان و انقلاب در سوریه، اکنون کانون درگیری مقاومت و اسرائیل به یمن منتقل شده است. حوثی های یمن از آغاز درگیری در غزه، توقیف کشتی های اسرائیلی و نیز موشک باران و حملات پهپادی خود به اراضی اشغالی را آغاز کردند اما با اوج گرفتن جنگ، درگیری میان یمن و اسرائیل بیشتر شد.
در هفته اخیر، درگیری میان اسرائیل و انصارالله به شدت بالا رفت. اسرائیل حملات سنگینی را به صنعاء داشت و انصارالله یمن هم حمله ای موشکی به تل آویو انجام داد. حمله موشکی یمن به تل آویو بی سابقه بود. تا پیش از این، بیشتر حملات یمن به اسرائیل، پهپادی بود اما حالا، حملات موشکی انصارالله بیشتر شده است. همچنین، طبق اعتراف مقامات اسرائیل، حملات موشکی یمنی ها دقیق تر شده و مشخص است که انصارالله در زمینه موشکی پیشرفت قابل ملاحظه ای کرده است.
حمله به ایران، ترور مقامات انصارالله یا حمله هوایی گسترده؟
اتفاقات روی داده در هفته جاری، باعث وحشت صهیونیست ها از تکرار حملات موشکی انصارالله شده است. جلسه ای اضطراری در تل آویو برگزار شد و جزئیاتی خاص از این جلسه در رسانه ها منعکس گردید. طبق گزارش ها، مقامات رژیم صهیونیستی همگی متفق هستند که باید به حملات حوثی ها پاسخ جدی داد و باید جبهه جدیدی از جنگ را در یمن گشود. اما در مورد نحوه پاسخ به یمن اختلاف نظر وجود دارد. طبق گزارش برخی رسانه های عبری و انگلیسی، برخی از مقامات اسرائیلی مانند رئیس موساد، تاکید کرده اند که اسرائیل برای پاسخ به حوثی ها، باید خاک ایران را هدف قرار دهد. دیوید بارنیا، رئیس موساد چند روز پیش نیز در گفتگو با کانال 13 عبری از نتانیاهو خواست برای پاسخ به حوثی ها به ایران حمله کند ( اینجا بخوانید).
موافقان حمله به ایران معتقدند، حوثی های یمن از ایران حرف شنوی دارند و به احتمال بالا به دستور ایران، به اسرائیل حمله کرده اند. آنها مدعی اند از طریق فشار بر ایران، می توانند جبهه یمن را تضعیف کرده یا جلوی حملات بیشتر را بگیرند.
با این حال، این ایده مخالفانی نیز دارد. مخالفان ایده حمله به ایران تاکید دارند که حوثی ها گروهی متفاوت از حزب الله و حشدالشعبی هستند و اگرچه با ایران رابطه خوبی دارند اما از تهران حرف شنوی نداشته و در بسیاری از مواقع، مستقل عمل می کنند. این مساله در جریان حملات موشکی اخیر به اسرائیل نیز خود را نشان داد. بسیاری از تحلیلگران مدعی اند گاهی ایران مخالف حملات موشکی و دریایی یمن به اسرائیل و آمریکا و اروپا بوده اما انصارالله مستقلا در مورد این حملات تصمیم گرفته و آنها را اجرایی کرده است.
مخالفان طرح جنگ با ایران معتقدند اسرائیل باید مستقیما با خود حوثی ها وارد درگیری شود. این گروه خود به دو دسته کلی تقسیم می شوند. گروهی معتقدند اسرائیل باید ترور مقامات ارشد انصارالله از جمله «یحیی سریع» یا «عبدالملک حوثی» را در دستور کار خود قرار دهد. گروهی دیگر نیز معتقدند اسرائیل باید یک حمله هوایی گسترده به صنعاء داشته باشد و پایگاه ها، نیروگاه ها و نقاط حساس اقتصادی و سیاسی انصارالله را تخریب کند.
