به گزارش گروه سیاسی خبر ساز، آیت الله رئیسی رئیس جمهور سهشنبه اخیر در رأس هیئت عالیرتبه اقتصادی و سیاسی و به دعوت رسمی رئیسجمهور چین به این کشور سفر کرد.
با حضور آیت الله رئیسی در پکن، «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین طی مراسمی در محل کنگره ملی خلق چین و به صورت رسمی از رئیس جمهور کشورمان ستقبال کرد.
در این مراسم به افتخار رئیس جمهوری اسلامی ایران و هیئت عالیرتبه همراه ۲۱ گلوله توپ شلیک شد و هنگام ورود آیتالله رئیسی به ساختمان کنگره مارش خوشآمد گویی توسط سه نفر از اعضای گارد احترام نواخته شد.
بلافاصله پس از مراسم استقبال رسمی مذاکرات دوجانبه هیئتهای عالیرتبه دو کشور برگزار شد.
نشست روسای جمهوری ایران و چین
دیدار و نشست روسای جمهوری ایران و چین؛ از مهم ترین بخش های سفر رئیسی به چین بود. روسای جمهور دو کشور ایران و چین در این دیدار درباره مسائل مختلف به گفت و گو پرداختند.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در دیدار با «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین با تاکید بر ضرورت گسترش مناسبات دو کشور در زمینههای مختلف اقتصادی، تجاری، علمی، فناوری و فرهنگی، اجرای سند جامع مشارکت راهبردی میان ایران و چین را اقدامی مهم در جهت تثبیت صلح و ثبات در منطقه دانست.
رئیس جمهور سفر هیئتهای اقتصادی و سیاسی دو کشور به پایتختهای یکدیگر و مذاکرات صورت گرفته بین طرفین را در گسترش مناسبات مهم و موثر توصیف کرد و افزود: با وجود مخالفت دشمنان جمهوری اسلامی ایران و چین با تحکیم و گسترش روابط دو کشور، این روابط با مدیریت مطلوب طرفین گامهای بلندی را طی کرده است.
آیتالله رئیسی در این دیدار همچنین با بیان اینکه ایران و چین دوستان روزهای سخت هستند و دوستی در روزهای سخت، تسریع و تسهیل کننده پیوندها در ایام دیگر است، افزود: تحکیم این پیوندها و دوستیها در امنیت منطقه و جهان موثر است.
رئیس جمهور در ادامه با استقبال از تاکید رئیس جمهور چین بر احترام به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران و همچنین مقابله با یکجانبهگرایی در نظام بینالملل، بر لزوم مقابله با دخالت بیگانگان در نقاط مختلف جهان تاکید کرد.
رئیسی همچنین با قدردانی از نقش مثبت و سازنده چین در گفتگوهای رفع تحریم، به پیمانشکنی آمریکاییها و بدعهدی کشورهای اروپایی در عمل به تعهدات اشاره کرد و گفت: غربیها یک بار دیگر در مورد جمهوری اسلامی ایران گرفتار محاسبه غلط شدند غافل از اینکه ایران اسلامی و ملت رشید آن بالندهتر و مطمئنتر از هر زمان دیگری در مسیر توسعه و پیشرفت قرار دارند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران مصمم به گسترش روابط دو کشور با رویکرد احترام متقابل است، تصریح کرد: توسعه روابط ایران و چین رو به جلو بوده است، اما آنچه انجام شده با آنچه که باید انجام میپذیرفته فاصله دارد و برای جبران این عقبماندگی باید گامهای بلندتری برداشت.
آیتالله رئیسی همچنین ضمن استقبال از ابتکار رئیس جمهور چین در ارائه طرح "کمربند-راه" آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای اجرایی شدن این طرح را اعلام کرد.
تاکید بر گسترش همکاریهای دو کشور در حوزه کشاورزی، خودرو سازی، معدن، گردشگری و همچنین فعالتر شدن کمیسیونهای مشترک اقتصادی، از دیگر محورهای سخنان رئیس جمهور در دیدار با رئیس جمهور چین بود.
آیت الله رئیسی در پایان ضمن تمجید از همکاری چین در مقابله با همهگیری کرونا پیش از تولید واکسن در ایران گفت: خوشبختانه امروز جمهوری اسلامی ایران با تولید ۶ واکسن کرونا نه تنها به خودکفایی در این زمینه رسیده بلکه به یکی از معدود صادرکنندگان آن نیز تبدیل شده است.
در این دیدار «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین نیز با اشاره به روند رو به توسعه روابط ایران چین، اجرای سند جامع مشارکت راهبردی میان دو کشور را در تعمیق و گسترش روابط دو کشور بسیار موثر دانست و گفت: چین قاطعانه معتقد به توسعه روابط با ایران است.
رئیس جمهور چین در ادامه با انتقاد از اعمال یکجانبهگرایی و رفتارهای زورمدارانه کشورهای غربی در صحنه بینالملل افزود: متاسفانه این کشورها همچنان بر رویکرد غلط دوران جنگ سرد اصرار دارند و همین موجب آسیب دیدن هنجارهای بینالمللی و صلح و امنیت جهانی شده است.
