روز سه شنبه، بازار سرمایه به روند صعودی خود ادامه داد و شاخصهای اصلی به رشد خود افزودند. معاملات این روز در شرایطی به پایان رسید که شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با افزایش ۷ هزار و ۳۴۰ واحدی مواجه شد و به سطح ۲ میلیون و ۱۳۳ هزار واحد رسید. این رشد ۰.۳۵ درصدی شاخص کل، نشان دهنده بازگشت به فضای مثبت بازار است، به طوری که شاخص کل هم وزن نیز مشابه شاخص کل، از روز شنبه روند صعودی را آغاز کرده و در این روز با رشد ۰.۲۸درصدی به سطح ۶۸۶ هزار و ۳۶۷ واحد دست یافت.
شاخص کل فرابورس نیز به سمت بهبود حرکت کرد و با افزایش ۰.۱۸درصدی، در محدوده ۲۱ هزار و ۲۵۲ واحد قرار گرفت. بررسیها نشان میدهد که به رغم تداوم رشد شاخص ها، طی روز گذشته و پس از ۳روز متوالی ورود پول به بازار، ۱۴۳ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. این موضوع میتواند نشانهای از احتیاط برخی سرمایه گذاران نسبت به پایداری این رشد باشد. از سوی دیگر، ارزش معاملات خرد سهام و حق تقدمها روز سه شنبه با افتی ۱۳درصدی همراه بود و به رقم ۴ هزار و ۷۹۵میلیارد تومان کاهش یافت. این افت در ارزش معاملات خرد نشان دهنده کاهش نسبی مشارکت سرمایه گذاران در این بخش از بازار است که میتواند از تغییر در ترجیحات سرمایه گذاری یا توجه به نوسانات احتمالی آتی حکایت داشته باشد.
نایب رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ روز گذشته از موافق مجلس با عرضه خودرو در بورس کالا خبر داد و گفت: ابزارهای تنظیم گر بازار خودرو در بورس کالا باید برای سرمایهگذاران و معامله گران فراهم شود. محسن زنگنه ادامه داد: بورسهای دنیا نهادهای تنظیم گری دارند که کالاها و محصولات در فضایی کاملا شفاف کشف قیمت و عرضه میشوند. بورس میتواند بهترین محل برای کشف قیمت خودرو باشد و باید ابزارهای مورد نیاز برای عرضه خودرو را فراهم کند. روز گذشته با تصویب هیات وزیران نرخ گاز مایع مازاد بر سهمیه، ۳۰درصد قیمت صادراتی شد. با مصوبه هیات وزیران، نرخ گاز مایع مازاد بر سهمیههای تایید شده در سامانه سدف، که پیش از این ۱۰درصد بیشتر از نرخ دولتی بود، از این پس ۳۰درصد نرخ صادراتی خواهد بود.
نزول نفت با تشدید جنگ تجاری چین
بازار سهام آمریکا همچنان به روند افزایشی خود ادامه میدهد و یک دیدگاه جدید شکل گرفته که در مقایسه با سال ۲۰۱۶ که ترامپ برای ریاست جمهوری آماده نبود، این بار او برای شروع کار از ژانویه آمادگی کامل دارد. این موضوع از برخی جهات به گسترش معاملات مرتبط با ترامپ (ترامپ ترید) کمک کرده و تئوریهایی مبنی بر تاخیر یکساله در اجرای برنامههای بزرگ دولت او را تضعیف میکند. در روز سه شنبه شاخص خوشبینی کسب و کارهای کوچک NFIB برای ماه اکتبر به روز میشود. پیشبینی میشود که این شاخص از کمترین مقادیر اوایل سال فاصله گرفته و به لطف پیروزی جمهوریخواهان و اثرات مثبت احتمالی آن بر مالیات شرکتها طی ماههای آینده افزایش یابد. سخنرانی کریستوفر والر، یکی از مقامات فدرال رزرو، در روز سه شنبه انجام میشود که احتمالا طبق رویکرد رئیس فدرال رزرو، جروم پاول، از اظهارنظر درباره چگونگی واکنش فدرال رزرو به برنامههای پیشنهادی ترامپ خودداری خواهد کرد.
طلای جهانی در روز سه شنبه به روند نزولی چند روز گذشته خود ادامه داد. طلای جهانی در این روز زیر سطح کلیدی و بسیار مهم ۲هزار و ۶۰۰دلار معامله شد. این ریزش با سیگنالهای ارائه شده از سوی اقتصاد آمریکا میتواند تداوم داشته باشد. تحلیلگران بر این اعتقادند که سطح حمایتی بهای طلا ۲۶۰۰ دلار است و عقب رفتن بهای طلا از این محدوده میتواند زمینه را برای تداوم این روند مهیا کند. بهای نفت در روز سه شنبه کاهش یافت.
این نزول در شرایطی رقم میخورد که نگرانیهایی مبنیبر رشد تقاضا در چین و همچنین در مورد دولت ترامپ بر بازارها حاکم شده است. رئیسجمهور جدید ایالات متحده، جرقه جنگ تجاری ناشی از تعرفهها را زده است. البته نباید فراموش کرد که پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده ممکن است همچنان بر قیمت برنت و WTI تاثیرگذار باشد. ترامپ اعلام کرده است که قصد دارد تعرفهای بین ۱۰ تا ۲۰درصد را بر تمام واردات و تعرفههای اضافی بر ۶۰درصد محصولات وارداتی از چین اعمال کند. آنچه مسلم است تجدید جنگ تجاری با چین نیز احتمالا به رشد اقتصادی این کشور لطمه میزند و هر گونه بهبود تقاضای نفت خام را به تاخیر میاندازد.
حمایت کلیدی طلا شکسته شد