چالش های اسرائیل در جنگ با یمن
هنوز مشخص نیست تصمیم کابینه امنیتی اسرائیل در مورد جنگ با یمن به چه نتیجه ای ختم شده و چه سیاستی در دستور کار تل آویو قرار خواهد گرفت. آنچه مشخص است این است که اسرائیل در جنگ با انصارالله با چند مشکل جدی مواجه است که می توانند کار او را در پیشبرد عملیات هایش سخت کنند. این چند مشکل بدین شرح هستند:
الف. موقعیت جغرافیایی یمن
یمن یک موقعیت جغرافیایی خاص دارد. جنوب این کشور، خلیج عدن و غرب آن، دریای سرخ واقع است. در جنوب شرقی آن هم «تنگه باب المندب» قرار دارد که محل عبور کشتی های متعدد است. یمن از شمال به بیابان های عربستان سعودی و از شرق به مناطق بی آب و علف عمان و نیز دریای عرب متصل است. این وضعیت جغرافیایی خاص باعث افزایش اهمیت استراتژیک یمن به خصوص در دریا شده است.
اما این، تنها ویژگی یمن نیست. یمن از اراضی اشغالی دور است. بر خلاف سوریه و لبنان با اراضی اشغالی هم مرز نیست و این مساله باعث کاهش نفوذ اسرائیل در آن شده است. همچنین، یمنی ها از طریق دریا با متحدان خود به خصوص ایران در ارتباط هستند و از آنها کمک دریافت می کنند. عربستان نیز که روزگاری دشمن اول حوثی ها به شمار می رفت، تا حد زیادی خود را از معرکه جنگ دور کرده است.
اینها همه نشان می دهد که جنگ با یمن برای اسرائیل پرچالش خواهد بود و اگر درگیری ها گسترده شده و به دریا و زمین بکشد، ممکن است اسرائیل با مشکلاتی روبه رو شود.
ب. موقعیت اطلاعاتی انصارالله
برخی منابع عبری چند روز پیش مدعی شدند که مقامات اسرائیل در حال برنامه ریزی برای ترور فرماندهان انصارالله یمن هستند. هنوز مشخص نیست که نتیجه این اقدام چه می شود اما آنچه مشخص است این است که دوری یمن از اراضی اشغالی، بسته بودن نسبی فضای این کشور و محاصره اش توسط بیابان و دریا باعث شده نفوذ اسرائیلی ها و ستون پنجم آنها در یمن کمتر از سوریه و لبنان و فلسطین و عراق باشد. این مساله ممکن است اسرائیل را با مشکلات متعددی روبه رو سازد. اسرائیل در جنگ با حزب الله و حتی در جبهه سوریه، در مسائل اطلاعاتی دست بالاتر را داشت و از این طریق، ضربات زیادی به مقاومت زد. باید دید با توجه به مشکلات فوق الذکر، رژیم صهیونیستی قادر به تکرار اقدامات امنیتی و اطلاعاتی اش در یمن است یا نه.
ج. موقعیت سیاسی و اقتصادی یمن
یمن کشوری خاص است که هنوز هم درگیری های سیاسی در آن جریان دارد. اقتصاد این کشور با جنگ خو گرفته، پایگاه ها و مراکز حساسش پخش شده اند و دولت مرکزی کلاسیکی هم ندارد. به نظر می رسد این کشور با وجود پایان جنگ با ائتلاف عربی، همچنان، وضعیت جنگی خود را حفظ کرده است. این مساله می تواند طرف مقابل را دچار استیصال کند. تاثیرپذیری کم یمن از جنگ و بمباران، خود را در حملات هوایی متعدد آمریکا و انگلیس و اسرائیل نشان داد. با وجود حملات متعدد این ائتلاف در دو ماه اخیر، یمنی ها همچنان به موشک باران مناطق اشغالی و توقیف کشتی های اسرائیلی ادامه دادند. این مساله می تواند در جنگ با اسرائیل، تبدیل به یک امتیاز شود و نتانیاهو را با مشکل مواجه کند.
دلایل فوق به همراه حمایت ایران و روسیه از انصارالله می تواند اسرائیل را در جنگ احتمالی با یمن دچار برخی مشکلات کند. با این حال، نمی توان نتیجه این جنگ را مشخص کرد. اگر اسرائیل بتواند مشکلات فوق را دور زده و به یک نقشه مشخص و عملی دست یابد، ممکن است بتواند به اهدافش در یمن دست یابد، در غیر این صورت، احتمالا با تشدید حملات موشکی و پهپادی انصارالله مواجه خواهد شد.
حمله به ایران، ترور مقامات انصارالله یا حمله هوایی گسترده؛ در سر نتانیاهو چه می گذرد؟/ سه مشکل بزرگ اسرائیل در جنگ با یمن