شی جین پینگ ضمن حمایت از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران، بر لزوم مقابله با یکجانبهگرایی، دخالت بیگانگان و تهدید امنیت و ثبات در منطقه و جهان تاکید کرد.
رئیس جمهور چین در بخش دیگری از سخنان خود در این دیدار از اعلام آمادگی دولت چین برای حمایت از شرکتهایی که تمایل به سرمایهگذاری در ایران دارند، خبر داد و گفت: دولت چین همچنین برای توسعه همکاریها در زمینه تجارت و ترانزیت و مناسبات فرهنگی با ایران آمادگی کامل دارد.
شی جین پینگ در ادامه با قدردانی از مواضع و اقدامات جمهوری اسلامی ایران در زمینه مبارزه با تروریسم، بر ضرورت اجرایی شدن هر چه سریعتر توافق هستهای به عنوان یکی از دستاوردهای چند جانبهگرایی برای حل و فصل اختلافات تاکید کرد.
اعطای استاد افتخاری دانشگاه پکن به آیت الله رئیسی
در سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به چین، عنوان استاد افتخاری دانشگاه پکن به آیت الله رئیسی اعطا شد.
رئیسجمهور در دانشگاه پکن با استادان و دانشجویان این دانشگاه هم شرکت کرد.
دانشجویان دانشگاه پکن به رئیس جمهور با قطعه شعری فارسی خوش آمد گفتند.
رئیسی در این دیدار طی سخنانی گفت: ایران آمادگی خود را برای گسترش همکاریهای آموزشی دوجانبه با طرف چینی اعلام میکند.
وی افزود: همت دانشگاه پکن در آموزش زبان فارسی پل ارتباطی برای گفتگوی بهتر میان دو ملت است.
رئیسی ادامه داد: اعطای بورسهای ایرانشناسی به دانشجویان چینی و فراهم کردن بستری برای شرکت محققان چینی در دورههای کوتاهمدت مطالعاتی و نیز مبادلات میان دانشگاههای دو کشور، مسیر آشنایی دو ملت با فرهنگ یکدیگر را فراهم میکند.
وی ادامه داد: مشارکت ایران و چین در حفظ و تداوم امنیت انرژی علاوه بر تضمین منافع مشترک، منجر به ایجاد صلح و توسعه در عرصههای منطقهای و جهانی خواهد شد
رئیسی تاکید کرد: ایران به عنوان یکی از مهمترین دارندگان منابع نفت و گاز جهان، آمادگی خود را برای تامین امنیت انرژی اعلام میکند
وی افزود: ایران در بلندمدت و هنگام بروز بحران نیز برای تامین امنیت انرژی، شریکی مطمئن در کنار جامعه ملل مستقل باقی میماند
امضای ۲۰ سند همکاری میان مقامات ایران و چین به امضا رسید
در سفر رئیس جمهور کشورمان به چین همچنین ۲۰ سند همکاری میان مقامات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و چین به امضا رسید.
تفاهمات همکاری در زمینه مدیریت بحران، گردشگری، ارتباطات و فناوری اطلاعات، محیط زیست، تجارت بینالمللی، مالکیت معنوی، کشاورزی، صادرات، بهداشت و درمان، رسانه، ورزش و میراث فرهنگی از جمله اسناد امضا شده میان مقامات جمهوری اسلامی ایران و چین است.
دیدار با نمایندگان دهها شرکت بزرگ اقتصادی چین
رئیس جمهور همچنین در این سفر با نمایندگان دهها شرکت بزرگ اقتصادی چین دیدار کرد.
رئیسی در این دیدار پس از شنیدن نقطه نظرات نمایندگان ۱۰ شرکت بزرگ چینی و تعدادی از شرکتهای فعال ایرانی در این کشور گفت: با توافقات خوبی که در این سفر به دست آمده، شرکتهای اقتصادی دو کشور میتوانند برای توسعه همکاریها در زمینههای مختلف گامهای بلندی بردارند.
رئیس جمهور برداشتن گامهای بلند در تعاملات را، از جمله توافقات خود با رئیس جمهور چین دانست و افزود: در هر دو کشور ظرفیتهای به کار گرفته نشده بسیاری وجود دارد که هر دو رئیس جمهور بر بهرهگیری از این ظرفیتها برای ارتقای بیش از پیش همکاریها تاکید کردیم.
رئیس جمهور در ادامه از توافق با رئیس جمهور چین درباره تشریک مساعی دو کشور برای مقابله با یکجانبهگرایی خبر داد و با اشاره به ظرفیتهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دو تمدن بزرگ ایران و چین اظهار داشت: ایران، چین را شریک قابل اعتماد تجاری برای خود میداند و معتقد است که میتوان از ظرفیت همکاریهای دو کشور در مسیر توسعه ایران بهره برد.
