در روزهای اخیر، خورشید شگفتانگیز ما به کانون توجهات تبدیل شده است. کاوشگر پارکر ناسا بهتازگی با گذر از فاصلهی بیسابقه از کنار ستارهمان، مشاهداتی منحصربهفرد از آن انجام داد. خورشید بهعنوان نورانیترین جسم آسمان، درطول تاریخ پدیدهای بینظیر برای ساکنان زمین بوده است. ما آن را هر روز میبینیم و احساس میکنیم. اما بهنظر میرسد نمیتوانیم صدایش را بشنویم.
خورشید بسیار بزرگ و تقریبا ۱۰۰ برابر عریضتر از زمین است. در ماههای اخیر فعالیتهای خورشید بهطور خاصی شدید بوده؛ به حدی که فورانهای قدرتمند آن میتوانند سامانهی جیپیاس را مختل، ارتباطات را ضعیف و جلوههای نوری زیبا برفراز زمین ایجاد کنند. پس با این حجم از فعالیت، چرا صدایی از آن به گوش ما نمیرسد؟
برای برخی از افراد ممکن است این پرسش مطرح شود که آیا اصلا خورشید صدایی تولید میکند؟ کریس ایمپی، ستارهشناس و استاد دانشگاه آریزونا توضیح میدهد که خورشید برخلاف آنچه از پدیدههای زمینی انتظار داریم، صدایی تولید نمیکند؛ زیرا صدا برای انتقال به محیط نیاز دارد. درواقع فضای میان ما و خورشید تقریبا خلاء کامل است، بنابراین صدا نمیتواند از آن عبور کند. بنابراین، هرگونه فعالیت خورشیدی حتی اگر صدایی تولید کند، نمیتواند به گوش ما برسد.
متاسفانه یا شاید هم خوشبختانه صدای این گوی بزرگ پلاسما را نمیشنویم. اما چرا وقتی تقریبا هیچ مانعی سر راه وجود ندارد، صدا نمیتواند از این خلاء عبور کند تا به پردهی گوش ما برسد؟ شونا ادسون، مدرس نجوم در موزه ملی هوا و فضا در واشینگتن میگوید صدا نوعی موج است که از تغییرات فشار در هوا یا هر محیط دیگری ایجاد میشود.
خورشید صدایی تولید نمیکند که ما بشنویم، زیرا صدا نیاز به محیطی برای انتقال دارد و فضای میان ما و خورشید خلاء است
آیا خورشید صدا تولید میکند؟