روایت روزنامه اصلاح‌طلب از نقش دولت روحانی در ریزش گسترده بورس

دولت روحانی به خاطر اینکه می‌خواست منابع مالی مورد نیاز خود را از بازارسرمایه تأمین کند در بازار سرمایه و بورس حباب به وجود آورد. این ارزیابی را روزنامه اعتماد به نقل از مدیرعامل فرابورس و اولین رئیس هیئت مدیره بورس منتشرکرده است.

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبر ساز، دولت روحانی به خاطر اینکه می‌خواست منابع مالی مورد نیاز خود را از بازار سرمایه تأمین کند، در بازار سرمایه و بورس حباب به وجود آورد. این ارزیابی را روزنامه اعتماد به نقل از مدیرعامل فرابورس و اولین رئیس هیئت مدیره بورس منتشر کرده است.

اعتماد می‌نویسد: بازار سرمایه در دو سال گذشته روزهای پرتلاطمی را پشت‌سر گذاشت و هر چند هزاران سهامدار جدید در سال ۱۳۹۹ وارد این بازار شدند، اما با افت شدید این بازار بخش زیادی از این سهامداران در طول دو سال گذشته از این بازار خارج شدند. آن‌گونه که شاهد آن بودیم شاخص بورس در مرداد ماه سال ۹۹ به رشدی عجیب دست یافت و تا محدوده ۲ میلیون واحدی و ارزش معاملاتی بالغ بر ۲۰ هزار میلیارد تومان بالا رفت و بعد از آن شاخص ریزشی عجیب را تجربه کرد به گونه‌ای که درماه‌های ابتدایی سال ۱۴۰۰ شاخص کل در محدوده یک میلیون و صد هزار واحدی با ارزش معاملاتی حدود ۲ هزار میلیارد تومان قرار گرفت و پس از آن با افت و خیزهایی همراه شد و حال که در اواسط تیر ماه ۱۴۰۱ هستیم شاخص کل در ارتفاع یک ‌میلیون و۵۰۰ هزار واحدی قرار دارد.

این روزنامه سپس از قول مصطفی امید قائمی نوشت: معاملات بورس به نسبت سال‌های قبل بهتر شده است، به گونه‌ای که در سال ۱۳۷۹ حجم معاملات یک سال به هزار میلیارد تومان هم نمی‌رسید این در حالی است که در حال حاضر هر روز چند هزار میلیارد تومان حجم معاملات در بورس است و این بازار توسعه خوبی پیدا کرده است. در حالی که تعداد کدهای فعال در آن سال‌ها به صد هزار کد هم نمی‌رسید هم‌اکنون چندین میلیون کد فعال در بورس وجود دارد. البته این بازار نیز نیازمند نظارت و جذب مخاطب بیشتر است و تنها موضوعی که می‌تواند در این مسیر موثر باشد جلب اعتماد مردم به سمت بورس است.

وی درباره این سؤال که «بازار سرمایه در دولت قبل به محلی برای تامین کسری بودجه دولت تبدیل شده بود. بسیاری دلیل سقوط بورس در زمان فعلی را «واقعی شدن» قیمت سهام پس از دستکاری عمدی قیمت‌ها عنوان می‌کنند. به نظر شما این اقدام چقدر موجب حباب در این بازار شد؟»، گفت: شاخص بورس در آن زمان تا ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد هم رشد داشت که در حال حاضر به یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد رسیده اما در حال حاضر هم برخی شرکت‌های کوچک حباب دارند و قیمت سهم‌ها در شرکت‌های بزرگ هم زیرقیمت هستند و امکان بالا رفتن آن وجود دارد. در دولت قبل با توجه به اینکه در آن زمان می‌خواستند منابع خود را از بازار سرمایه تامین کنند، در بازار سرمایه حباب به وجود آمد و قیمت‌ها در آن مسیر حرکت کرد. اما باید پذیرفت که بازار بورس همواره دارای نوساناتی است و هیچ رونقی نیست که با رکود همراه نباشد و هیچ رکودی نیست که با رونق همراه نباشد و همیشه این بازار به رونق و رکود نیاز دارد و این مساله جزیی از ذات بازار است، اینکه در آن زمان دولت قصد داشت تا منابع زیادی را از این بازار تامین کند سبب شد تا شاهد نوسان‌های قیمت سهام در سال ۱۳۹۹ باشیم.

این فعال بورس در ادامه خاطرنشان کرد: اینکه در حال حاضر بازار سرمایه در رکود به‌سر می‌برد به اعتقاد من یک فرصت خرید برای سرمایه‌گذاران به وجود آورده است. بسیاری از صاحبان دارایی به دلیل تجربه‌ای که در سال ۱۳۹۹ داشتند از سوق دادن منابع به سمت بورس پرهیز می‌کنند. این در حالی است که باید در مدیریت این بازار یک تجدید‌نظر صورت گیرد و سعی کنیم این بازار را به گونه‌ای مدیریت کنیم که دوره‌های طولانی رونق و دوره‌های کوتاه‌مدت رکود را پیش رو داشته باشیم و به گونه‌ای این موضوع ساماندهی شود که در دوره‌های رکود نوسان‌های بازار سرمایه هم در حد معقولی باشند و باعث متضرر شدن سرمایه‌گذاران خردی که تازه وارد این بازار شده‌اند، نشویم.

قائمی گفت: آن‌طور که از شواهد پیداست مدت زیادی است که بورس در رکود باقی مانده است و به نظر می‌رسد تا پایان سال ۱۴۰۱ یک دوره رونق را در بورس شاهد باشیم.

منبع: روزنامه کیهان

انتهای پیام/

بیشتر بخوانید