به گزارش خبر ساز، برداشتن فیلتر از شبکه های اجتماعی از شعارهای انتخاباتی مسعود پزشکیان بود، مطالبه ای که فارغ از گروه اندکی در جامعه، اکثریت قریب به اتفاق مردم خواهان آن بودند. قولی که پزشکیان داد تا با رویکرد وفاق بتواند آن را عملیاتی کند. از 7 مرداد 1403 تا امروز که حدود 6 ماه میگذرد و همچنان اکثریت مردم منتظر رفع فیلتر بودند.
تا اینکه امروز دوشنبه 4 دی ماه 1403 در جلسه شورای عالی فضای مجازی با اجماع رای مثبت اعضای شورای عالی فضای مجازی، اپلیکیشن های واتس آپ و گوگل پلی رفع فیلتر شدند.
این سومین جلسه شورای عالی فضای مجازی بود که در دولت چهاردهم که با ریاست مسعود پزشکیان و با حضور سران قوای مقننه و قضاییه و همچنین اعضای حقیقی و حقوقی این شورا تشکیل شد.
در این جلسه اعضا بر حکمرانی قانومند در فضای مجازی تاکید کردند.
گفته شده است؛ گام اول در طرح رفع محدودیت و فیلترینگ در دولت چهاردهم است.
بیشتر بخوانید: واتساپ و گوگلپلی، با اجماع رای مثبت اعضای شورای عالی مجازی رفع فیلتر شد/ وزیر ارتباطات: این مسیر ادامه دارد
سابقه فیلترینگ در ایران
از اوایل دهه 80 استفاده از شبکه های اجتماعی در ایران گسترش یافت، اما نگاهی به سوابق نشان می دهد عمده فیلترینگ پلتفرم ها بعد از سال ۱۳۸۸ صورت گرفته است.
از جمله مشهورترین پلتفرم های فیلترشده در دولت های نهم و دهم میتوان به یوتیوب، توییتر، یاهو مسنجر، فیسبوک، جیتاک، وردپرس و بلاگر اشاره کرد.
در دولت یازدهم و دوازدهم هم پلتفرم های ویچت، وایبر، تلگرام، سیگنال، مدیوم، ویز و کلاب هاوس از دسترس خارج شدند.
اما در دولت سیزدهم هم پلتفرم های اینستاگرام، واتساپ، لینکدین، اسکایپ، ایکسباکس و کلش آو کلنز مسدود شدند.
با نگاهی به سوابق بسیاری از اپلیکیشن های فیلتر شده میتوان دید تقریبا پلتفرم های پرکاربر فیلترشده دیگر از دایره فیلترینگ خارج نشدهاند، هر چند معدودی از آنها بعدا بدون سروصدا از زیر فیلترینگ بیرون آمدهاند.
در سه دوره مورد اشاره، سه پلتفرم با مخاطبان زیاد شامل یاهو مسنجر در سال 1388، تلگرام در سال 1397 و واتس آپ در سال 1401 از دسترس عموم خارج شدند.
ضرر هنگفت فیلترینگ به اقتصاد
بر اساس گزارش اتاق بازرگانی ایران، فیلترینگ ماهانه ۳۹ همت به کسبوکارهای اینترنتی زیان وارد میکند.
وزیر ارتباطات در این ارتباط می گوید؛ موضوع فیلترینگ علاوه بر چالشهایی که برای کسب و کارها ایجاد کرده وباعث مهاجرت نخبگان ما شده است، بر شبکه ارتباطات ایران نیز تبعاتی داشته و باعث شده این شبکه به عنوان یکی از شبکههای آلوده قلمداد گردد و به موجب این آلودگی، وقتی درخواست کاربران به سمت سایتهای ارائه دهنده سرویس در خارج از کشور ارسال میشود، متاسفانه پاسخی دریافت نمیشود.
بر اساس گزارش بانک اطلاعات پژوهشی اتاق ایران، فیلترینگ در سال ۱۴۰۱ در خوشبینانهترین حالت ماهانه ۳۹ هزار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به اقتصاد دیجیتال کشور خسارت وارد کرده است و عمده آسیب و زیان واردشده برای آن دسته از کسبوکارهایی بوده که بر بستر پلتفرمهای خارجی بودهاند و با فیلترینگ بخشی از کسبوکارشان محدود شده یا از دست رفته است.
حالا بالاخره گامی در جهت تحقق یکی از وعده های انتخاباتی پزشکیان برداشته شده است، گامی که امیدوارکننده اما ناکافی است. باید منتظر بود و دید که آیا رویه وفاق، موثر خواهد بود.
گام اول رفع فیلترینگ؛ امیدوارکننده اما ناکافی/ بعد از 25سال، ورق برمی گردد؟