به گزارش خبر ساز، دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، چندی پیش تهدید کرد که اگر جنبش مقاومت اسلامی (حماس) قبل از مراسم تحلیف او در 20 ژانویه، گروگان های اسرائیلی را آزاد نکند، خاورمیانه را به جهنم تبدیل خواهد کرد.
بر اساس گزارش الجزیره، ترامپ، نماینده خود در حوزه خاورمیانه یعنی «استیو ویتکاف» را به عنوان بخشی از تلاش های لحظه آخری اش جهت تحت فشار قرار دادن طرف های شرکت کننده در مذاکرات برای انعقاد توافق قبل از زمان مشخص شده به منطقه فرستاد. اما مشخص نیست که او می تواند به اهداف ترامپ رسیده و ضمن پایان جنگ، آزادی گروگان ها را تضمین کند یا نه.
در همین راستا، هم نشریه «فارین پالیسی» و هم «آکسیوس» در گزارش هایی در مورد موضوع توافق مورد انتظار در غزه و تهدیدات ترامپ بحث کردند. فارین پالیسی در گزارشی که توسط خبرنگار خود «جان هالتیوانگر» نوشته بررسی می کند که اگر حماس آنچه را که ترامپ خواسته است انجام ندهد، چه اتفاقی ممکن است رخ دهد. این خبرنگار اشاره می کند که رئیس جمهور منتخب آمریکا معنای سخنانش را روشن نکرده و اقداماتی را که قرار است انجام دهد، توضیح نداده است.
نویسنده فارین پالیسی می نویسد: «توجه داشته باشید که تهدیدات ترامپ در یکی از پر هرج و مرج ترین دوره های خاورمیانه صورت گرفته و بنابراین، سؤالاتی را در مورد میزان تمایل ترامپ به درگیری در منطقه ایجاد می کند. باید در نظر داشت که ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود متعهد شد جنگ های جدیدی را راه اندازی نکند».
بنابراین، پرسش اینجا است که ترامپ چه قصدی داشته و می خواهد چگونه با حماس مواجه شود؟
فشار محدود یا حمله بزرگ؟
فارین پالیسی به نقل از جاناتان بانیکوف، افسر اطلاعاتی، نوشت: «تهدید ترامپ با هدف متقاعد کردن حماس صورت گرفته است. علت این است که حماس به احتمال زیاد با دولت جو بایدن، رئیسجمهور کنونی، سمپاتی بیشتری داشته و می تواند توافق بهتری با آن نسبت به دولت آینده ترامپ داشته باشد.»
بانیکوف به ابزار «فشار محدود» توسط ترامپ اشاره و تاکید کرد که دولت ترامپ می تواند این فشار را بر حماس در غزه وارد کند اما این فشار بیشتر به معنی حمایت از حملات بیشتر اسرائیل در نوار غزه است.
ژنرال بازنشسته جوزف ووتل، نیز به فارین پالیسی گفت که تعیین ضرب الاجل توسط ترامپ برای آزادی گروگان های اسرائیلی تلاشی برای "فشار بیشتر بر روند مذاکرات و ایجاد احساس فوریت در توافق" است.
وی افزود که بعید است ترامپ به «نیروی نظامی» متوسل شود اما ممکن است حمایت خود را از فعالیت های نظامی اسرائیل در غزه افزایش دهد. با این حال، با سطح ویرانی هایی که این روزها در نوار غزه می بینیم، دشوار است بتوانیم بفهمیم که ترامپ و اسرائیل دیگر چه کاری می توانند در غزه انجام دهند.
فارین پالیسی بر این باور است که یکی از اقدامات احتمالی ترامپ، حمایت از اسرائیل در اعمال محدودیت های فزاینده بر ارسال کمک های بشردوستانه به نوار غزه است. اگرچه باید به یاد داشت که این امر احتمالاً به انتقادات محلی و بین المللی منجر می شود و از نظر سیاسی غیرقابل دفاع است و ممکن است بر فعالیت های حماس هم تأثیری نداشته باشد.
در همین زمینه، آکسیوس گفت که استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در خاورمیانه در چارچوب تلاش های لحظه آخری برای تحت فشار قرار دادن همه طرف های درگیر در مذاکرات برای انعقاد توافق قبل از 20 ژانویه، از قطر وارد اسرائیل شده است.
یک مقام ارشد اسرائیلی گفت که ویتکاف روز شنبه به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، هدف ترامپ از دستیابی به توافق را در زمانی که وی مشخص کرده، تشریح کرده است.
توافق نزدیک است یا دور؟
بر اساس گزارش الجزیره، ویتکاف با نتانیاهو و اعضای تیم مذاکره کننده اسرائیلی ملاقات کرده و - به گفته دفتر نتانیاهو - برت مک گرک، مشاور بایدن در مسائل خاورمیانه، که در دوحه به سر می برد، تلفنی به آنها پیوسته تا در مورد وضعیت مذاکرات گفتگو کنند. در این جلسه، نتانیاهو دستوراتی را به دیوید بارنیا، رئیس موساد، رونن بار، رئیس شین بت، و ژنرال نیتزان آلون، نماینده ارتش اسرائیل، داده تا برای پیشبرد توافق، فورا به دوحه سفر کنند.
یکی دیگر از مقامات بلندپایه اسرائیلی با بیان اینکه ویتکاف در جریان رایزنی با نتانیاهو و تیم مذاکره کننده اسرائیلی، بارها بر بازه زمانی «روز تحلیف» تاکید کرده، گفت: ویتکاف در حال حاضر نقش تعیین کننده ای در مذاکرات دارد و از سوی ترامپ تحت فشار است.
به گزارش آکسیوس این مقام اسرائیلی اشاره کرد که شکاف ها در مذاکرات حماس و اسرائیل در روزهای اخیر کاهش یافته است، اما برخی شکاف ها همچنان باقی است. او گفت که دو طرف هنوز به «توافق» نرسیده اند اما به آن بسیار نزدیک هستند.
دنیس راس، فرستاده سابق آمریکا در خاورمیانه نیز به فارین پالیسی گفت: «حماس ممکن است بخواهد توافق را کمی قبل از 20 ژانویه منعقد کند، با این باور که توقف جنگ قبل از روی کار آمدن ترامپ باعث می شود که پس از روی کار آمدن او، احتمال آغاز مجدد جنگ به شدت پایین بیاید.»
به گفته آکسیوس، توافق احتمالی چند مرحله خواهد داشت. توافق در مرحله اول، ممکن است شامل آزادی 33 زندانی اسرائیلی شود که برخی از آنها هنوز زنده هستند و در تونل های حماس پنهان شده اند. همچنین انتظار می رود که مرحله اول توافق شامل آتش بس در غزه برای مدت یک سال باشد و در طول یک دوره 6 تا 7 هفته ای صدها زندانی فلسطینی، از جمله کسانی که اسرائیلی ها را کشته اند، آزاد شوند.
اگر حماس گروگان ها را آزاد نکند، ترامپ خاورمیانه را به آتش می کشد؟