به گزارش خبر ساز به نقل از صدا و سیما، سید جواد ساداتینژاد در برنامه «صف اول» شبکه خبر، اعلام کرد: شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی پس از نشستهای متعدد کارشناسی، نرخ خرید تضمینی گندم در فصل زراعی ۱۴۰۲_۱۴۰۱ را در مجموع ۱۳ هزار تومان تعیین کرد.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: این رقم عبارت است از مبلغ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت گندم، به اضافه هزار و ۵۰۰ تومان یارانه کشت که به کشاورزان پرداخت خواهد شد.
بر اساس قانون، نرخ خرید تضمینی ضرورت دارد حداکثر تا آخر تیرماه تعیین شود، اما به گفته ساداتی نژاد، شرایط خاص امسال در بازارهای جهانی و نوسانات شدید قیمت باعث طول کشیدن ارزیابیها و مباحث کارشناسی شد.
* بی ثباتی در بازارهای جهانی و نوسان قیمت؛ علت تاخیر
وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به این سوال که علت تاخیر ۴۵ روزه در تعیین قیمت خرید تضمینی گندم چه بود؟ اظهار داشت: در سال گذشته هم در شهریورماه، یعنی قبل از شروع فصل زراعی قیمت را اعلام کردیم و امسال هم همین کار را انجام دادیم. البته بر اساس قانون، تیرماه زمان اعلام قیمت خرید تضمینی است ما امسال شرایط خاصی را در مورد گندم داشتیم، بطور مثال با جنگ اوکراین شرایط فوق العادهای در حوزه امنیت غذایی در جهان ایجاد شد و قیمتها در حوزه جهانی نوسانات بسیار زیادی داشت.
وی افزود: عمدتاً در اول فصل زراعی قیمت تعیین میشود و سال گذشته نیز، قیمت گندم در شهریور اعلام شد که ۷ هزار و ۵۰۰ تومان بود، اما مجدداً در ۳ فروردین با توجه به شرایط جهانی قیمت را اصلاح کردیم و به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش دادیم.
ساداتی نژاد با بیان اینکه تأخیر فعلی تأثیر چندانی روی سطح کشت نمیگذارد، تصریح کرد: علت این تأخیر هم شرایط خاص امسال بود.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: امسال جلسات کارشناسی ما در شورای قیمت گذاری طول کشید که دلیل آن، همین نوسانات و شرایط خاصی بود که وجود داشت، اما پس از جلسات زیاد کارشناسی و مشورتی، قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی ۱۴۰۲ ــ ۱۴۰۱ تعیین شد که عبارت است از ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت گندم به اضافه هزار و ۵۰۰ تومان هم یارانه کشت که به گندمکاران پرداخت خواهد شد.
ساداتی نژاد تصریح کرد: این جمع بندی نهایی بود که امروز انجام گرفت و این رقم ان شاء الله قیت خرید گندم در سال زراعی ۱۴۰۲ ــ ۱۴۰۱ است.
نگاه ویژه دولت به بخش کشاورزی
وزیر جهادکشاورزی با اشاره به عملکرد کشور در تولید گندم در فصل اخیر و بیان این که در موضوع گندم یک کار ویژه و متفاوت صورت گرفت، اظهار داشت: از ابتدای دولت سیزدهم نگاه شخص آقای رئیس جمهور تأکید بر حوزه تولید بود و در عمل هم میتوانید عملکرد دولت را ببینید.
وی افزود: از ابتدای دولت، ما کشت قراردادی را به صورت آزمایشی در گندمزارهای کشور شروع کردیم و ۲۵۰ هزار هکتار تحت پوشش کشت قراردادی قرار گرفت. ضمن اینکه قیمت گندم را به نحو مطلوبی در راستای ایجاد انگیزه برای کشاورزان عزیز اصلاح کردیم و این امر باعث شد مقدار گندمی که کشاورزان عزیزمان به دولت تحویل دادند، رشد بی سابقهای داشته باشد و ذخایر گندم ما به ۱۱ میلیون تن برسد.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه این افزایش تولید در شرایطی رخ داد که ما خشکسالی هم مثل گذشته داشتیم، اظهار داشت: در سایر محصولات نیز افزایش تولید رخ داد، بطوری که در برنج ۲۰۵ درصد رشد تولید داشتیم و در جو نیز افزایش تولید ۳۰ درصد بود.
