گروه سلامت خبر ساز - محمد رضازاده: اکنون حدود ۵۰۰ روز از نشستن بهرام عیناللهی بر کرسی وزارت بهداشت میگذرد، وزارتخانهای که توانست وضعیت بحرانی کرونا را پشت سر بگذارد و اقدامات خوبی از جمله پوشش همگانی، درمان ناباروری، توسعه تختهای بیمارستانی و ... را انجام دهد.
در همین راستا و به مناسبت ایامالله دهه فجر «بهرام عیناللهی وزیر بهداشت» با حضور در خبر ساز ضمن دیدار با مسوولان این مجموعه به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. وی در این گفتوگو با تشریح آخرین وضعیت استخدام و مطالبات کادر درمان وزارت بهداشت، آخرین وضعیت اجرای طرح پزشک خانواده و جوانی جمعیت پرداخت همچنین به تعدادی از سوالات مخاطبان سامانه «فارس من» خبر ساز پاسخ داد. در ادامه مشروح این پرسش و پاسخ را میخوانید:
آقای دکتر به عنوان اولین سوال، طرح پزشک خانواده به عنوان یکی از اصلیترین پروژههای نظام سلامت چهار وزیر بهداشت را به خود دیده است. برنامه شما برای تحقق این طرح چیست؟
طرح پزشک خانواده در سال ۱۳۸۲ شروع شد و در دوران ۴ وزیر بهداشت طی شد و برخی وزرا اعلام کردند که نام ما وزیر پزشک خانواده است، این طرح در دو شهر مازندارن و شیراز به صورت آزمایشی شروع شد و با توجه به مشکلاتی که داشت در کشور اجرا نشد.
این طرح دو مشکل اساسی داشت، اول اینکه موضوع بیمه همگانی کامل اجرا نشده بود، وقتی پوشش بیمه درست نباشد پرداخت هزینهةای درمان دشوار میشود، امسال با ۶ هزار میلیارد تومان بودجه مجلس و بیمه شدن ۶ میلیون نفر تقریبا همه مردم تحت پوشش بیمه درمان قرار گرفتهاند و معدود افرادی که بیمه نیستند خودشان تمایلی به بیمه نداشتهاند. همه اقشار ضعیف جامعه بیمه شدهاند.
دومین مسئله موضوع نسخه الکترونیک و پرونده الکترونیک بود، همه مردم باید پرونده الکترونیک داشته باشند، سوابق آنها مشخص باشد، و وقتی ارجاع داده میشوند با پرونده ارجاع داده شوند، در آغاز دولت سیزدهم روند اجرای نسخه و پرونده الکترونیک ده درصد بود اما امروز امروز به عدد ۹۸ درصد رسیده است.
این موفقیتی بزرگ است، طرح دارویار باعث شد تا خدمات دارویی الزام به نسخه الکترونیک داشته باشد بذا سرعت اجرای این کار افزایش یات و HIS های بیمارستانی و مراکز درمانی تقریبا تکمیل شد و زیرساخت خوبی برای پزشک خانواده ایجاد کردیم و با توجه به پرونده الکترونیک و بیمه همگانی مرحله اول با موفقیت سپری شد. در مرحله اول شهرهای زیر بیست هزار نفر و مراکز روستایی به طور کامل اجرایی شده است.
در دولت موضوع رایگان شدن خدمات بستری نیز در دولت مطرح شده است، یعنی اگر از طریق نظام ارجاع به بیمارستان مراجعه کند و نیاز به خدمات بستری داشته باشد به صورت رایگان بستری شود و هزینهای پرداخت نکند. این موضوع احتیاج به منابع و مصوبه هیات دولت دارد که روز چهارشنبه در دستور کار قرار داشت و قرار شد دوباره روی این موضوع بحث شود. اگر این موضوع به تصویب برسد میتوانیم اجرای آن را در مناطق زیر بیست هزار نفر جمعیت و مناطق روستایی اعلام کنیم.
مرحله دوم نیز اجرای پزشک خانواده در کل کشور است که این طرح از اول اردیبهشت اجرایی خواهد شد، پیشنهاد دادیم منابع این طرح در مجلس تصویب شود که امیدواریم این موضوع نیز به تصویب برسد تا بستری شدن بیماران شهری نیز رایگان شود.
