حیوان وحشی کالای تبلیغی نیست

طبق فیلم‎های منتشر شده در فضای مجازی، یک قطعه «شاه بوف» توسط شرکتی به نام «موسسه سیماوحش» برای بکارگیری در عکس و ویدیوهای تبلیغاتی تامین شده است در حالیکه که فعالان حقوق حیوانات تاکید دارند که حیات وحش به هیچ وجه کالای تبلیغاتی نیست و رادان باید بخاطر این اقدام عذرخواهی کند.

بهرام رادان از پرنده شکاری در تبلیغ استفاده کرد

انتشار عکسی از بهرام رادان در یک فیلم تبلیغاتی، صدای فعالان حقوق حیوانات را درآورد. اخیرا بهرام رادان بازیگر سینمای ایران از «شاه بوف» برای تبلیغ یک عطر استفاده کرد که از نظر فعالان حقوق حیوانات، بی‎اخلاقی به شمار می‎رود. منتقدان رادان معتقدند؛ استفاده از حیات وحش در فیلم‎های تبلیغاتی، عامل مهمی در افزایش تقاضا برای خرید، نگهداری غیرقانونی و قاچاق و تجارت گونه‎های حساس است.

از اثر منفی کار بهرام رادان باید بترسیم

طبق فیلم‎های منتشر شده در فضای مجازی، یک قطعه «شاه بوف» توسط شرکتی به نام «موسسه سیماوحش» برای بکارگیری در عکس و ویدیوهای تبلیغاتی تامین شده است در حالیکه که فعالان حقوق حیوانات تاکید دارند که حیات وحش به هیچ وجه کالای تبلیغاتی نیست و رادان باید بخاطر این اقدام عذرخواهی کند.

یک عضو انجمن آوای پرندگان به شرق می‎گوید: «وقتی می‎بینیم که بهرام رادان به عنوان چهره شناخته‎شده، یک کار غیراخلاقی مثل استفاده از حیوان وحشی را انجام داده است، باید نگران بشویم و از اثر منفی این کار بترسیم. چون این بازیگر به شکل غیرمستقیم در حال تشویق جامعه به خرید، نگهداری و شکار حیات وحش است.»

قرار دادن حیات وحش در موقعیت اضطراب‎آلود

مهسا هاشمی فعال حقوق حیوانات با اشاره به اینکه در تبلیغی که توسط بهرام رادان انجام شده، به احتمال قوی، یک پرنده شکاری، از زیستگاه اصلی خود جدا شده است، می‎گوید: باید پرسید؛ این پرنده در روند فیلمبرداری و عکاسی در چه شرایطی نگهداری می‎شده است؟ چون امکان دارد در یک موقعیت غیربهداشتی و نامناسب بوده است. واضح است که استفاده از حیوانات وحشی در تبلیغات به آنها آسیب می‎زند. چون حمل و نقل حیوان، نورپردازی‎های شدیدِ موقع فیلمبرداری، صداهای بلند محیط فیلمبرداری و تردد انسان‎ها اضطراب بسیاری ایجاد می‎کند که در برخی مواقع ممکن است منجر به مرگ حیوان شود.

تشویق مخاطبان به قاچاق حیات وحش

ممکن است فرد یا شرکتی که این قطعه شاه بوف را برای فیلم تبلیغاتی رادان تامین کرده است، ادعا کند، این پرنده به تازگی از طبیعت جدا نشده، بلکه از مراکز نگهداری پرندگان یا باغ وحش امانت گرفته شده است، پاسخ فعالان حقوق حیوانات این است که بکارگیری حیوان وحشی به طور کلی در تبلیغات و فیلم‎های سینمایی و تلویزیونی امری ناپسند و غیراخلاقی است و باعث تشویق مخاطبان به خرید و فروش و نگهداری حیات وحش می‎شود.

افراد مشهور مسئولانه‎تر عمل کنند

بدیهی است؛ بازیگران و ورزشکارانی که به دلیل شهرت و محبوبیت، در تبلیغ کالاهای تجاری حضور دارند، به دلیل اینکه ممکن است توسط برخی افراد جامعه مورد الگوبرداری قرار گیرند، باید در رعایت موارد اخلاقی حساس‎تر و نکته‎سنج‎تر باشند.

در این باره هاشمی فعال حقوق حیوانات می‎گوید: «استفاده از حیات وحش در تبلیعات یک اثر منفی بلندمدت دارد. چون بی‎شک تقاضای افراد مختلف جامعه را برای نگهداری از حیات وحش بالا می‎برد. افزایش تقاضا برای نگهداری حیات وحش هم یعنی دامن زدن به قاچاق و تجارت حیات وحش.»

شرکت‎های تبلیغاتی خلاق‎تر باشند

تحلیل برخی عکس‎های منتشرشده از بهرام رادان نشان می‎دهد که احتمالا گروه تولید این تبلیغ، از روش‎هایی برای مونتاژ عکس استفاده کرده و لزوما در همه عکس‎ها شاه‎بوف را مجبور به بازی نکرده‎اند اما بنا به گفته فعالان حقوق حیوانات استفاده از این تکنیک‎ها هم اشتباه است. چون در هر حال باعث تشویق مردم برای نگهداری از حیات وحش می‎شود و این پیام را به مخاطب منتقل می‎کند که استفاده و نگهداری از گونه‎های حیات وحش پذیرفته‎شده است.

شرکت‎های تبلیغاتی موظفند به جای استفاده از حیوان وحشی، از روش‎های خلاقانه دیگری برای افزایش مخاطب خود استفاده کنند. منتقدان معتقدند؛ رعایت اخلاق در تبلیغات یک اصل اساسی است که در عکس و فیلم مربوط به کالای تبلیغ شده توسط بهرام رادان این اصل نادیده گرفته شده است.


حیوان وحشی کالای تبلیغی نیست

بیشتر بخوانید