بستن درگاه رمزارز‌ها توسط بانک مرکزی چه عواقبی خواهد داشت؟

فعالین رمز ارز این روز‌ها در یک درگیری غیرشفاف با بانک مرکزی قرار دارند. بستن درگاه‌های آنها در این بین به دو دلیل تحلیل می‌شود. نخست احتمال توجیه‌گری بانک مرکزی برای افزایش نرخ ارز و انداختن تقصیر‌ها بر گردن افراد این حوزه و دوم احتمال تضاد داخلی میان مسئولین بانک مرکزی و مرکز ملی فضای مجازی که هنوز مشخص نیست چه تصمیمی برای آینده رمز دارند.


محمدرضا شرفی، فعال حوزه رمز ارز، درباره دلایل بستن درگاه رمزارز‌ها توسط بانک مرکزی گفت: دو احتمال برای بستن درگاه‌ها وجود دارد؛ اولین دلیل می‌تواند به نوسانات ارزی و تلاش بانک مرکزی برای فرافکنی در بازار ارز مرتبط باشد. ما بار‌ها شاهد بودیم که همه‌ی نهاد‌ها، دنبال مقصری غیر از خودشان در حوزه‌ی مسئولیتشان هستند. این موضوع در تمامی وزارتخانه‌ها وجود دارد؛ مثلاً وزارت نیرو در حوزه‌ی کمبود برق، ناترازی را گردن همه من جمله ماینر‌ها انداخت، غیر از اینکه درباره سهم خودش صحبت کند. بانک مرکزی به جای رفع مسئولیت باید صراحتا شفاف سازی کند.

وی در ادامه افزود: دلیل دوم این است که بتازگی سندی در حوزه رمزارز توسط مرکز ملی فضای مجازی تنظیم گردید (مصوبات این مرکز زمانی لازم الاجرا می‌شود که توسط شورای عالی فضای مجازی تصویب شود) نقش بانک مرکزی و وزارت اقتصاد به نحوی بسیار آشکار در این سند نادیده انگاشته شد. اختیارات بانک مرکزی تقلیل داده شد. این اقدام می‌تواند واکنش بانک مرکزی به این پیش سند باشد. بانک مرکزی اقداماتی نیز بعد از بستن درگاه‌ها انجام داده و فقط به بستن درگاه‌ها اکتفا نکرده است. بانک مرکزی در جلسه سران سه قوه، تعیین تکلیف کرده و سران سه قوه گفته‌اند که حوزه‌ی مبادلات رمز ارز در چارچوب اختیارات و وظایف بانک مرکزی است.





وی تصریح کرد: این سلسله اتفاقات واکنشی است که توسط بانک مرکزی در مقابل سند مرکز ملی فضای مجازی اتخاذ شده است. در راس شورای عالی سران سه قوه حضور دارند. این به نوعی مسیر کوتاه‌تر برای دستیابی به مصوبه شورای عالی است. بسته شدن درگاه بخشی از این کنش و واکنش است. ضمن اینکه باید اشاره کرد که بخش تبادل رمز ارز در بخش پولی و رمزپول باید در اختیار بانک مرکزی باشد.

وی درباره فعالین رمز ارز بیان کرد: دو بخش در کشورمان از رمز ارز استفاده می‌کنند. اول طیفی که در مبادلات فعالند و خرید و فروش می‌کنند که اینها پولشان را به هر نحو ممکن انتقال می‌دهند. متقاضیان دوم کسانی هستند که سرمایه دارند و برای حفظ سرمایه وارد می‌شوند. ما قانونی داریم که بیش از یک مقدار دلار نمی‌توان نگه داشت و انباشت دلار مورد بررسی ستاد مباره با قاچاق قرار می‌گیرد این محدودیت‌ها در حوزه رمز ارز نیست. افراد دخیل در این حوزه در هر حال ریال نگه نمی‌دارند و به سمت بازار‌های موازی مانند طلا یا ارز فیات می‌روند.

شرفی درباره سرنوشت کاربران رمز ارز و ایجاد مسیر‌های غیرقانونی گفت: به نظر من بیشتر این افراد در این بازار می‌مانند، اما از طریق راه‌های زیرزمینی فعالیت می‌کنند. ترریدر‌ها حتماً در بازار می‌مانند، اما مسیر‌های جایگزین پیدا می‌کنند وقتی مسیرشفاف نداریم بازار‌های غیررسمی رشد می‌کند. در افرادیکه دنبال حفظ سرمایه هستند ۵۰ درصد در بازار می‌مانند. توسعه بازار‌های غیر رسمی و عدم شفافیت و نظارت بدترین اتفاق است که می‌توانست برای مبادلات رمز ارز بیوفتد. نهایتا کاربران و کشور با این مسیر‌ها ریسک زیادی تجربه می‌کنند.




بستن درگاه رمزارز‌ها توسط بانک مرکزی چه عواقبی خواهد داشت؟

بیشتر بخوانید