در موضوع پزشک خانواده معتقدیم این طرح باید اختیاری باشد، سیستم بیمه در کشور داریم و مورد استفاده همه قرار گرفته که بخشی از هزینه درمان توسط دولت و بخشی توسط مردم پرداخت میشود. این سیستم جاری است، اگر فردی به پزشک خانواده مراجعه کرد و از این طریق به بخش بستری ارجاع داده شد مشوقهایی دریافت خواهد کرد اما این موضوع اجباری نیست و ممکن است فردی علاقهای به مراجعه به پزشک خانواده نداشته باشد.
نگاه ما به پزشک خانواده بهداشتی است نه درمانی. پزشک باید بیماریابی کند، تشخیص صحیح دهد و سه هزار نفر را زیر چتر خود بگیرد البته ما به ازای هر نفر سرانهای برای پزشک درنظر میگیریم حتی اگر افراد بیمار نشوند. اگر بیمار به بیماری شدید مبتلا نشده باشد دارو دریفت میکند و بهبود میابد ولی اگر نیاز به ارجاع به سطوح بالاتر و بستری داشته باشد، به سطح بالاتر ارجاع داده میشود. در این سیستم شبکه هوشمند و الکترونیک خواهد بود و میتوانیم میزان شیوع فشار خون، دیابت، بیماریهای منطقهای و ... را به راحتی شناسایی کنیم و این امر به تکمیل اطلاعات ما و کمک به پیشبرد برنامههای ما کمک میکند.
مجوز جذب ۲۰هزار نفر در وزارت بهداشت
آقای دکتر درخصوص آخرین وضعیت استخدامها در وزارت بهداشت توضیح دهید؟
در دولت سیزدهم کارهای عمرانی وسیعی انجام شده است و ۱۰۸۰۰ تخت بیمارستانی تجهیز و افتتاح شده و ۷۷۰۰ تخت بیمارستانی نیز راهاندازی خواهد شد. به طور مثال پروژه مهدی کلینیک و شهدای تجریش بیش از هزار تخت دارند، پروژههای بیمارستانی اسلامشهر، شهریار، ورامین و ... همگی نیازمند نیروی انسانی هستند.
با توجه به وسعت اقدامات، هرکدام از پروژهها نیازمند نیرو است و از طرفی هم اکنون تعداد نیروهای ما در مراکز درمانی استاندارد نیست و ما با کمبود پرستار مواجهیم و در مواقعی به اجبار از همراهان بیمار کمک میگیریم. فعلا سازمان اداری و استخدامی مجوز جذب ۲۰هزار نفر را داده است همچنین ۳۵۰۰ نفر نیروی بهداشت و اورژانس نیز جذب خواهند شد. رهبر معظم انقلاب همواره تاکید داشتند که نیروهای فعال در کرونا را به کار بگیرید، از لحاظ قانونی برای جذب باید امتحان بگیریم اما اعلام کردیم نیروهای فعال در کرونا از ۱۰۰ امتیاز ۳۵ امتیاز کرونا دریافت کنند تا کمکی به جذب آنها شده باشد.
آقای دکتر موضوع توجه به طب سنتی یکی از مطالبات مردم در سامانه «فارس من» خبر ساز بوده است؛ برای احیای معاونت طب سنتی برنامهای دارید؟
در هیات دولت حدود سه هفته پیش معاونت طب سنتی مصوب شد اما سازمان اداری استخدامی اعلام کرده است که تعداد معاونان نباید از یک عدد بیشتر باشد اما این موضوع در هیات دولت مصوب شد و تلاش میکنیم معاونت طب سنتی احیا شود و مصوبه آن نیز دریافت شده است.
برنامه وزارت بهداشت برای کنترل تخلفات سقط جنین
وزارت بهداشت در حوزه جوانی جمعیت چه اقداماتی انجام داده است؟ برای برخورد با مراکز غیرقانونی سقط جنین برنامهای دارید؟
وزارت بهداشت در این حوزه جزو حوزههای موفق بوده است به دلیل اینکه قرارگاه جوانی جمعیت با فرماندهی وزیر تشکیل شد و هر ماه جلسه داشته است و بند به بند قوانین مجلس را انجام دادیم و ماه قبل مجلس از ما به دلیل اجرای قوانین تقدیر کرد. در سیستم الکترونیک ما هر خانمی که باردار میشود، نشاندار میشود و تا زمان به دنیا آمدن فرزند تحت کنترلهای بهداشتی و درمانی قرار دارد. اگر فرزند به هر دلیلی متولد نشود برای ما مشخص خواهد شد که دلیل به دنیا نیامدن فرزند چیست. در گذشته آزمایشهای مفصلی در سطح یک انجام میشد که مورد نیاز نبود و این آزمایشها را به سطح دو منتقل کردیم و این موضوع تاثیر خوبی در کنترل سقط جنین میگذارد. اغلب این سقطها زیرزمینی انجام میشود و در پزشکی سقط جنین بدون داشتن دلیل و مستندات جرم است و ما با این موضوع جدی برخورد خواهیم کرد.
