وصول 150 میلیارد تومان مالیات خودروهای لوکس/ رشد 100 درصدی مالیات ابرازی اصناف

رئیس کل سازمان امور مالیاتی گفت: در مورد خودروهای لوکس که سال گذشته شناسایی شد‌، امسال روند پرداخت مالیات آغاز شده و مالیات دریافتی از خودروهای لوکس تاکنون 150 میلیارد تومان وصول شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبر ساز، در آستانه هفته دولت، داود منظور رئیس کل سازمان امور مالیاتی امروز در جمع خبرنگاران حاضر شد‌ تا به عملکرد یک ساله دولت در بخش مالیات اقدام کند.

در این نشست وی از تحقق 113 درصدی درآمد مالیاتی نسبت به میزان مصوب در سال گذشته، همچنین افزایش 50 درصدی متقاضیان پرداخت مالیات مقطوع، موضوع تبصره ماه 100 قانون مالیات‌های مستقیم و رشد 200 درصدی مالیات‌های ابرازی اشخاص حقیقی در راستای اعتماد متقابل با سازمان مالیاتی و مؤدیان، همچنین تحقق 143 درصدی وصول مالیات نقل و انتقال خودرو و رشد 170 درصدی آن نسبت به سال گذشته خبر داد.

منظور همچنین در بخش دیگری از سخنان خود در مورد مالیات بر خانه‌های خالی اظهار داشت: بیش از 520 هزار رکورد خانه‌های خالی از طریق وزارت راه و شهرسازی به سازمان امور مالیاتی اعلام شد که از این تعداد 100 هزار نفر تاکنون اعتراض کرده‌اند که از جمله اینکه اعلام کرده‌اند خانه خالی نبوده و یا اینکه آنها مالک واحد مسکونی نیستند.

به گفته وی‌ مالیات تعلق گرفته به این تعداد از خانه‌های خالی 10 هزار و 500 میلیارد تومان برآورد می‌شود و این مالیات‌ها را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از طریق پیامک و سامانه‌های مختلف به صاحبان خانه‌های خالی اعلام کرده‌ایم، البته هنوز تعداد زیادی از مالکان مطلع نشده‌اند و به این خاطر فرصت اعتراض را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تا پایان مرداد تمدید کردیم و اگر کسی تا این مدت مالیات متعلقه را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ نپردازد، با جریمه ماهانه 2.5 درصد اصل مالیات همراه می‌شود که در موقع نقل و انتقال ملک باید اصل و جرایم مالیات را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بپردازد.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تصریح کرد: بسیاری از هموطنان‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ هنوز از مالیات تعلق گرفته به خانه‌های خود اطلاع پیدا نکرده‌اند، به این علت فرصت اعتراض را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تمدید کردیم.

وی ادامه داد: همچنین سال گذشته شهرداری‌ها، اطلاعات کافی از خانه‌های خالی به سازمان امور مالیاتی ندادند، امسال در تلاشیم در قالب قانون بودجه 1401 اطلاعات دقیق‌تر را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از شهرداری‌ها، سازمان ثبت و پایگاه مالیاتی دریافت کنیم و تا پایان سال فرصت جمع‌آوری اطلاعات خانه‌های لوکس و خودروهای لوکس داریم.

به گفته منظور‌ در مورد خودروهای لوکس که سال گذشته شناسایی شد‌، امسال روند پرداخت مالیات آغاز شده است و مالیات دریافتی از خودروهای لوکس تاکنون 150 میلیارد تومان وصول شده است.

وی همچنین در مورد مالیات بر بانک‌‌ها که تکالیف قانونی خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ در مورد حمایت از تولید و یا نگهداری اموال و سهام مازاد انجام نداده باشند، توضیح داد:‌‌ اظهارنامه اشخاص حقوقی از جمله بانک‌ها به تازگی دریافت شده و از شهریور امسال مورد رسیدگی قرار می‌گیرد و یکی از چک‌لیست‌هایی که در زمینه مالیات بانک‌ها موردتوجه قرار می‌گیرد مواد 16 و 17 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و تکالیفی که بر عهده بانک‌ها گذاشته شده است و چنانچه بانک‌ها اموال و سهام مازاد داشته باشند، بر اساس قانون جرایم مالیاتی به آنها تعلق می‌گیرد.

رئیس کل سازمان امور مالیاتی اضافه کرد: ممیزان مالیاتی به اظهارنامه‌های بانک‌ها رسیدگی می‌کنند و بر اساس قانون از سال 95 به بعد هر سال به دارایی‌های بانک‌ها که مازاد بر قانون باشد مالیات تعلق می‌گیرد و سازمان امور مالیاتی به عنوان پلیس اقتصادی بر حسن رفتار اقتصادی اشخاص حقوقی نظارت می‌کند.

