تراژدی تیباسوارها؛ تجربه تلخ حرف شنیدن به خاطر طلاق

به گزارش خبر ساز، در نیمه نخست امسال 89 هزار و 69 مورد طلاق در کشور به ثبت رسیده و پنج استان نخست شامل تهران، خراسان رضوی، خوزستان، آذربایجان شرقی و فارس بوده است. این آمار به نسبت مدت مشابه سال قبل با کاهش همراه است اما در مجموع طی دهه‌های اخیر رقم طلاق با افزایش چشمگیر مواجه بوده و به تعبیری در هر خانواده‌ای نمونه‌ای از طلاق مشاهده می‌شود.

اما اگر در گذشته طلاق در سال‌های ابتدایی زندگی بیشتر شنیده می‌شد و یا دخالت خانواده‌ها و مشکلات زناشویی بیشترین بهانه‌ها قلمداد می‌شد، این روزها دلایل طلاق به مانند شکل روابط اجتماعی پیچیده‌تر شده است و دلایل متنوع‌تر و گاهی سرگیجه‌آور برای طلاق شنیده می‌شود.

منهای مواردی از طلاق که به دلیل ازدواج‌های مصلحتی و سوءاستفاده افراد از یکدیگر بوده است، در بیشتر موارد طلاق هم برای زن و هم مرد شکننده و همراه ضربات روحی و روانی است که گاهی تا پایان عمر زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

اما برای شنیدن گوشه‌ای از درد و دل زنانی که طلاق را تجربه کرده‌اند به سراغ تعدادی از آن‌ها رفتیم. در کمال تأسف طلاق به موازات ازدیاد در آمار، با افزایش آسیب خود به فرد و جامعه همراه است. حرفهای بسیاری در دل زنان، با تجربه طلاق رسوب شده که گوش شنوایی ندارد.

همه با مهریه به دنبال سوءاستفاده از مردها نیستند

یکی از زنان که نزدیک به 5 سال است طلاق گرفته است می‌گوید: من هنوز مهریه‌ام را کامل نگرفته‌ام و همسر سابقم هر سال یک سکه به من می‌دهد. طلاق به خواست من انجام نشد اما به دلیل بدرفتاری‌هایی که از همسرم دیدم حاضر نشدم از حقم بگذرم.

وی افزود: در این سال‌ها که طلا گران شد همسر سابقم دوباره به دادگاه رفت تا فاصله پرداخت اقساط مهریه را افزایش دهد. در آن مقطع پدرم خواست کلاً بی‌خیال مهریه شوم و به طور کامل او را دور بیندازم اما به حدی در زندگی اذیت شدم که حاضر نشدم این کار را بکنم.

این زن که بعد از ازدواج از ادامه تحصیل و اشتغال محروم شده بود، اضافه کرد: همه زن‌هایی که مهریه خود را می‌خواهند دنبال سوءاستفاده از مردها نیستند و به نظر من بیشتر مواقع می‌خواهند به عنوان اهرم قدرت قانونی مرد را اذیت کنند. من بعد از ازدواج اجازه کار کردن نداشتم و تا مدت‌ها بعد از طلاق هم نتوانستم کار کنم و با همین مهریه اموراتم را می‌گذراندم و تلاش می‌کردم سربار پدرم نباشم.

به اعتقاد وی زمانی که مرد حقوق اصلی و اولیه یک زن را زیر پا می‌گذارد قانون از زن حمایتی نمی‌کند و حتی به بهانه سر کار نرفتن نمی‌تواند از همسر خود شکایت کند اما زمانی که مهریه خود را مطالبه می‌کند جامعه نگاه درستی به او ندارد.

با مهریه‌ام تیبا خریدم اما مثل بعضی‌ها نیستم

زن دیگری که دو سال است تجربه طلاق را پشت سر گذاشته است می‌گوید: متاسفانه برخی خانم‌ها بعد از طلاق انگار فنر رها شده هستند و دست به هر نوع رابطه و هر کاری که در زمان ازدواج محدود می‌شدند، می‌زنند.

