فارس پلاس؛ گزارش ویژه - «خط غرب» ویژه نامه رصد نهادهای مطالعاتی بلوک غرب و اندیشکدههای صهیونیستی با کلیدواژه ایران است. ادعاهای مطروحه صرفا جهت اطلاع مخاطبان مکتوب شده و لزوماً مورد تایید خبر ساز نیست.
ایران توانایی ساخت چند بمب اتمی را دارد؟
مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی (ISIS) یکی از نهادهای مطالعاتی مستقر در آمریکاست. تجزیه و تحلیل این موسسه همواره مورد استناد رسانههای جریان اصلی غرب است. مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی (ISIS) در ارزیابی آخرین گزارش آژانس در روز ۲۸ فوریه (۹ اسفند) نکات زیر را ادعا کرد:
۱: ایران تنها با استفاده از «سه آبشار سانتریفیوژهای پیشرفته» و «نیمی از ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد» خود میتواند اورانیوم غنیشده کافی برای یک سلاح هستهای را طی ۱۲ روز تولید کند.
۲: ایران با استفاده از ذخایر باقیمانده اورانیوم ۶۰% و ذخایر اورانیوم ۲۰% خود میتواند اورانیوم کافی با درجه تسلیحاتی (weapon-grade) برای ۴ سلاح هستهای دیگر طی یک ماه تولید کند. ایران طی دو ماه آینده میتواند اورانیوم درجه تسلیحاتی ۲ سلاح هستهای دیگر را از ذخایر اورانیوم غنیشده زیر ۵% خود تولید کند. در واقع ایران میتواند اورانیومِ درجه تسلیحات کافی برای ۵ سلاح هستهای در یک ماه و ۷ سلاح هسته طی سه ماه را تولید کند.
میزان ذخایر اورانیوم ایران به شرح زیر است:
میزان ذخایر اورانیوم ایران به تفکیک تاریخ |منبع: ISIS
به گزارش فارس، ایران در سال ۲۰۱۵ با ۱ ۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای به توافق رسید. اما با وجود اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران، دولت آمریکا در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد و گره تحریم علیه ایران را محکمتر کرد. ادعاها درباره برنامه نظامی-هستهای ایران در حالی صورت میگیرد که اخیراً جامعه اطلاعاتی آمریکا در گزارش سالانه خود آورده است: «ایران در حال حاضر هیچ فعالیت کلیدی تسلیحاتی که برای ساخت یک بمب هستهای قابل آزمایش ضروری است انجام نمیدهد.»
ایران در کدام نقطه روسیه پهپاد میسازد؟
«دیوید آلبرایت» بنیانگذار مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی (ISIS) همراه با «سارا بورکهارد» و «اسپنسر فراگاسو» از اعضای موسسه مذکور گزارشی درباره پروژه پهپادسازی ایران در روسیه منتشر کردند.
مبنای این گزارش ادعای وال استریت ژورنال (wsj) است که مدعی شد تهران و مسکو در حال پیشبرد پروژه ساخت تاسیسات تولید پهپاد ایرانی در روسیه هستند و هیئتی بلندپایه شامل «عبدالله محرابی» رئیس بخش تحقیقاتِ نیروی هوافضای سپاه پاسداران و «دماوندیان» مدیرعامل صنایع هوایی قدس از پایگاه پیشنهادی نزدیک شهر یلابوگا روسیه بازدید کردند.
در گزارش ISIS آمده است:
۱: یک هیئت ایرانی روز ۱۵ دی ۱۴۰۱ از یک پایگاه خالی در یلابوگا روسیه بازدید کردند. قرار است تاسیسات پهپادی در این پایگاه ساخته شود.
۲: ایران و روسیه قصد دارند ۶ هزار فروند پهپاد شاهد-۱۳۶ را در تاسیسات یلابوگا تولید کنند.
۳: ایران از اواخر آگوست ۲۰۲۲ (اوایل شهریور ۱۴۰۱) صدها فروند پهپاد شاهد-۱۳۱، شاهد-۱۳۶ و نیز سامانه پهپادی مهاجر-۶ را به روسیه عرضه کرده است.
۴: یک شرکت روسی طراحی و تولید پهپاد تحت عنوان « Albatross LLC» با منطقه ویژه اقتصادی آلابوگا (Alabuga) برای ایجاد یک کارخانه تولید پهپاد در شهر یلابوگا روسیه توافق کرده است. این توافق در ۲۳ ژانویه ۲۰۲۳ (سوم بهمن ۱۴۰۱) اعلام شد.
