فارس پلاس؛ روایت روز: وزارت خزانهداری آمریکا روز دوشنبه ۱۰ مرداد یک شرکت اماراتی، ۴ شرکت هنگ کنگی، یک شرکت سنگاپوری و یک کشتی را تحریم کرد.[1] علّت: نقض تحریمهای آمریکا علیه صنعت پتروشیمی ایران. اسامی از قرار ذیل است:
تحریم اعمالی روز ۱۰ مرداد آمریکا | منبع: وزارت خزانه آمریکا
هدف، افزایش سطح تنش هستهای در دوئل با ایران است. امّا تهران در آستانه یکسالگی تحلیف رئیس دولت سیزدهم به واشنگتن نشان داد که کشتیبان را سیاستی دگر آمده است. «کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی همان دوشنبه ۱۰ مرداد اعلام کرد که ایران گازدهی به ۱۰۰۰ سانتریفیوژ پیشرفته را آغاز کرده که از جمله آن، ۵۰۰ سانتریفیوژ پیشرفته IR-۶ است.
برای فهم موضوع کافیست بدانید که ظرفیت غنیسازی IR-۶ چیزی در حدود ۶ الی ۱۰ برابر سانتریفیوژهای اولیه IR-۱ است. پیشرفتهترین سانتریفیوژ ایرانی IR-۹ با ظرفیت غنیسازی ۵۰ سو (SWU) است. هدفگذاری نیز رسیدن به کف نیاز ۱۹۰ هزار سو (SWU) میباشد. یعنی برای تامین نیاز مذکور به جای ۱۹۰ هزار IR-۱ میتوان از ۳۸۰۰ سانتریفیوژ IR-۹ استفاده کرد.
کارزار غرب علیه برنامه اتمی ایران از پاییز ۱۳۸۲ شروع شد. ۲۰ سال زمان کافیست تا شبهات مطالعات ادعایی موسوم به PMD برطرف شود. اینکه در بر همان پاشنه سابق بچرخد دیگر کمی از حوصله ایران خارج است. «اسلامی» رئیس انرژی اتمی ایران دوشنبه ۱۰ مرداد گفت:
برنامه هستهای ایران در پیشرفتهترین حد تاریخی خود است
«کمال خرازی» رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران روز ۲۶ تیر در گفتوگو با الجزیره گفت که «ایران توان ساخت بمب اتمی را دارد». «جواد لاریجانی» دیپلمات کهنهکار وزارت امور خارجه نیز روز ۲۶ تیر در گفتگوی ویژه خبری گفت که اگر «ایران بخواهد سلاح هستهای بسازد کسی نمیتواند جلوی ما را بگیرد».«محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی روز ۱۰ مرداد گفت: «همانطور که آقای خرازی مطرح کردند ایران توان فنی ساخت بمب اتمی را دارد ولی چنین برنامهای در دستور کار نیست».
نکته گزارههای فوق این است که برنامه هستهای ایران در تئوری و فناوری به غایت رسیده است.
تعداد سانتریفیوژهای IR-۴ ایران |بازه زمانی: ۲۰۱۱-۲۰۲۲ |منبع: ISIS
مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی (ISIS) آمریکا در گزارشی تعداد سانتریفیوژهای ایران را به تفکیک مدل تخمین آماری زده است. البته لازم به ذکر است که آمار ذکرشده مستقلاً از سوی فارس تایید نمیشود و صرفاً جهت آگاهی از ادعای نهادهای مطالعاتی غرب آورده شده است.
در نمودار مربوط به سانتریفیوژهای IR-۴ آمده است که تعداد این نسل از سانتریفیوژها در بالاترین سطح ممکن قرار دارد و به عدد ۵۲۴ رسیده است. روزنامه خراسان ظرفیت غنیسازی این نسل را ۵/۵ سو برآورد کرده است که بیش از ۵ برابر IR-۱ است. این آمار تا ۹ خرداد ۱۴۰۱ است.
