۲۸ آبان ماه شورای اقتصاد، افزایش نرخ عوارض پنج آزادراه دولتی را تصویب کرد و طبق این مصوبه از امروز (اول بهمن) نرخ های جدید در این مسیرها از خودروها اخذ خواهد شد.
بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، نرخ عوارض آزادراه کرج - قزوین به طول ۱۰۰ کیلومتر ۱۵ هزار تومان، نرخ عوارض آزادراه تهران - قم به طول ۱۳۵ کیلومتر ۱۵ هزار تومان، آزادراه بندرعباس - شهید رجایی به طول ۳۵ کیلومتر ۸۵۰۰ تومان، آزادراه قزوین - زنجان به طول ۱۸۹ کیلومتر ۳۵ هزار تومان و عوارض آزادراه تهران - ساوه به طول ۱۱۵ کیلومتر ۲۰ هزار تومان تعیین شده است.
گفتنی است؛ طبق آنچه رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای عنوان کرده، نرخ عوارض این پنج آزادراه دولتی چهار - پنج سال تغییر نکرده اما در این مدت هزینه پروژههای عمرانی و هزینه نگهداری به شدت افزایش یافته است؛ بنابراین شورای اقتصاد تصمیم گرفت که نرخ عوارض این آزادراهها را افزایش دهد تا درآمد حاصل از آن خرج نگهداری و تعمیر همان آزادراهها شود.
به گفته اکبری، پنج آزادراه مذکور برای نگهداری به حدود ۵۰۰۰ میلیارد تومان بودجه نیاز دارند. برای برخی روکش آسفالت سراسری و برخی نیز روکش آسفالت مقطعی نیاز است. همچنین ایمن سازی، تجهیزات، علائم ایمنی، روشنایی، خط کشی، حفاظ و... در این آزادراه ها هزینه های سرسام آوری دارد و این اصلاح نرخ، شاید بتواند نیمی از هزینه ها را پوشش دهد.
یادآور میشود؛ به منظور مساعدت کاربران دائمی آزادراههای مذکور، خودروهای سواری شخصی با مجموع تردد رفت و برگشت بیش از ۲۰ بار یا بیش از ۴۰ بار در یک ماه، به ترتیب مشمول ۱۵ و ۳۰ درصد تخفیف در نرخ عوارض فوق شده و همچنین خودروهای حمل و نقل با پلاک عمومی، مشمول ۲۰ درصد تخفیف در نرخ عوارض فوق خواهند شد. همچنین خودروهای عملیاتی امداد جاده ای( اورژانس، هلال احمر، آتش نشانی، پلیس راه، راهداری و ...) از پرداخت عوارض معاف هستند که ساز و کار مربوطه توسط سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای پیش بینی خواهد شد. از طرفی با هدف کاهش تصادفات و تلفات ناشی از تصادفات جاده ای از طریق هوشمندسازی سامانه ها و فناوری های نوظهور دیجیتال، سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای مجاز است سالیانه حداقل پنج درصد از منابع را دریافت کنند.
همچنین در این مصوبه آمده است که به وزارت راه و شهرسازی اجازه داده می شود با تکمیل سامانه های اخذ عوارض الکترونیکی در ورودی و خروجیهای فاقد سامانه هر آزادراه نسبت به اخذ عوارض متناسب با پیمایش صورت گرفته با رعایت مقادیر مندرج در جدول نرخ عوارض اقدام کند.
در آخر اینکه در مصوبه عنوان شده که ضرایب معادل عوارض برای وسایل نقلیه درسواری و وانت ۱، کامیونت و مینی بوس۲، کامیون دو محور و اتوبوس۳، کامیون سه محور و بیشتر و تریلی ۴ خواهد بود.
نرخ عوارض ۵ آزادراه دولتی تغییر کرد؛ تهران - قم ۱۵ هزار تومان