موقعیت شهر یلابوگا روسیه نسبت به ایران و اوکراین| منبع: Google Map
۵: شرکت «Albatross LLC» توافقنامه ساخت تاسیسات تولید پهپاد «Albatross M5» را با منطقه ویژه اقتصادی آلابوگا منعقد کرد. این تاسیسات قرار است سالانه ۱۰۰۰ پهپاد تا سال ۲۰۳۷ میلادی تولید کند.
منطقه ویژه اقتصادی آلابوگا در شهر یلابوگا واقع در جمهوری تاتارستان کشور روسیه
موقعیت آلابوگا نسبت به شهر یلابوگا | منبع عکس: Google Earth
۶: مؤسسه علوم و امنیت بینالمللی مینویسد که هیچگونه ارتباطی بین «Albatross LLC» با نهاد ایرانی شناسایی نکرده است. این موسسه در ادامه نوشت که هنوز مشخص نیست کدام نهاد مسئول تولید پهپاد ایرانی شاهد در خاک روسیه خواهد بود و یا اینکه دقیقاً در کجا تولید خواهد شد.
ایران رکن ثابت جلسات اطلاعاتی جنگ اوکراین شده است
مجله فارن پالیسی (Foreign policy) آمریکا در گزارشی تحت عنوان «ایران روند تجهیز روسیه را تشدید کرده است» نوشت: «رهبران ارشد آمریکا و متحدان آن به صورت علنی ایران را به دلیل ارسال هواپیمای بدون سرنشین به روسیه شدیداً سرزنش کردهاند و قسم خوردند که هر چه در توان دارند برای جلوگیری از [انتقال] این تجهیزات به کار بگیرند. اما در پشت درهای بسته اذعان میکنند که هیچ راه عملی برای قطع جریان تجهیزات نظامی ایران به روسیه وجود ندارد.»
در ادامه این گزارش آمده است: اتحاد فزاینده [روسیه و ایران] زنگ خطر را درون ناتو به صدا درآورده است. یکی از مقامات ناتو گفته است که ایران درحال حاضر، بخش منظمی از نشستهای اطلاعاتی ما در مورد جنگ اوکراین است.»
«جاناتان لرد» محقق مرکز امنیت آمریکای نوین معتقد است که تحریمها و کنترلهای صادراتی ممکن است اتحاد نظامی روسیه و ایران را مختل کند اما نمیتواند آن را متوقف کند.
مقامات آمریکا و ناتو تایید کردند که تهران و مسکو درصدد ساخت کارخانه تولید پهپاد داخل روسیه هستند که میتواند هزاران هواپیمای بدون سرنشین در سال تولید کند. روسیه نیز متقابلاً درحال طراحی مسیری برای ارائه جنگنده، بالگرد و سامانههای پدافند هوایی به ایران است.
فارن پالیسی در انتها به نقل از «جاناتان لرد» نوشت که غرب شاید بتواند همکاری فیمابین تهران و مسکو را کاهش دهد، اما این کشورها در نهایت به یکدیگر نزدیکتر میشوند.»
به گزارش فارس، ایران و روسیه مثل هر کشوری در جهان دارای روابط نظامی متعارفی هستند. امّا قریب به شش ماه است که بلوک غرب درصدد است جنگ اوکراین را به پرونده غرب آسیا مرتبط کند و مدعی است که ایران درحال ارسال پهپاد به جنگ اوکراین میباشد. این در حالی است که تیم نظامی اوکراین در عمان نتوانست ادعای مذکور را ثابت کند و در نشست با تیم نظامی ایران، سندی مبنی بر به کارگیری تجهیزات ایرانی در جنگ از سوی کیف ارائه نشد.
[1]:https://isis-online.org/uploads/iaea-reports/documents/Analysis_of_Feb_2023_IAEA_Iran_Verification_Report_March_3_2023_Final.pdf
[2]:https://isis-online.org/uploads/isis-reports/documents/Is_Iran_Contributing_to_Russian_Drone_Manufacturing_in_Yelabuga_February_24_2023.pdf
[3]:https://foreignpolicy.com/2023/03/03/russia-iran-drones-uav-ukraine-war-military-cooperation-sanctions/
پایان پیام/.