چین الگوی فقرزدایی موفق در سایر کشورهای در حال توسعه

لوئو لایی آن، تحلیلگر سیاسی و روزنامه نگار چین در ادامه نوشت: آقای شی گفت: روند فقرزدایی در چین نشان می‌دهد که با روحیه پایداری، استقامت و سختکوشی خستگی ناپذیر، مشکل فقر در کشورهای در حال توسعه حل شدنی است؛ پرندگان ضعیف می‌توانند قبل از دیگران و در ارتفاع بالا پرواز کنند. چین در این زمینه می‌تواند پیروز شده پس سایر کشورهای در حال توسعه نیز می‌توانند. این همان اهمیت پیروزی چین در فقرزدایی برای جهان است.

800 میلیون نفر فقیر در چین همگی از فقر و تهیدستی خارج شده‌اند، چین 10 سال زودتر از موعد مقرر به هدف کاهش فقر در دستور کار 2030 سازمان ملل برای توسعه پایدار دست یافته است. با نگاهی به تاریخ چین و سراسر جهان، می‌بینیم هیچ کشوری نتوانسته صدها میلیون نفر را در مدت زمان کوتاهی از فقر خارج کند؛ این یک معجزه توسعه در چین محسوب می‌شود و همچنین مرجع بسیار ارزشمندی برای اقدامات کاهش فقر سایر کشورها دارد.

برزیل را که ریاست دوره‌ای گروه 20 امسال را بر عهده دارد، به عنوان مثال در نظر بگیرید. «ایگور پاتریک»، خبرنگار روزنامه Folha de São Paulo برزیل، اظهار داشت که از منظر تاریخی و اقتصادی، برزیل از بسیاری جهات به چین شبیه است، به ویژه در مناطق روستایی. درک این نکته مهم است که چین چگونه این جمعیت بزرگ را از فقر نجات داده و برزیل می‌تواند از تجربه چین در کاهش فقر سود زیادی ببرد. برای ایران، بسیاری از کارشناسانی که برای سایت فارسی «رادیو و تلویزیون مرکزی چین» یادداشت می‌نویسند، خاطرنشان می‌کنند که تجربه چین در فقرزدایی ارزش یادگیری دارد.

«حمید جهانیان»، کارشناس و فعال اقتصادی ایران گفت: چین با بهره‌گیری از سیاست‌ها و برنامه‌هایی که بر توسعه مناطق روستایی و کم ارتفاع تمرکز داشته‌اند، توانسته اشتغال‌زایی، توانمندسازی جامعه محلی و بهبود شرایط اقتصادی در این مناطق را تسریع بخشد. با توجه به تجربه و توانایی چین در توسعه اقتصاد کم ارتفاع و تعاملات بین‌المللی، همکاری این کشور با ایران می‌تواند به توسعه اقتصاد کم ارتفاع در هر دو کشور کمک کند.

تجارب چین در کاهش فقر چیست؟ شی جین پینگ در سخنرانی خود به طور خلاصه به چند نکته اشاره کرد: پایبندی به فقرزدایی هدفمند و اجرای تدابیر متفاوت با توجه به شرایط گوناگون روستاها، خانواده‌ها و مردم؛ جلب جریان استعدادها، سرمایه‌ها و فناوری به سمت مناطق فقیر؛ ترویج توسعه صنایع محلی با برتری محلی ویژه؛ پایبندی بر دسترسی به رفاه مشترک و برقراری رابطه کمک مستقیم مناطق توسعه یافته به مناطق کمتر توسعه یافته و غیره. بسیاری از سیاستمداران جهانی علاقه زیادی به تجربه چین در زمینه فقرزدایی دارند. مقالات پژوهشی بسیاری از متخصصان و صاحب نظران در این زمینه وجود دارد که به دلیل محدودیت زمان، به تفصیل به آنها نمی‌پردازیم.

دستاوردهای چین در زمینه فقرزدایی یک شبه رخ نداده است. شی جین پینگ در روستاها، شهرستان‌ها، شهرها، استان‌ها و دولت مرکزی چین کار کرده است. وی به عنوان فرزند یکی از معاونان نخست وزیران که در پکن پایتخت چین به دنیا آمد و بزرگ شد، ارزشمندترین سال‌های جوانی خود (15 تا 22 ساله) را وقف «لیانگجیاهه»، یکی از روستای بسیار فقیر در شمال غربی چین کرد. در این دوران سختی‌های کار کشاورزی و دسترسی به خوراک و پوشاک و نیز تمایل روستائیان به زندگی بهتر را از نزدیک تجربه کرد. این تجربه او را در انجام کارهای عملی برای مردم تقویت کرده است. شی جین پینگ بدون توجه به موقعیتی که داشته همیشه به فکر فقرا بوده و همواره رسالت فقرزدایی را بر دوش خود حس کرده است.

آقای شی همچنین یکی از رهبرانی است که همواره جهان را در ذهن خود دارد و به منظور پاسخگویی به چالش‌های جهانی، ابتکار «یک کمربند، یک جاده» و یک سری ابتکارات جهانی را مطرح کرده که به طور مداوم مفهوم ایجاد جامعه بشری با سرنوشت مشترک را غنی ساخته و تدابیر فعالانه را برای اجرای این ابتکارات و مفاهیم اتخاذ کرده است.

شی جین پینگ در سخنرانی خود در اجلاس سران G20 امسال هشت اقدام چین برای حمایت از توسعه جهانی از جمله ساخت با کیفیت «کمربند و جاده»، اجرای ابتکار توسعه جهانی، حمایت از توسعه آفریقا و گسترش گشایش یک جانبه به سوی کشورهای کمتر توسعه یافته را اعلام کرد. این اقدامات شامل برنامه‌های عملیاتی دقیق و صدها میلیارد یوان حمایت مالی است که بار دیگر نشان می‌دهد چین یک شریک قابل اعتماد بلندمدت برای کشورهای در حال توسعه و یک کنشگر و عامل در حمایت از توسعه جهانی است.


چین الگوی فقرزدایی موفق در سایر کشورهای در حال توسعه

بیشتر بخوانید