به دلیل آنکه دیوان عالی آمریکا به احتمال زیاد در 19 ژانویه (30 دی) به حکم دولت ایالات متحده برای ممنوعیت استفاده از این اپلیکیشن چینی در آمریکا رای موافق خواهد داد، شمار فراوانی از کاربران تیکتاک برای ادامه رویه اشتراکگذاری ویدئوهای کوتاه و حفظ ارتباطات اجتماعی با کاربران آمریکا و دیگر کشورها، حسابهایشان را در یک اپلیکیشن اجتماعی دیگر چین به نام «شیائو هونگ شو» (به معنی دفترچه قرمز) که توسط این کاربران آمریکایی به عنوان Red Note (رِد نوت) نامگذاری شده، باز کرده و ویدئوهای کوتاه خود را پست میکنند تا ارتباطات با کاربران آمریکایی، چینی و دیگر کشورها را در این پلتفرم اجتماعی جدید برقرار کنند. آنها در اپلیکیشن «شیائو هونگ شو»، خود را «پناهندگان تیکتاک» معرفی میکنند.
آنها طوری فعالند که اپلیکیشن «شیائو هونگ شو» در مدتی کوتاه در ردهبندی اپلکیشنهای رایگان اپل به مقام اول صعود کرد.
«نینا» یکی از این «پناهندگان تیکتاک» دلیل «پناه بردن» از تیکتاک به «شیائو هونگ شو» را توضیح داد. او در ویدئو خود که در «شیائو هونگ شو» پست شد، گفت: «متوجه شدم این اپلیکیشن با تیکتاک بسیار شباهت دارد. این هم یکی از تعداد معدود اپلیکیشنهای چینی است که میتوان در اپ استور آمریکا پیدا کرد.»
کاربران آمریکایی در «شیائو هونگ شو» عادات خود را حفظ کرده و ویدئوهای کوتاه با محتواهای متنوعی از جمله حیوانات خانگی، تقلید شخصیتهای بازی کامپیوتری (کاسپلی)، تجربیات موتورسواری، موسیقی، رقص، یادگیری زبان، مراقبت از کودک، تجربیات خرید، ورزش، مسافرت، بازی و غیره را پست میکنند.
در این اپلیکیشن چینی که کاملا به زبان چینی کار میکند و کاربران آن نیز اکثرا کاربران چینی بودهاند، کاربران آمریکایی جدید علیرغم موانع زبانی، به روشهای مختلفی مانند استفاده از ربات ترجمه، نهایت تلاش خود را میکنند تا دلیل حضور خود در «شیائو هونگ شو» را توضیح دهند و علاقه خود به برقراری ارتباطات با کاربران چینی و دیگر کشورها را ابراز میکنند و خواستار دریافت کمک از کاربران چینی برای یادگیری هرچع سریعتر استفاده از این اپلیکیشن هستند.
کاربران چینی نیز پس از شوکه شدن از این تغییر عظیم، ارتباط با آنها برقرار کرده و طبق سنت مهماننوازی چینیها و شرقیها، به آنها خوشآمد میگویند و ویدئوهای کوتاه زیادی را پست میکنند تا به کاربران آمریکایی و خارجی برای یادگیری استفاده از «شیائو هونگ شو» کمک کنند.
یکی از کاربران چینی در پاسخ به خواست یکی از کاربران آمریکایی برای آموزش یادگیری استفاده از «شیائو هونگ شو» نوشت: اگر علاقه داشته باشید، می توانید لینکی را که ارائه دادم، کلیک کنید تا به گروه ما بپیوندید.
علیرغم موانع زبانی، اما با این روش و با کمک ربات ترجمه، ارتباطات بین کاربران چینی، آمریکایی و دیگر کشورها در «شیائو هونگ شو» آغاز شده است. آنها مخصوصا کاربران آمریکایی از طریق این ارتباطات پی بردهاند که بر اثر سلطهگری رسانهای غربی، چقدر سوءتفاهمات زیادی از چین داشتند و فهمیدهاند که کاربران جوان چین هم مثل آنها زندگی میکنند و حتی زندگی شادتر، آزادتر و مرفهتر دارند.
با ویدئوهایی که کاربران آمریکایی در «شیائو هونگ شو» منتشر میکنند میتوان متوجه شد که آنها اهمیتی به بهانه «امنیت ملی» که دولت آمریکا با استفاده از آن تیکتاک را ممنوع میکند، اهمیتی نمیدهند و با شوخی میپرسند «جاسوس چینی کجاست؟»
هجوم کاربران آمریکایی به اپلیکیشن «شیائو هونگ شو» همچنین نشان دهنده این واقعیت است که جریان ارتباطات مردمی همانند جریان آب رود است که هرچقدر آن را مسدود کنید، حتما مسیری دیگر را برای ادامه جریان خود پیدا میکند.
مردم به هر فرهنگ، کشور یا تمدنی که تعلق داشته باشند، نسبت به مردمان دیگر کنجکاو و مشتاق برقراری ارتباطات دوستانه با آنها هستند و این نوع همگرایی متقابل به دلیل ممانعت سیاستمداران آمریکا، خنثی یا متوقف نخواهد شد.
ماجرای «پناهندگان تیکتاک» چیست؟