پیتسو موسیمانه؛ مردی با سیستم 2-4-4 خطی/ سرمربی‌ای که استقلال را متحول خواهد کرد؟

سرانجام پس از کش‌وقوس‌های فراوان پیتسو موسیمانه به عنوان سرمربی جدید استقلال انتخاب شد تا در ادامه فصل هدایت آبی‌های پایتخت را بر عهده داشته باشد. سکان‌دار 60 ساله آبی‌پوشان تهرانی کارنامه پرباری دارد و در این گزارش قرار است با او بیش‌تر آشنا شویم.

بازیکنی متوسط در فوتبال آفریقای جنوبی با 4 بازی ملی

موسیمانه در خط میانی بازی می‌کرد و طی 6 سال ابتدایی در 2 باشگاه جومو کوسموس و ماملدوی سانداونز جا‌به‌جا شد. او سپس سر از تیم اورلاندو پیراتس درآورد و نهایتا تصمیم گرفت در نیمه دوم دوران بازیگری‌اش آفریقای جنوبی را ترک کند و در کشورهای دیگر فعالیت کند. پیتسو ابتدا در یونان 6 سال پیراهن یونیکوس را به تن کرد و سپس به عضویت KFC بلژیک درآمد. او با پیراهن السد قطر در سال 1996 به کارش خاتمه داد و کفش‌هایش را آویخت. موسیمانه در این سال‌ها فقط 4 مسابقه برای تیم ملی کشورش به انجام رساند و موفق به زدن یک گل شد.

اولین تجربه سرمربیگری در سوپراسپرت یونایتد

موسیمانه پس از چند سال مشق مربیگری و دریافت بالاترین مدارک در کشورهای آلمان و مراکش، در سال 2001 به عنوان جانشین بروس گروبلار- یکی از اسطوره‌های باشگاه لیورپول- انتخاب شد و توانست تیمی که در خطر سقوط بود را تا جایگاه دومی بالا بیاورد. او طی 6 سال حضور در این تیم، 2 جام قهرمانی به‌دست آورد.

حضور در جام جهانی 2010 و دستیاریِ کارلوس آلبرتو پریرا

پیتسو از سال 2006 به کادرفنی تیم ملی آفریقای جنوبی پیوست و حدود 4 سال به عنوان کمک‌مربی فعالیت کرد. او در این مدت چند مسابقه را هم به عنوان سرمربی موقت پشت سر گذاشت. موسیمانه زیر نظر کارلوس آلبرتو پریرای مشهور و برزیلی که فاتح جام جهانی 1994 شده بود، با تیم ملی آفریقای جنوبی در جام جهانی 2010 به عنوان میزبان حاضر شد. آن‌ها نتوانستند از گروه خود بالا بروند اما چند روز پس از پایان کارشان، شاهد یک تغییر بزرگ روی نیمکت بودیم. موسیمانه تبدیل به سرمربی جدید بافانا بافانا شد.

حذف عجیب در مسیر جام ملت‌های 2012 و اخراج احساسی موسیمانه

او تصمیم داشت تیمی رقابتی را مهیای مسابقات کند و دیدارهای تدارکاتی نسبتا دشواری را برای شاگردانش فراهم ساخت. آن‌ها در یک بازی حساس مقابل سیرالئون به میدان رفتند و تصور می‌کردند که با مساوی صعودشان قطعی خواهد شد اما محاسبات‌شان اشتباه بود و باید حریف خود را شکست می‌دادند. اتفاقی که رخ نداد و منجر به حذف موسیمانه و تیم تحت هدایتش شد. آن‌ها در 7 مسابقه آخر نتوانستند به برتری دست پیدا کنند و راهی جز اخراج پیتسو نبود. او در گفت‌وگویی خواهش کرد اخراجش نکنند، چرا که می‌تواند تیم را به موفقیت برساند اما رسانه‌ها مقابلش ایستادند. چند سال بعد موسیمانه اعلام کرد رسانه‌ها در آن زمان او را کشتند.

دوران طلایی در تیم دوران بازیگری

ماملودی سانداونز، جایی بود برای درخشش موسیمانه به عنوان سرمربی. تیمی که مرد آفریقایی 2 مرتبه در دوران بازیگری برایش بازی کرده بود، حالا باید پیتسو را به عنوان سرمربی بالای سر خود ببیند. موسیمانه حدود 8 سال روی نیمکت این تیم نشست و 11 جام قهرمانی را بالای سر برد. آن‌ها 5 بار در لیگ به مقام قهرمانی دست یافتند و مهم‌ترین کارشان کسب رتبه نخست در لیگ قهرمانان آفریقا در سال 2016 بود که به دست آمد. آن‌ها پس از 21 سال موفق شدند دوباره تیمی از آفریقای جنوبی را بر بام قاره سیاه قرار دهند. موسیمانه در سال 2016 سرمربی سال آفریقا شد و با قهرمانی‌هایش خود را به عنوان پرافتخارترین سرمربی تاریخ لیگ معرفی کرد.