وی در مورد ارقام مالیات دریافتی از بانک‌ها در مواد 16 و 17 قانون گفت: ارقام آن را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ فعلا در اختیار ندارم و به زودی اعلام می‌شود.

منظور همچنین گفت: در هفته دولت میز خدمت در اداره مالیاتی برگزار می‌شود و مسئولان ادارات در کنار سامانه 1526 پاسخگوی سوالات مردم خواهند بود. همچنین تلاش بر این است که خدمات سازمان مالیاتی به صورت الکترونیکی و هوشمند به مردم ارائه شود.

* رشد 100 درصدی مالیات ابرازی اصناف

منظور گفت: در 5 ماه امسال وصول مالیات با 65 درصد رشد همراه شد و ما این رشد را با فشار بر افراد و بنگاه‌ها به دست نیاوردیم بلکه بر اساس اطلاعات داده‌ها توانستیم این را محقق کنیم.

رئیس سازمان امور مالیاتی گفت: برای اجرای قانون ابزارهایی از قبیل ممنوع‌الخروج کردن افراد در نظر داریم که از اول سال تا کنون 2500 بدهکاری مالیاتی را ممنوع‌الخروج کردیم و با این ابزار توانستیم 1250 میلیارد تومان مالیات معوق وصول کنیم.

وی گفت: سهم مالیات اصناف از کل مالیات‌های دریافتی در سال گذشته 5 درصد بود امسال با دریافت اظهارنامه‌ها بر اساس اطلاعات اصناف که برای خودشان ارسال کردیم آنها متوجه شدند دیگر نمی‌توانند کتمان درآمد داشته باشند بنابراین مالیات ابرازی اشخاص در بخش صنفی امسال دو برابر شد.همچنین مالیات بر اساس اطلاعات اصناف امسال با رشد 200 درصدی همراه شده است.

رئیس سازمان امور مالیاتی گفت:‌ ما دنبال اجرای عدالت در مالیات هستیم در سال‌های قبل که بر اساس اظهارنامه خود اصناف بود به عنوان مثال هر واحد صنفی طلافروشی به طور میانگین در سال 6 میلیون تومان و یا ابزارفروش‌ها 4 میلیارد تومان مالیات می‌دادند و ما قاعده بازی را عوض کردیم و بر اساس اطلاعات اقتصادی افراد مالیات وصول کردیم در نتیجه دریافت اظهارنامه‌های مالیاتی افراد 50 درصد رشد کرد.

منظور اضافه کرد:‌ تا سال 1400 کل مؤدیان مالیاتی اصناف 2 میلیون و 950 هزار نفر بودند امسال تعداد اظهارنامه‌های دریافتی از اصناف 4 میلیون و 450 هزار واحد صنفی شده که از رشد 52 درصدی برخوردار شده است و این تحول بزرگی است به خاطر اینکه به سمت داده‌محوری حرکت کردیم.

وی تصریح کرد: امسال از 2.2 میلیون واحد صنفی تا کنون 1.5 میلیون اظهارنامه دریافت شده است و برای 700 هزار واحد صنفی که اظهارنامه نداده‌اند اظهارنامه برآوردی صادر می‌کنیم و ما می‌خواهیم با عدالت برخورد کنیم.

وی گفت:‌ از 4 میلیون و 450 هزار اظهارنامه اصناف تعداد 1.8 میلیون اظهارنامه بر اساس تبصره ماده 100 مالیات بر اشخاص به نرخ صفر اظهار شده است یعنی 1.8 میلیون نفر از اصناف مانند اصناف خرده‌فروش مانند لبنیاتی و یا سبزی‌فروشی مالیات نداده‌اند یا ممکن است در سال‌های قبل از آنها مالیات گرفته شده باشد اما امسال بر اساس اطلاعات مالیات نمی‌دهند.

رئیس سازمان امور مالیاتی گفت: برای واحدهایی که اظهارنامه مالیاتی ابرازی ارائه می‌کنیم ممکن است رقمی مانند 100 میلیارد تومان تعیین کنیم اگر آن فرد اعتراض دارد باید بیاید اظهارنامه درست بر مبنای اطلاعات ارائه کند تا عدالت در مورد او اجرا شود.

* تفکیک حسابهای تجاری و شخصی تا آخر سال

داود منظور امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: گزارش‌های مردمی برای فرار مالیاتی در اولین فرصت مورد رسیدگی قرار می‌گیرد.