تعداد سانتریفیوژهای IR-۶ ایران |بازه زمانی: ۲۰۱۱-۲۰۲۲ |منبع: ISIS
به نقل از مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی (ISIS)، در نمودار مربوط به سانتریفیوژهای IR-۶ آمده است که تعداد این نسل از سانتریفیوژها به عدد ۵۳۸ رسیده است که جهشی عظیم نسبت به دوران ماقبل از برجام است. روزنامه خراسان ظرفیت غنیسازی این نسل از سانتریفیوژ را ۱۰ سو برآورد کرده که به معنای ظرفیت ۱۰ برابری نسبت به IR-۱ است.
مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی (ISIS) نوشت که مجموع سانتریفیوژهای پیشرفته ایران تا ۹ خرداد ۱۴۰۱ رقمی بالغ بر ۲۲۲۸ سانتریفیوژ است. این موسسه بر اساس اعلام ایران به آژانس بین المللی انرژی اتمی و قانون اقدام راهبردی عنوان کرد که ایران قصد دارد ۱۲۰۰ سانتریفیوژ پیشرفته دیگر نصب کند و مجموع را به ۳۴۰۰ سانتریفیوژ پیشرفته برساند. عددی که در تاریخ هستهای ایران بینظیر است. [۲]
«ایهود باراک» نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی در مجله تایم (time) نوشت: «ایران در این تابستان عملاً به یک کشور در آستانه هستهای تبدیل خواهد شد.» دولت در آستانه هستهای به کشوری اطلاق میشود که تسلیحات اتمی ندارد ولی دانش و منابع لازم برای تبدیل سریع به یک قدرت مسلح اتمی را دارد. «باراک» در ادامه نوشت: «ایران در آستانه عبور از نقطهای بی بازگشت برای عضویت در باشگاه هستهای است.» نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی اذعان کرد که برای توقف برنامه هستهای ایران با حمله نظامی دیگر خیلی دیر شده است.[۳]
«دیوید آلبرایت» رییس موسسه علم و امنیت بینالمللی به همراه «سارا بوکهارد» در موسسه مذکور نوشت: «ایران از آستانه خطرناک و جدیدی عبور کرده است. زمان فرار هستهای ایران اکنون به صفر رسیده است.» [۴] عبارت فرار هستهای (break out) به معنای زمان لازم برای تولید مواد شکافتپذیر لازم برای ساخت بمب اتمی است. زمان هر چه به صفر نزدیکتر باشد، یک کشور از نظر توانایی به ساخت بمب اتم نزدیکتر است.
تغییر زمین بازی
آنچه عیان است، راهبرد دولت رئیسی در زمینه هستهای این است که تمام انگارههای غرب پیرامون «ایرانِ دورانِ روحانی» را از بین ببرد. نتیجه این است که آمریکا چند ساعت بعد از کنش خود در روز ۱۰ مرداد با واکنش ایران روبرو میشود. امّا بازی در همین سطح باقی نمیماند.
حکایت برنامه هستهای ایران و تحریمهای غرب حکایت آش نخورده و دهن سوخته است. یعنی بابت امری که فاقد آن میباشد با نقش محوری اصحاب بَغی در سال ۸۸ تحت سنگینترین تحریم تاریخ جهان قرار گرفته است.
اکنون راهبردی در دستور کار است که نحوه مواجهه ایران با آمریکا در مسئله هستهای را از حالت پدافندی به آفندی تغییر دهد. سخنان رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران و دیگر مسوولان کشورمان آغازکننده سطح جدیدی از مقابله با اقدامات ضدایرانی غرب است.
[۱]: https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy۰۹۰۱
[۲]:https://isis-online.org/isis-reports/detail/June-۲۰۲۲-highlights-of-comprehensive-survey-of-irans-advanced-centrifuges
[۳]:https://time.com/۶۱۹۹۵۵۲/iran-nuclear-power-ehud-barak/
[۴]:https://isis-online.org/isis-reports/detail/iranian-breakout-timeline-now-at-zero
/انتهای پیام