آیتالله رئیسی با اشاره به ظرفیتهای کمنظیر اقتصادی و ژئواستراتژیک ایران و نقش بسیار مهمی که ایران در تجارت کالا با آسیای مرکزی، قفقاز و اروپا دارد، افزود: شرکتهای چینی میتوانند از این ظرفیتها برای تبادل کالا و همچنین سرمایهگذاری استفاده کنند.
رئیسجمهور با استقبال از فعالیت شرکتهای چینی در زمینه سرمایهگذاری اقتصادی و انتقال تکنولوژی تصریح کرد: پیشرفتهای چین در فناوریهای نوین و توسعه و پیشرفت شرکتهای دانش بنیان در ایران زمینه مناسبی برای همکاری ایجاد کرده که باید از آن استفاده کرد.
رئیسی همچنین بر ضرورت تسهیل فعالیت شرکتهای دو کشور و رفع موانع موجود در این زمینه تاکید کرد.
دیدار رئیسی با اندیشمندان و فرهیختگان برتر چین
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در این سفر با اندیشمندان و فرهیختگان برتر چین هم دیدار کرد و در این دیدار بر اهمیت نقش مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در بررسی وضع موجود جهان و آسیبشناسی آن و همچنین ارائه راهکار آینده پژوهانه برای بهبود وضعیت سیاسی اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی جوامع تاکید کرد.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اینکه آنچه دو کشور ایران و چین را در کنار هم قرار داده سابقه تمدنی، مواضع مشترک در مخالفت با یکجانبهگرایی، استقلالطلبی و نفی سلطهگری و سلطهپذیری است، اظهار داشت: ایران دارای ظرفیتهای اقتصادی فرهنگی و جغرافیایی عظیمی است که بالفعل شدن این ظرفیتها میتواند در رشد و ارتقا کشورهای منطقه و حتی قاره آسیا بسیار موثر باشد و آینده را به نام آسیا رقم بزند.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه ارتباط کشورهای مستقل با یکدیگر ۲ دستاورد مهم تبادل ظرفیت و خنثیسازی تهدید و تحریمها را به همراه دارد، افزود: ملت ایران از تهدید و تحریمهای ظالمانه برای خود فرصتهای زیادی ساخته و در مسیر پیشرفت خود به موفقیتهای بسیاری دست یافته است.
رئیس جمهور تنها راه مقابله با تهدید آمریکا و همپیمانانش را ایستادگی و مقاومت دانست و افزود: مقاومت علاوه بر دفع خطر، تهدید را به فرصتی برای پیشرفت تبدیل خواهد کرد در حالی که عقبنشینی در برابر تهدید جز شکست نتیجهای نخواهد داشت.
رئیسی در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به سوال یکی از حاضران درباره افزایش فشارهای آمریکا علیه ملت ایران در دوره ریاست جمهوری ترامپ تصریح کرد: خوی سلطهگری در آمریکا تنها مختص به یک فرد یا یک جریان سیاسی در این کشور نیست بلکه در ذات سیاستهای آمریکاست همانطور که طی سالهای گذشته شاهد اعمال آن از سوی حاکمان دمکرات و جمهوریخواه آمریکا در نقاط مختلف دنیا بودهایم.
رئیس جمهور در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درباره برنامههای جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط با چین گفت: ما با کشور چین روابط دیرینهای داریم که در حال توسعه است و زمینههای زیادی از جمله در بخش صادرات انرژی، تبادل تولیدات، تعامل بیشتر پژوهشگران و تبادل دانشجو در دانشگاههای دو کشور و اجرای طرح کمربند-راه برای توسعه بیشتر روابط وجود دارد.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه نظام سلطه به دلیل ترس از قدرتافزایی کشورهای مستقل، به اقداماتی نظیر ایرانهراسی و چینهراسی روی آورده است، تاکید کرد: اما مسلم این است که آینده جهان شاهد یکجانبهگرایی نخواهد بود و چند جانبهگرایی در جهان گسترش خواهد یافت که مقدمات آن نیز از هم اکنون قابل مشاهده است.
رئیسی از اندیشمندان، فرهیختگان برتر و دانشجویان چینی برای سفر به ایران و مشاهده پیشرفتهای بزرگ ملت ایران دعوت کرد.
بیانیه مشترک ایران و چین
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در پایان سفر آیتالله رئیسی به این کشور، در بیانیه مشترکی ضمن حمایت قاطع از مسایل مربوط به منافع اساسی و حراست از حاکمیت ملی، تمامیت سرزمینی و عزت ملی یکدیگر، بر اهمیت روابط نزدیک سران دو کشور به منظور تعمیق مشارکت جامع راهبردی تاکید کردند. ( متن کامل بیانیه )
سفر آیتالله رئیسی به چین در کانون توجه رسانههای جهان
در جریان سفر ۳ روزه رئیس جمهور ایران به چین، دیدارها و مذاکراتی صو این موضوع مورد توجه رسانه های مختلف جهان قرار گرفت.
رسانه های آمریکا، انگلیس، چین، هنگ کنگ، پاکستان، عربستان، رژیم صهیونیستی و... از جمله رسانه هایی بودند که سفر آیت الله رئیسی به چین را مورد توجه قرار دادند.
پایان پیام/