وی تصریح کرد: از طرفی جامعه هم نگاه درستی به آن‌ها ندارد. مثلاً اگر دختر مجردی دوست پسر داشته باشد به آن اندازه منفی تلقی نمی‌شود که یک زن مطلقه دوست پسر پیدا کند.

وی افزود: اینکه باب شده هر کسی طلاق می‌گیرد، با مهریه ماشین تیبا می‌خرد متاسفانه به شوخی زشتی تبدیل شده و حتی می‌تواند برای برخی از زنانی که زندگی سالمی‌ دارند موجب مزاحمت در خیابان‌ها شود.

این زن که خود تجربه خرید تیبا با مهریه‌اش را دارد، می‌گوید: متاسفانه مزاحمت آقایان تمامی ‌ندارد و برخی زنان مطلقه به دلی ضعف اعتماد به نفس و تلاش برای نجات خود از سربار بودن به روابط غلط تن می‌دهند. چون در بیشتر مواقع جامعه از مردی که طلاق گرفته حمایت می‌کند و او می‌تواند سریعاً ازدواج کند اما این فرصت کمتر برای زنان مطلقه پیش می‌آید.

وی اضافه کرد: من ماشین خریدم که بتوانم سر کار بروم و بچه ها را به مدرسه برسانم. اما متأسفانه دیدگاه منفی آزاردهنده است.

شاید برای خواهر خودت پیش بیاید

در عین حال که خانواده‌ها به شنیدن خبر طلاق عادت کرده‌اند، ضد فرهنگ رفتار با زن مطلقه همچنان به جای حمایت این زنان به عاملی ‌برای متمایل کردن آن‌ها به انتخاب‌های غلط تبدیل شده است.

تا جایی که یکی از زنان با تجربه 6 سال طلاق می‌گوید: اوایل بعد از طلاقم خانواده‌ام به شدت من را محدود می‌کردند و می‌گفتند مثل زمانی که شوهر داشتی حق نداری به کوچه و خیابان بروی.

وی افزود: برادرهای من مرتب می‌گفتند که ما آبرو داریم و زن مطلقه لقمه آماده برای مردهای هوس باز است.من از رفتار آن‌ها خسته شده بودم و به همین دلیل به ناچار از شهر خودم به شهر دیگری آمدم تا راحت‌تر زندگی کنم.

این زن می‌گوید مردهایی که مزاحمت ایجاد می‌کنند و یا بعد از فهمیدن موضوع طلاق رفتارشان با آن زن عوض شده و دیگر برای تصمیم جدی و ازدواج و تشکیل خانواده با او فکر نمی‌کنند شاید این موضوع برای خواهر خودشان هم پیش بیاید. تا کی زنان مطلقه باید در جامعه به دید منفی دیده شوند.

این زن معتقد است مردهایی که طلاق را تجربه می‌کنند به مراتب خیلی بیشتر از زن‌ها از سوی خانواده و به ویژه پدر و مادر حمایت می‌شوند. گویی این تجربه برای آن‌ها شکست اما برای زن‌ها یک اشتباه بوده است. در حالی که طلاق چه برای زن و چه برای مرد آسیب‌های متعددی را موجب می‌شود.

این اظهارات در حالی است که برخی زنان مطلقه مجبور به نگه داری از فرزندان خود نیز بوده و به نوعی بعد از طلاق زندگی فردی خود از جمله داشتن همسر را به صورت کامل کنار گذاشته و خود را وقف فرزندان می‌کنند.

برخی به خاطر داشتن فرزند نمی‌توانند مجدداً ازدواج کنند و برخی نمی‌توانند فرزندان خود را متقاعد کنند که مجدداً ازدواج کنند.

در این میان هستند افرادی که از مسیر زندگی سالم نیز خارج شده و به جنگ با سرنوشت از آن ور پشت بام سقوط آزاد می‌کنند؛ اما بر هیچ کس پوشیده نیست که حتی زن مطلقه تیبا سوار نیز یک انسان است و به مانند سایر انسان‌ها حق حیات، حق دریافت حمایت از سوی جامعه و حق زندگی سالم را دارد.


تراژدی تیباسوارها؛ تجربه تلخ حرف شنیدن به خاطر طلاق

بیشتر بخوانید