به گفته وی، در یک اقدام مشترک بین سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی حساب‌های تجاری و غیر تجاری تا آخر سال تفکیک می‌شود.

رئیس سازمان امور مالیاتی ادامه داد: هرگونه واریز به حساب‌های تجاری به منزله درآمد و فروش خواهد بود و مشمول مالیات خواهد شد.

* اتصال 9 میلیون پوز به حساب مالیاتی

وی افزود: در ادامه ساماندهی دستگاه‌های کارتخوان 18.5 میلیون دستگاه ساماندهی شد که 9 میلیون از این پوزها توسط خود واحدهای صنفی غیر فعال شده و 9 میلیون دیگر متصل به پرونده مالیاتی شدند. مرحله بعدی هم جداسازی حساب‌های تجاری و شخصی از یکدیگر است.

* دریافت 6 هزار میلیارد تومان مالیات آلایندگی صنایع

منظور در مورد مالیات سبز گفت: براساس قانون مالیات آلایندگی واحدهای صنعتی گرفته می‌شود. در استان خوزستان تعداد زیادی واحد صنعتی آلاینده وجود دارد و از سال 94 تاکنون عوارض مالیاتی پرداخت نکرده بودند که امسال عوارض آلایندگی محاسبه شده و بالغ بر 6 هزار میلیارد تومان عوارض مالیاتی از این واحدها گرفته می‌شود اما چون آنها مالیات ندادند، از طریق قانونی اقدام کرده و از حساب‌های این واحدها برداشت کردیم.

وی در مورد نحوه توزیع درآمد مالیات آلایندگی بین شهرستان‌ها عنوان کرد: این درآمد صرف توسعه و عمران شهرها می‌شود و ملاک آلاینده بودن صنایع نیز سازمان محیط زیست است.

رئیس سازمان امور مالیاتی همچنین در مورد درآمد اشخاص حقیقی معاف از مالیات گفت: این رقم در سال گذشته یک میلیارد و 440 میلیون تومان بود. امسال افراد دارای درآمد تا 4میلیارد و 800 میلیون تومان افزایش یافته است و کسانی که تا این رقم در سال درآمد دارند مشمول مالیات مقطوع به صورت توافقی قرار می‌گیرند و از 3.3 میلیون فعال صنفی 1.8 میلیون واحد صنفی مشمول مالیات صفر شدند. یعنی براساس داده محوری و عدالت اجتماعی و تسهیل در امور مردم مالیات مقطوع گرفته شده است.

منظور اظهار داشت: از اظهارنامه‌های داده شده 800 هزار مؤدی زیر 5 میلیون تومان در سال مالیات می‌دهند. مالیات مقطوع امسال نسبت به سال قبل 200 درصد رشد کرده است، گرچه عدد کوچک بوده اما رشد آن معنادار است.

وی در مورد مالیات خانه‌های خالی گفت: اطلاعات آن سامانه اسکان و املاک وزارت راه گرفته شده که 520 هزار رکورد دریافت شده و در حال تکمیل است.

رئیس سازمان امور مالیاتی در مورد مالیات نهادهای حاکمیتی مانند قرارگاه سازندگی خاتم، ستاد اجرایی، بنیاد مستضعفان، آستان قدس و بنیاد شهید همگی مالیات پرداخت می‌کنند و همه فعالان اقتصادی فارغ از اینکه مالکیت به چه کسی تعلق داشته باشد باید مالیات بدهند، وگرنه مشمول جرائم عدم تسلیم اظهارنامه می‌‌شوند.

منظور گفت: در آستان قدس رضوی مالیاتی که دریافت می‌کنیم به خود آستان برگردانده می‌شود و به صورت جمعی خرجی استفاده می‌شود اما باید اظهارنامه مالیاتی بدهند.

وی در مورد معوقات مالیاتی ادامه داد:‌معوقات خط قرمز ما است و اگر وصول نکنیم باید پاسخگوی دیوان محاسبات و سازمان بازرسی باشیم. عمده معوقات مربوط به حساب‌های اجاره‌ای، کارت‌های بازرگانی اجاره و صوری است.

* معوقات مالیاتی به 70 هزار میلیارد تومان رسید

به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، کل معوقات مالیاتی به 70 هزار میلیارد تومان می‌رسد، البته جرائمی هم به آن تعلق می‌گیرد و این از گذشته تا به حال بوده است و مربوط به کسانی است که سازمان مالیات نمی‌تواند آنها را شناسایی کند.

