به گزارش خبرنگار اقتصادی خبر ساز، علی محمودیان مدیر اجرایی در نشست خبری اتحادیه سوخت های جایگزین و صنایع وابسته عنوان کرد: از بینظیرترین اتفاقهایی که در نیم قرن اخیر در کشور به وقوع پیوست، توسعه صنعت CNG بود چنانچه در بازههای زمانی خاص که مصرف بنزین بین ۳ تا ۶ درصد در سال رشد داشته تنها نقطهای که باعث نزولی شدن مصرف شد از سال ۸۵ و افزایش مصرف CNG به جای بنزین بود.
وی افزود: در این دهه از ابتدای سال ۸۲ پروژه تبدیل خودروهای بنزینی به CNGسوز کلید خورد. دانش مربوط به این حوزه از طریق اروپا به کشور انتقال پیدا کرده بود و سبب شد ۲۰ میلیون گاز طبیعی جایگزین ۲۰ میلیون بنزین شود. اما از سال ۹۰ به بعد رشد بنزین افزایش پیدا کرد و سبب شد مصرف بنزین تا به امروز به ۱۱۲ میلیون لیتر در روز برسد.
محمودیان گفت: مصرف بنزین در سال ۸۱ برابر با ۶۱ میلیون لیتر در روز بوده که با اجرای طرح دوگانهسوز کردن خودروها میانگین مصرف روزانه بنزین در پایان سال ۱۳۹۰ برابر با ۶۰ میلیون لیتر بود که بر اساس شدت مصرف باید ۸۰ میلیون لیتر بنزین مصرف میکردیم که از این مصرف ۶۰ میلیون لیتر بنزین و ۲۰ میلیون متر مکعب CNG با بنزین جایگزین شده و در نتیجه مصرف بنزین اینگونه کاهش پیدا کرده است. اتفاقی که باعث کاهش مصرف CNG از سال ۱۳۹۰ به بعد در کشور شد این بود که با افزایش ۸ برابری قیمت CNG انگیزه برای متقاضیان CNG در کشور کاهش پیدا کرد.
مدیر اجرایی اتحادیه سوختهای جایگزین و خدمات وابسته افزود: در سال ۱۳۹۸ یک مصوبه ابلاغ شد که در ابتدا ۱ میلیون ۴۰۰ هزار خودرو و پس از اصلاح مصوبه ۱ میلیون ۲۰۰ هزار خودرو تبدیل شوند. اما این موضوع مطابق مساله پیش نرفت و اما با اجرایی شدن آن میتوانستیم ۱۰ میلیون لیتر دیگر کاهش مصرف بنزین داشته باشیم.
محمودیان با اشاره به توسعه CNG در روسیه گفت: روسیه در یک دهه گذشته برنامه توسعهای CNG را به شدت پیگیری میکند و همین موضوع سبب شده که بتواند بنزین خود را صادر کند و به عنوان صادر کننده شناخته شود. ایران هم میتواند با استفاده از ظرفیت CNG تبدیل به صادرکننده بنزین شود.
مدیر اجرایی اتحادیه سوختهای جایگزین و خدمات وابسته گفت: در تاریخ ۲۵ اسفند سال ۹۷، دولت مصوبهای در حوزه صنعت CNG به تصویب رساند که بر اساس آن ایمنی خودروهای گازسوز، هوشمندسازی و استاندارسازی آنها انجام شود.
وی افزود: در بند ۴ این مصوبه بناشد ۳۹۲ ریال به ازای هر متر مکعب گاز از مردم گرفته شود و برای کمک به ایمنی و تعویض مخازن و خودروهای گازسوز به علت هزینههای بالای این قطعات پرداخت شود. تا کنون این مبلغ به یک هزار و پانصد میلیارد تومان رسیده و در حسابهای شرکت ملی گاز قرار دارد و تاکنون پولی به این صنعت اختصاص پیدا نکرده است.
*با توسعه سیانجی سالانه 4 میلیارد دلار در مصرف بنزین صرفهجویی میشود
در ادامه این نشست شهرام اتفاق مشاور اتحادیه سوختهای جایگزین و صنایع وابسته گفت: با وجود اینکه ۱۸ درصد منابع گازی جهان در کشور قرار دارد، حجم کمی از صادرات را به خود اختصاص دادیم و عمده آن در مصارف خانگی استفاده میشود. در صورتی سهم حمل و نقل تنها ۳ درصد از گاز است.
اتفاق گفت: بسیاری از کشورها از جمله چین و برزیل از CNG کردن خودروها استقبال میکنند به نوعی که در خودروهای سبک و سنگین از آن استفاده میکنند. در حال حاضر بیش از 1200 کارگاه CNG در کشور داریم که شبکه بسیار گستردهای از اشتغال رایی را به خود اختصاص دادهاند. بنابراین زنجیرهای از تامین کالا در اختیار کشور بوده و نکته مهم خصوص بودن بخش بزرگی از این صنعت است.
اتفاق ادامه داد: باید به این نکته نیز اشاره کرد که شبکه لولهکشی در کشور بسیار گسترده است و بنابراین زیرساختهای لازم در تمام وجوه در کشور برای توسعه این صنعت وجود دارد اما مداخله دولت در اقتصاد اجازه توسعه بخش خصوصی را گرفته است.
وی گفت: CNG در صرفهجویی سوخت در کشور بسیار موثر است و بر اساس مصوبه مذکور دولت موظف به پرداخت هزینه صرفهجویی صورت گرفته به شرکتهای پیمانکاری بود که تاکنون 9 میلیون دلار به این شرکتهای بدهکار است.
اتفاق گفت: در صورتی که اگر روزانه ۲۳ میلیون لیتر بنزین در کشور که به علت استفاده از گاز صرفهجویی میشود را در یک سال و در قیمت ۵۰ سنت بنزین صادراتی ضرب کنید به این نتیجه میرسید که سالانه ۴ میلیارد دلار در مصرف بنزین صرفه جویی میشود در صورتی که ما قابلیت افزایش دو برابر داریم و میزان صرف جویی نیز میتواند به ۸ میلیون دلار در سال نیز برسد.
*مقایسه تعداد جایگاههای سیانجی ایران و روسیه
محسن جوهری رئیس هیئت مدیره اتحادیه ساختهای جایگزین و صنایع وابسته نیز عنوان کرد: با وجود زیرساختهای گسترده و دارا بودن منابع گازی سرشار ۵۰ درصد ظرفیت جایگاههای CNG خالی است که در بعضی از شهرها به ۷۰ درصد نیز میرسد این در صورتی است که تنها ۳ درصد از گاز در صنعت CNG استفاده میشود.
وی گفت: در روسیه بیش از ۱۵۰۰۰ جایگاه سوخت CNG قرار دارد در حالی که این جایگاهها در ایران برابر با ۲۵۰۰ است با وجود اینکه مخازن گازی دو کشور تقریبا برابر است. اگر از ظرفیت باقی مانده استفاده شود میزان مصرف بنزین ۱۰ میلیون لیتر دیگر کاهش پیدا میکند.
پایان پیام/