لزوم استفاده از ظرفیت خیرین برای ساخت همراهسرا
جناب وزیر، امروز یکی از مشکلات همراهان بیماری که از شهرستان به تهران مراجعه میکنند نبود همراهسرای بیماران است؛ وزارت بهداشت برنامهای برای حل این مشکل دارد؟
با توجه به کمبود منابع ما وزارت بهداشت نمیتواند به این موضوع ورود کند، البته با کمک خیرین در برخی مناطق همراهسرا راهاندازی شده است و خیرین باید در این زمینه قدم بردارند؛ اغلب خیرین علاقه دارند مراکز درمانی بسازند اما ساخت همراه سرا نیز باید مورد توجه قرار گیرد، برخی از مردم نیز وقتی در بیمارستان لبافینژاد مشغول به کار بودم پذیرای بیماران بودند، در صورتی که منابعی برای وزارت بهداشت در نظر گرفته شود اقدام به ساخت همراه سرا خواهیم کرد.
وضعیت پرداخت معوقات کادر درمان به چه صورتی است؟
زمانی که وزارت بهداشت را تحویل گرفتیم، حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی داشت. ۷۰۰ میلیون یورو نیز تعهدات داشت، در این مدت ۲۲.۳ همت به دستور مقام معظم رهبری به ما پرداخت شد، ارزش افزوده را افزایش دادیم و حدود ۱۵ همت نیز به ما پرداخت شده است. معوقات ما به کادر درمان بیش از دو سال بود اما امروز معوقات به شش تا یک سال رسیده است. ما از نظر منابع عقب هستیم اما تلاش خواهیم کرد معوقات به شش ماه برسد که این موضوع نیازمند حمایت بیمهها است.
رعایت نکردن قانون حجاب تخلف است/ خدمات تخصصی زنان توسط خانمها ارایه شود
موضوع رعایت حجاب در بیمارستانها نیز از مطالبات مردمی است؛ در این خصوص برنامهای دارید؟
موضوع رعایت حجاب به مراکز دولتی ابلاغ شده است و رعایت نکردن قانون حجاب تخلف است، در اعتباربخشی مراکز خصوصی موضوع فرهنگ نیز درنظر گرفته شده است و اگر مرکز خصوصی مسایل فرهنگی از جمله حجاب را رعایت نکنند با امتیاز لازم برای اعتباربخشی را کسب نخواهند کرد و ممکن است بیمارستان تایید نشود.
از سویی در بیمارستانهای دولتی نیز بیمارستانها موظف شدهاند که قانون انطباق رعایت شود و خدمات خانمها تا جای ممکن توسط خانمها ارایه شود. در موضوع سونوگرافی نیز باید سونوگرافی خانمها توسط خانمها انجام شود، در برخی موارد اعلام میشود که به اندازه رادیولوژیست نداریم که ما درخواست داریم به زنان پزشک عمومی و متخصص زنان آموزش کوتاه مدت داده شود. ما به تعداد دستگاههای رادیولوژی متخصص زن نداریم که از مشکلات این حوزه است که با تربیت و آموزش حل خواهد شد. امروز دستیاران خانم نیز خوب عمل میکنند و میتوانند در برطرف شدن این مشکل کمک کنند.
راهاندازی ۵۸ مرکز دولتی دندانپزشکی
آقای دکتر به عنوان آخرین سوال! مردم از گرانی هزینههای دندانپزشکی گلایه دارند در این خصوص توضیح دهید؟
یکی از نقاط ضعف حوزه وزارت بهداشت دندانپزشکی است؛ وقتی که ما شروع کردیم مرکز دندانپزشکی دولتی نداشتیم و ۵۸ مرکز دولتی راهاندازی کردیم. ضوابطی برای دندانپزشکی ایجاد خواهیم کرد که در بخش دولتی فعالتر شوند همچنین پوشش بیمهای دندانپزشکی افزایش خواهد یافت.
پایان پیام/ ت 752