اکنون با اینکه جهانیان از این محدودیتها رهایی یافتهاند اما این سوال مطرح است که نهادهای بینالمللی و کشورها تا چه حد برای همهگیری بعدی و جدید آماده هستند؟
سازمان بهداشت جهانی که در جریان شیوع ویروس کرونا در کانون انتقادها قرار داشت اکنون در تلاش است تا دریباد منشاء تهدید بهداشتی آتی برای ساکنان کره زمین چه میتواند باشد. این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد بر این باور است که جهان از پنج سال پیش برای همهگیری جدید آمادگی بیشتری دارد اما این آمادگی هنوز در حد کافی نیست.
تدروس ادهانوم، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت اخیرا در پاسخ به پرسشی در مورد اینکه آیا جهان برای همهگیری بعدی آمادگی دارد یا خیر پاسخ داده بود: «بله و خیر.»
او افزوده بود: «اگر همهگیری بعدی امروز سراغمان بیاید جهان با همان ضعفها و آسیبپذیریها روبرو خواهد بود.»
وی اظهار داشت: «البته جهان بسیاری از درسهای دردناکی را که همهگیری به ما داد آموخته و گامهای قابل توجهی برای تقویت دفاع خود برداشته است.»
نظر سایر کارشناسان چیست؟
مقامهای سازمان جهانی بهداشت بر این باور هستند که همهگیری دیگری در راه است اما زمان آن مشخص نیست.
شورای مستقلی که سازمان جهانی بهداشت آن را مامور بررسی میزان آمادگی در برابر شیوع بیماریهای همهگیر کرده است نیز در ارزیابی خود بر عدم آمادگی جهان در برابر شیوع دوباره یک بیماری همهگیر تاکید کرده است. این گروه از کارشناسان مستقل به طور مشخص به نابرابری در دسترسی به منابع مالی و ابزار مورد نیاز برای مقابله با همهگیری همچون واکسن اشاره کردهاند.
برخی از کارشناسان بر این باور هستند که دسترسی به نسل جدیدی از واکسنها از نوع «mRNA» در جریان همهگیری بیماری «کووید ۱۹» معادلات را تغییر داده است.
البته کارشناسان از سطح بالای شک و تردید در برابر واکسنها و پخش اخبار جعلی در این مورد ابراز نگرانی میکنند.
مقامهای بهداشتی در سطح جهان تابستان سال گذشته با ایجاد سطح هشدار جدیدی به نام «وضعیت اضطراری همهگیری» موافقت کردند. هدف از این اقدام هماهنگی «سریع» کشورها با یکدیگر در صورت شیوع بیماری همهگیر است.
متخصصان برای تعیین منشاء همهگیری بعدی از هم اکنون در حال تلاش هستند. برخی از آنها بر این باور هستند که خطر همهگیری «آنفلوانزای پرندگان» از نوع ویروس «H5N1» باید «بسیار جدی» گرفته شود.
سازمان جهانی بهداشت تاکنون بیش از ۲۰۰ دانشمند مستقل را مامور کرده است تا ۱۶۵۲ عامل بیماریزا را که اغلب ویروس هستند ارزیابی کند. آنها بیش از ۳۰ مورد را عامل بیماریزای دارای اولویت تشخیص دادهاند.
کووید-۱۹، ابولا، ماربورگ، تب لاسا، مرس، سارس و زیکا از جمله این عوامل بیماریزا هستند. این در حالی است که عامل بیماریزای «ایکس» یا «نامعلوم» نیز در این فهرست قرار دارد.
آیا جهان برای همهگیری یک بیماری جدید آمادگی دارد؟