بررسی انگیزه برخی رسانه‌ها برای توجه بیش از حد به بیماری تنفسی چین

این اصالتا یک پدیده طبیعی است اما از بین انواع بیماری‌های تنفسی شایع در کشورهای مختلف، برخی رسانه‌ها به انتشار گزارش‌های نگران‌کننده درباره بیماری تنفسی شایع در چین ناشی از ویروس متاپنوموویروس انسانی (اچ‌ام‌پی‌وی) می‌پردازند و توجه بیش از حد به آن مبذول داشته‌اند.

کشورهای نیم‌کره شمالی همزمان با انواع بیماری‌های تنفسی همه‌گیر مواجه هستند. علاوه بر چین، مثلا در آمریکا بیماری‌ها ناشی از ویروس آنفلوآنزای مرغی اچ‌5‌ان‌1 و در اروپا نیز بیماری آنفلوآنزا و دیگر بیماری‌ها ناشی از ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) در حال شیوع است اما برخی رسانه‌ها به بیماری شایع در چین علاقه خاصی دارند در حالی که گزارش‌های مربوط به بیماری‌های شایع آمریکا، اروپا و دیگر مناطق را به روشی کم‌رنگ پوشش می‌دهند.

هرچند ویروس اچ‌ام‌پی‌وی برای اولین بار در سال 2001 توسط کارشناسان هلندی کشف و نامگذاری شده و کارشناسان سازمان بهداشت جهانی نیز بر جدید نبودن این ویروس و عادی بودن تعداد موارد بیماری تنفسی در چین به عنوان یک بیماری فصلی تاکید کرده است، اما علاقه خاص رسانه‌های مذکور به پوشش وضعیت آن در چین کاهش نیافته است.

«جوزف گرگوری ماهانی» استاد دانشگاه تربیت معلم شرق چین واقع در شهر شانگهای در این باره گفت برخی رسانه‌های غربی و هندی برای جلب مخاطب به وضعیت بیماری تنفسی چین توجه ویژه‌ای کرده‌اند اما اکثر رسانه‌های جریان اصلی نسبت به این رسانه‌ها گزارش‌های متوازن‌تری دارند.

طبیعتا جای سئوال است که پشت این رویکرد رسانه‌های مذکور چه انگیزه‌ای نهفته است.

در دوران پسا‌کرونا، هر زمان ویروس‌هایی که برای کارشناسان آشنا است اما عموم مردم اطلاعات چندانی درباره آن ندارند، سرایت پیدا می‌کند، معمولا مورد توجه بیش از حد قرار می‌گیرد. مثلا در سال گذشته موقعی که بیماری پنومونی مایکوپلاسما در چین سرایت پیدا کرد، برخی رسانه‌های غربی در پوشش‌های خود با بزرگنمایی نگرانی عمومی، به آن پرداخته‌اند در حالی که نگرانی بیش از حد از آن لازم نبود.

هنوز یادمان هست که در آن زمان، «دکتر علیرضا ناجی» استاد ویروس شناس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ایران در این باره گفت: «به نظر نمی‌رسد ویروس جدیدی با تظاهرات بالینی غیر معمول در گردش باشد.»

«آبهیشک بهایا» سردبیر شبکه «تی‌ار‌تی ورلد» ترکیه درباره توجه ویژه برخی رسانه‌های غربی به بیماری‌های تنفسی چین در دوران پسا‌کرونا گفت: «رسانه‌های غربی برای نشان دادن بدترین جنبه‌های چین اصلا تردید نمی‌کنند و این ناشی از تفاوت‌های ایدئولوژیک و نیازها برای جلب توجه است.»

«آمش آدالجا» کارشناس ارشد مرکز امنیت سلامتی دانشگاه «جان هاپکینز» در این باره گفت که پس از شیوع کرونا، مردم عادت کرده‌اند هر گونه شیوع بیماری همه‌گیر را رویدادی اضطراری ببینند در حالی که واقعیت این طور نیست.

همه‌گیری بیماری‌های تنفسی تقریبا هر سال یک بار به وقوع می‌پیوندد. اما توجه بیش از حد به چین باعث تحریف نگاه افکار عمومی جهان است. این بسیاری ضروری است که رسانه‌ها گزارش‌های متوازن‌تری در این باره منتشر کنند.

درباره همه‌گیری کرونای نیز باید بدانیم که هنوز هیچ مدرکی دال بر سرچشمه گرفتن آن در چین وجود ندارد. چین در آن زمان موضع بسیار شفاف در پیش گرفت و کارشناسان سازمان بهداشت جهانی نیز بارها به چین سفر کرده و به محل‌های مورد نظر خود رفته، با افراد مورد نظر خود ملاقات کرده و همه اسناد مورد نظر خود را رویت کردند. چین یگانه کشوری است که به کارشناسان بین‌المللی برای تحقیقات منشاءیابی اجازه ورود داده در حالی که امروز سرنخ‌های بیشتری پیدا شده است که نشان می‌دهد ضروری است تحقیقات منشاءیابی بیشتری در دیگر نقاط جهان انجام شود.


بررسی انگیزه برخی رسانه‌ها برای توجه بیش از حد به بیماری تنفسی چین

بیشتر بخوانید