جهانی شدن موسیمانه در الاهلی

موسیمانه از سمت سرمربیگری ماملودی استعفا کرد. او در ادامه به عنوان اولین سرمربی غیر مصری باشگاه سرشناس الاهلی انتخاب شد و دوران درخشانشی را بر جای گذاشت. پیتسو 2 مرتبه دیگر فاتح لیگ قهرمانان آفریقا شد و توانست 2 بار راهی جام باشگاه‌های جهان شود. آن‌ها در سال 2021 در نیمه‌نهایی به بایرن‌مونیخِ هانسی فلیک با 2 گل باختند اما رتبه سوم را از آن خود کردند. یکی از مهم‌ترین پیروزی‌های الاهلی با سرمربی اهل آفریقای جنوبی‌اش، قهرمانی در سوپرجام آفریقا بود که با پیروزی برابر راجا کازابلانکا در ضربات پنالتی حاصل شد. سکاندار تیم مراکشی کسی نبود جز مارک ویلموتس. آن‌ها مجموعا 6 عنوان قهرمانی در مسابقات داخلی و بین‌المللی به دست آوردند.

الاهلی را به سطح اول عربستان بازگرداند و با ناراحتی رفت

پس از الاهلی مصر، نوبت به الاهلی عربستان رسید تا ماسیمونه را به عنوان سرمربی کنار خود داشته باشد. پیتسو موفق شد تیم سقوط‌کرده را با قهرمانی در سطح دوم، به لیگ حرفه‌ای بازگرداند اما مشکلات مالی و عدم دریافت حقوق، باعث شد تا موسیمانه تصمیم به جدایی بگیرد و پس از عربستان، راهی امارات شود.

فرهاد مجیدی را برد، به بیمارستان رفت و نوراللهی را خیلی زود ترک کرد

هافبک اسبق فوتبال آفریقای جنوبی در ادامه ماجراجویی آسیایی‌اش به فوتبال امارات رفت تا هدایت الوحده را در دست بگیرد. او در این مدت موفق شد از سد الاتحاد کلباء با سرمربی‌گری فرهاد مجیدی بگذرد و در شبی که مهدی قایدی موفق به گلزنی شد، آن‌ها را با نتیجه 2 بر یک از پیش رو برداشت. با این حال نتایج الوحده خوب نبود و مدیریت باشگاه نیز معتقد بود باید تغییراتی در ترکیب به وجود بیاید اما آقای سرمربی زیر بار نرفت و اعلام کرد کسی حق دخالت در مسائل فنی را ندارد. در همین اثنا او دچار تنگی نفس شد و مدت کوتاهی را در بیمارستان سپری کرد. نهایتا طرفین با یکدیگر قطع همکاری کردند.

بازگشت به عربستان و سقوط با نتایج تحقیرآمیز

موسیمانه به فوتبال عربستان بازگشت تا تیم ابها را از سقوط نجات دهد اما موفق نشد. تیم او طی 15 بازی 5 برد به ارمغان آورد و 7 شکست را پذیرا شد. آن‌ها برابر تیم‌های النصر و الاهلی باخت‌های 8 گله و 5 گله را تجربه کردند و این فقط بخشی از نتایج ضعیف پیتسو با ابها بود. آن‌ها البته موفق به از پیش رو برداشتن الاتحاد شدند اما برای بقا کافی نبود. موسیمانه با خاطراتی تلخ از عربستان رفت و به ماموریتش در این کشور خاتمه داد.

او را دکتر صدا کنید

پیتسو موسیمانه، فردی بسیار صمیمی و احساساتی است. او خانواده پرجمعیت و همراهی دارد که از هر فرصتی برای در کنار هم بودن استفاده می‌کنند. چندی پیش پیتسو از سوی دانشگاه ژوهانسبورگ به علت سال‌ها فعالیت و مشارکت در رهبری و ورزش، مدرک دکترای افتخاری دریافت کرد.

معتقد به سیستم 2-4-4 خطی

موسیمانه در تمام این سال‌ها سیستم‌های متفاوتی را تجربه کرده اما آرایش 2-4-4 خطی را بیش از هر ترکیب دیگری دوست دارد. اگر او بخواهد چنین سیستمی را در استقلال پیاده کند، شاهد یک تغییر بزرگ در زمین برای آبی‌پوشان خواهیم بود. استقلال با جواد نکونام و سهراب بختیاری‌زاده با سه‌دفاع روانه میدان می‌شود اما حالا ممکن است همه‌چیز تغییر کند.


پیتسو موسیمانه؛ مردی با سیستم 2-4-4 خطی/ سرمربی‌ای که استقلال را متحول خواهد کرد؟

بیشتر بخوانید