منظور در ادامه گفت: پدیده شرکت‌های صوری و کاغذی توسط عده‌ای درست می‌شود که می‌خواهند فرار مالیاتی داشته باشند و شرکت‌ها را به نام افراد کارتن خواب یا متکدی و یا پیرزن و پیرمرد روستایی ثبت می‌کنند. آنها را عضو هیأت مدیره و هیأت مؤسس می‌کنند سپس وکالت تام‌الاختیار از آنها می‌گیرند و به نام آنها شرکت تجاری ثبت کرده و وقتی برای دریافت مالیات سراغ صاحبان شرکت می‌رویم مشاهده می‌شود افراد کارتن خواب هستند و ذی‌نفعان واقعی این شرکت‌های صوری کسانی دیگری هستند. 40 درصد معوقات مالیاتی مربوط به شرکت‌های صوری است. ما در حال پیگیری هستیم که ذی‌نفعان واقعی را از طریق جریان پولی پیدا کنیم.

وی افزود: پدیده دیگر کارت‌های بازرگانی یک ساله است که به نام پیرمرد یا پیرزن روستایی گرفته می‌‌شود و از آنها وکالت گرفته و با کارت آنها واردات انجام می‌شود در اصفهان یک روستایی بود که کل افراد آن کارت بازرگانی موقت یکساله گرفته بودند و دلالان با کارت آنها خودروهای گران قیمت وارد کرده و به نام آنها حساب‌هایی باز کرده بودند. وقتی برای دریافت مالیات مراجعه کردیم پیرزن و پیرمردهایی بودند که نیازمند بودند حتی حساب‌های یارانه‌ای آنها را بسته‌ایم. عده‌ای از آنها می‌خواستند به حج بروند و ما آنها را طبق قانون ممنوع‌الخروج کرده بودیم و نماینده مجلس می‌گفت چرا به آنها رحم نمی‌کنید در حالیکه ما طبق قانون عمل می‌کنیم.

رئیس سازمان امور مالیاتی گفت: دلالان به افراد یاد شده مبالغ ناچیزی می‌دهند و با کارت‌های آنها میلیاردها تومان وارد می‌کنند و مالیات هم نمی‌دهند بنابراین مردم باید مراقب باشند که دیگران از حساب‌ آنها یا کارت بازرگانی‌شان واردات انجام ندهند.

منظور همچنین گفت: سال گذشته یک معلم بازنشسته بود که با حساب اجاره‌ای او طی سه سال 12 هزار میلیارد تومان کار تجاری شده بود و وقتی پیگیری شد کاشف به عمل آمد حساب او در اجاره عده‌ دیگری بوده و به نام او کسب و کار راه انداخته بودند. مردم نباید اجازه بدهند دلالان به نام آنها شرکت تأسیس کنند یا کارت بازرگانی بگیرند یا حساب بانکی‌شان را اجاره کنند و 20 درصد معوقات مالیاتی مربوط به کارت‌های بازرگانی اجاره‌ای است.

وی افزود: 5 درصد معوقات مالیاتی مربوط به کسانی است که از دادگاه حکم توقف اجرای احکام گرفتند که نباید در مورد پرونده آنها اقدامی صورت گیرد.

به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، ما باید پیشگیری کنیم که کسی قربانی دلالان در حساب‌های اجاره‌ای و کارت‌های بازرگانی اجاره‌ای نشود.

* مالیات بر عایدی سرمایه در نوبت رسیدگی در صحن مجلس

منظور در مورد مالیات بر عایدی سرمایه گفت: دو پایه مالیاتی جدید به نام عایدی سرمایه و مالیات بر مجمع درآمد در حال شکل‌گیری است که در سال‌های گذشته در مجلس مطرح شده کلیات آن تصویب شده و با همکاری دولت چکش‌کاری شده است و آماده تصویب شدن در مجلس و در نوبت رسیدگی در صحن مجلس قرار دارد.

وی افزود: مالیات بر عایدی سرمایه از سوداگری اقتصاد جلوگیری خواهد کرد. این پایه مالیاتی در مورد خرید و فروش ملک برای کسانی که به غیر از مصرف اقدام به خرید و فروش می‌کنند و از محل آن سود کسب می‌کنند باید مالیات آن را هم بپردازند. مالیات بر عایدی شامل چهار گروه کالایی ملک و آپارتمان، خودرو، سکه و ارز می شود و پیش‌نیاز آن تصویب قانون مالیات بر ارزش افزوده است.

