زهرا شاهین فر در گفتگو با خبر ساز در پاسخ به این سوال که کارگردان زن چه مشکلاتی دارد که کارگردانهای مرد لمس نمیکنند، تصریح کرد: به اعتقاد بنده تفاوتهایی که جامعه بین زن و مرد قائل میشود در تمامی حوزهها نیز تاثیر دارد. اینکه بگوییم در کارگردانی، زن این مشکل را دارد که مردان ندارند و بر عکس درست نیست و موضوع خیلی کلیتر و از اساس است.
وی نوع نگاه به کارگردانان زن را مثبت دانست و گفت: تجربه منفی از اینکه زن کارگردان هستم نداشتم. شاید در بحث مشارکت و سرمایه گذاری به زنان کمتر اعتماد میشود اما سایر موارد نه. حتی تجربههایی از تشویق هم داشتم و اینطور نیست که جامعه نگاه درستی به کارگردان زن نداشته باشد.
این مستندساز با اشاره به اینکه در مستندسازی اینکه چقدر کارگردان به موضوع نزدیک است، اهمیت دارد و میزان صلاحیت کارگردان را بالا میبرد، ادامه داد: من سوژهای داشتم که دغدغه خودم و هم سن و سالهایم است و حتی وقتی پژوهش کردم دیدم محدود به جغرافیای خاصی نیست و جهان شمول است.
شاهین فر دغدغه خود را که منجر به تولید یک مستند شده است، طرح موضوع ساعت بیولوژیک زنان دانست و بیان داشت: ساعت بیولوژیک به زمانی اطلاق میشود که یک زن امکان بارداری دارد و خود من با بالاتر رفتن سنم برایم دغدغه شده بود که آیا باید از این دوره استفاده بکنم یا نه و اینکه اگر استفاده کردم چه دردسرهایی خواهم داشت.
وی اضافه کرد: این جریان هیچ ارتباطی به متاهل بودن زنان نداشت و بدن یک زن مرتباً این را اعلام میکند که یک دوره بارداری دارد و جدای از اینکه ازدواج کرده باشد یا نه با این مسئله مواجه است و به آن فکر میکند.
کارگردان فیلم مستند ساعت بیولوژیک تصریح کرد: در ساخت مستند یکی از مشکلات همین بود که زنهایی که هنوز خانواده تشکیل ندادهاند چطور جامعه پزشکی، خانواده و دولت باید نسبت به این مقوله به او آگاهی بدهد و یک زن چه باید بکند.
به گفته شاهین فر یکی از روشها فریز تخمک بود که در مستند مطرح شده است. اما مشکل اصلی در تولید این مستند حساسیت موضوع بود چرا که دیدگاه کلی تشویق برای فرزند آوری است. در حالی که این مستند به دنبال آگاهی بخشی است.
وی افزود: فرزند آوری امری اجتماعی و از عوامل امید به زندگی است. اینکه یک زوج را تشویق به فرزند آوری کنیم و بگوییم همه مسئولیتها با خودشان است درست نیست و ما در دولتهای رفاه میبینیم که چقدر دولت کمک حال پدر و مادرها است تا راحتتر فرزند داشته باشند.
کارگردان و مستند ساز اضافه کرد: مشکلی که در تولید این فیلم داشتیم این بود که نکند به آن منفی نگاه شود و تصور شود در تقابل با فرزندآوری است.
وی معتقد است وظیفه فیلم ساز باید و نباید تعیین کردن نیست. صرفاً میتواند سوالی را طرح کرده و دغدغهای را انعکاس بدهد تا مخاطب خود تصمیم بگیرد.
گفتنی است فیلم ساعت بیولوژیک در هجدهمین جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران« سینما حقیقت» اکران شد.
ساعت بیولوژیک زنان موضوع حساسی است که به راحتی نمی توان در فیلم ها آن را نمایش داد