لاگوفتالموس یعنی عدم توانایی بستن کامل چشمها، به شکلها و با شدتهای مختلفی بروز میکند. لاگوفتالموس از واژه یونانی «لاگوس» به معنای خرگوش میآید؛ زیرا مشاهده شده است که خرگوشها میتوانند به دلیل داشتن پلک سوم، با چشمهای باز بخوابند. لاگوفتالموس شبانه در انسانها به وضعیتی اشاره دارد که چشمها در هنگام خواب باز میمانند.
گزارشهای موجود درباره لاگوفتالموس بسیار قدیمی است. طبق داستانها، ژنرال ژانگ فئی از رهبران نظامی چین باستان که در اواخر قرن دوم و اوایل قرن سوم پیش از میلاد زندگی میکرد، به دلیل اینکه با چشم باز میخوابید، توانست بهطور موقت از خود دربرابر کسانی که قصد کشتن او را داشتند، محافظت کند.
درحالیکه خوابیدن با چشمهای باز پدیدهای جالب است، تحقیقات علمی زیادی در این زمینه وجود ندارد. در گزارشی پزشکی از سال ۲۰۱۹ به بیمار ۷ سالهای اشاره شده که دچار وضعیت مذکور بوده است؛ اما در ادبیات پزشکی بهندرت چنین مواردی گزارش شده و اطلاعات چندانی درمورد همهگیرشناسی یا ویژگیهای بالینی آن وجود دارد. آن مطالعه پیشنهاد کرد حدود ۵ درصد از بزرگسالان دچار وضعیت مذکور هستند؛ اما برآوردها متفاوت است و برخی میگویند تا ۲۰ درصد افراد ممکن است با چشمهای باز بخوابند و بسیاری از افراد حتی ممکن است متوجه نشوند که با چشمهای باز میخوابند.
لاگوفتالموس علتهای احتمالی مختلفی دارد. برخی از علتها شامل آسیبهای چشمی، بیماریهایی که موجب فلجی اعصاب صورت میشوند و در موارد نادر بیماریهای عفونی هستند. برخی افراد نیز دارای ویژگیهای بدنی خاصی هستند که بستن چشمها را دشوار میسازد. یکی از این موارد بیماری گریوز است که موجب برآمدگی چشمها میشود.
لاگوفتالموس شبانه معمولاً باعث آسیب جدی به چشمها نمیشود. بزرگترین مشکل، جدای از این واقعیت که میتواند بر خواب شما تأثیر بگذارد، این است که اگر چشمها به مدت طولانی بدون محافظت پلکها باز بمانند، ممکن است سریعاً خشک شوند. دلیل اینکه ما در طول روز زیاد پلک میزنیم همین است. پلک زدن کمک میکند چشمها مرطوب بمانند و خشک نشوند.
خوابیدن با چشم باز امکانپذیر است؟