به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، سامانه معاملاتی هم باید به گونه‌ای باشد که تاکنون معاملات بی‌تو‌ بی یا بی‌تو‌ سی بوده است یعنی دو فعال تجاری با یکدیگر معامله کند اما در مالیات بر مجموع درآمد معاملات سی‌تو‌ سی هم به آن اضافه می‌شود یعنی اگر دو فرد غیر تجاری هم به عنوان مصرف‌کننده با یکدیگر معامله کنند باید صورت‌حساب صادر کنند و مالیات آن پرداخت شود و همه این موارد در قالب سامانه فروشگاهی باید اجرا شود.

به گفته منظور، قانون مالیات بر مجموع درآمد است که به عنوان یک تحول مالیاتی به شمار می‌رود و هر فرد در خانوار که درآمدهایی از اجاره، حقوق، کسب و کار، درآمد اتفاقی، سهام، سود بانکی و هر درآمدی که دارد باید اظهارنامه مالیاتی بدهد تا آستانه معافیت مشمول معافیت مالیاتی شود و خارج از آن باید مالیاتش را بپردازد.

وی افزود: پیش‌نویس مالیات بر مجموع درآمد تدوین شده و لایحه از سوی سازمان مالیاتی به دولت ارائه شده که در کمیسیون اقتصادی دولت در حال بررسی است و بعد از آن از سوی دولت به مجلس تقدیم خواهد شد.

* تشکیل پرونده مالیاتی برای سلبریتی‌ها

رئیس سازمان امور مالیاتی در مورد مالیات سلبریتی‌ها گفت: سلبریتی‌ها و هنرمندان و ورزشکاران مانند بقیه مردم اگر درآمدی دارند مشمول مالیات می‌شوند. برای هنرمندان امسال تا سقف 200 میلیون تومان معاف از مالیات است و مازاد از آن باید مالیات بدهند. اکثر آنها اظهارنامه می‌دهند و اگر درآمد غیرواقعی ارائه کنند مشمول جریمه کتمان درآمد می‌شوند.

به گفته منظور، همه سلبریتی‌ها پرونده مالیاتی دارند البته ممکن است عده‌ای درآمد واقعی را اظهار نکنند. ما در کشور 11 میلیون مؤدی مالیاتی در کشور داریم.

رئیس سازمان امور مالیاتی در مورد تخلف مالی در شرکت فولاد مبارکه اظهار داشت: تخلفات فولاد مبارکه از جنس عدم رعایت قوانین مالیاتی و قانون محاسبات عمومی بود. اگر جنبه سود و زیان هم وجود داشته باشد صورت‌های مالی آن شرکت دوباره رسیدگی می‌شود.

به گفته منظور، اگر پاداش‌های بی‌مورد به افرادی داده شده سازمان مالیاتی مرجع رسیدگی نیست اما اگر صورت‌‌های مالی و حقوقی حسابرسی شده دچار اشکال باشد هر زمان که اطلاعات دقیق به دست آید می‌توانیم مجدد رسیدگی کنیم.

وی این را هم گفت: به معاون خود دستور داده است پرونده مالیاتی فولاد مبارکه را دوباره بررسی کند و اگر مالیات‌هایی که در سال‌های گذشته دریافت شده براساس سود و زیان واقعی نبوده است دوباره تجدیدنظر می‌شود و برگه تشخیص ارائه می‌شود.

رئیس سازمان امور مالیاتی همچنین در مورد پاداش کارکنان سازمان مالیاتی از محل درآمدها خاطرنشان کرد: طبق قانون تا یک درصد درآمدهای مالیاتی می‌تواند به عنوان پاداش وصول بین کارمندان توزیع شود و این پول از سوی خزانه‌داری و سازمان برنامه تخصیص داده می‌شود.

منظور این را هم گفت: فقط همکاران سازمان مالیاتی در وصول مالیات نقش ندارند، بلکه همکاران گمرک و حتی سایر بخش‌ها بر مالیات بر ارزش افزوده نقش دارند.

وی این نکته را هم عنوان کرد: متأسفانه میانگین درآمد کارکنان سازمان امور مالیاتی از متوسط درآمد کارکنان کشور پایین‌تر است و این دغدغه ما است که همکاران ما در مظان خطا قرار نگیرند.

به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، میانگین پاداش برای کارکنان سازمان مالیاتی 3.8 میلیون تومان است که به حکم حقوقی آنها بین 6.5 تا 7 میلیون تومان است اضافه می‌شود و مجموع این رقم از میانگین کارمندان کشور پایین‌‌تر است.

گوی افزود: 30 هزار نفر در سازمان امور مالیاتی فعالیت می‌کنند که میانگین احکام حقوقی آنها 8 میلیون تومان و برای مدیران 11 میلیون تومان است که باید این احکام بازبینی شود.

انتهای پیام/

بیشتر بخوانید