هر دوره مشوقهای قانونی برای ازدواج و فرزندآوری رقم میخورد تا شاید با حمایتهای مالی و فرهنگی، پیشبینی نزدیک به یقین کاهش جمعیت و سالمندی ایران درست از آب در نیاید. در سالهای گذشته پژوهشهای مختلفی برای شناسایی زنان و مردانی که مجرد ماندهاند یا ازدواج کردهاند، انجام شده است و نیم نگاهی به این پژوهشها میتواند تصویری واقعیتر از خانواده ایرانی عیان کند.
۲۷ درصد کشور جوان هستند
با توجه به تعریف رسمی، سنین ۱۸ تا ۳۵ سال جوان نامیده میشود که براساس آمارهای موجود در سازمان ثبت احوال کشورحدود ۲۳ میلیون نفر از جمعیت کشور جوان بوده، که این رقم ۲۷ درصد جمعیت کشور را شامل میشود.
آمار ۱۴۰۲ در مورد جوانان به این شرح است:
۲۳ میلیون جوان
۲۷ درصد جمعیت کشور
علاقه به فرزند بیشتر در نسل جدید
یکی از نکاتی جالب توجه در جامعه ایرانی که شاید کمتر کسی از آن اطلاعی داشته باشد، مربوط به علاقه خانوادهها به فرزند بیشتر است. براساس آمار منتشر شده، در سال ۱۳۸۲، سهم جوانان مایل به داشتن ۳ فرزند و بیشتر، ۱۱.۲ درصد برآورد شده که این میزان در سال ۱۳۹۹ به ۴۸.۱ درصد افزایش یافته است.
این آمار نشان میدهد که از سال ۱۳۸۲ و ۱۳۹۹ نگرش جوانان برای تکرار چندباره فرزندآوری تغییر مثبتی داشته است.
میانگین سن والدین بالا رفت
هر چند نسل جوان توانستند آمار علاقه به داشتن چند فرزند را به نام خود ثبت کنند، اما در مورد میانگین سنی پدرها و مادرها در زمان تولد اولین فرزند، شاهد افزایش هستیم.
آمار ثبت احوال در سال ۱۴۰۲ نشان میدهد که مردها در اوایل دهه چهارم و زنان هم در اواخر دهه سوم زندگی، اولین فرزند را تجربه میکنند. این میانگین در سالهای گذشته با تغییر اندکی همراه شد، میانگین سن مادران در زمان تولد فرزند اول از ۲۷.۷ سال در سال ۱۳۹۲ به ۲۷.۳ سال در سال ۱۴۰۲تغییر کرده است، اما میانگین سن پدران در اولین فرزند آوری از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲ با کمترین تغییر در حوالی ۳۲ سال باقی ماند.
میانگین سن مادر شدن بالا رفت/ اینفوگرافیک