وی افزود: با اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار زمین دیم تحت پوشش قرار گرفت و تولید حدود یک و نیم میلیون تن بیشتر شد. امسال سطح تحت پوشش طرح به ۵ میلیون هکتار افزایش مییابد.
باقی مانده طلب گندمکاران بهزودی تسویه میشود
ساداتینژاد با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در آغاز سال و تاکید بر تلاش برای خودکفایی و کاهش وابستگی به خارج، اظهار داشت: نوع نگاه دولت حمایت از کشاورز است و تقریباً ۸۲ هزار میلیارد تومان برای گندم به کشاورزان پرداخت خواهیم کرد که این رقم به تنهایی از پرداخت ۵ سال گذشته بالاتر است.
وی تصریح کرد: تاکنون ۸۲ درصد از مطالبات گندمکاران عزیزمان پرداخت شده و مابقی آن هم ظرف همین چند روز آینده پس از انجام کارهای اداری و اجرایی تسویه خواهد شد.
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه با بیان اینکه نتیجه حمایتهای دولت و تلاشها را در سال زراعی آینده، بیشتر خواهیم دید، تصریح کرد: هدف ما این است که به یک پایداری در تولید مواد غذایی به ویژه در مورد گندم برسیم و ۹ میلیون تن گندم نان مورد نیاز کشور را بصورت پایدار تولید کنیم.
نحوه پرداخت یارانه گندم
ساداتی نژاد درباره نحوه پرداخت یارانه کشاورزان اظهار داشت: اعتقاد ما این است که یارانهها را از بعد قیمتی به جنبههای غیر قیمتی سوق دهیم تا کنترل بر بازار و قیمت مصرف کننده نیز مناسبتر شود. از این رو بخشی از یارانه هزار و پانصد تومانی گندم بصورت کود و بذر خواهد بود که پیش از کشت پرداخت میشود.
وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه یارانه کشت سویا نیز بطور کامل پرداخت خواهد شد، تصریح کرد: بخشی از یارانهها را روی قیمت کود اعمال کردیم و کاهش دادیم و در سال زراعی جدید هم از همین یارانه کشت گندم برای بذر و کود استفاده میکنیم تا بتوانیم قیمتها را به نحو مطلوبی نگه داریم تا کشاورزان بتوانند کارشان را انجام دهند و تولیدشان صدمه نبیند.
* بخشودگی آب بها در صورت اجرای الگوی کشت
ساداتی نژاد به موضوع اجرای الگوی کشت پرداخت و گفت: بر اساس توافق با وزارت نیرو که ظرف یکی دو هفته آینده نهایی میشود، کشاورزانی که الگوی کشت را اجرا کنند، از بخشودگی پلکانی آب بهاء برخوردار خواهند شد.
وی افزود: بخشی از این بخشودگی نیز درمورد افزایش بهره وری لحاظ میشود تا هم الگوی کشت مناسبتر اجرا شود و هم، بهره وری افزایش یابد.
وزیر جهاد کشاورزی همچنین از پیگیری برنامههای جایگزینی محصولات راهبردی با محصولات آب بر خبر داد و گفت: در همین راستای اجرای الگوی کشت به دنبال این هستیم که با همکاری مجلس و وضع قانون مشخص، به صادرات همه محصولات آب بر عوارض تعیین شود تا مطلوبیتشان برای کشت و صادرات کاهش یابد.
آبخیزداری مردمی سازی میشود
ساداتینژاد در پاسخ به این سوال که وضعیت لایحه آبخیزداری که مورد تاکید رئیس جمهور بود، چگونه است، اظهار داشت: آبخیزداری یک ضرورت برای ما بود و برای اینکه کارها جامعیت داشته باشد، موضوع را با نخبگان دانشگاهی به اشتراک گذاشتیم که بتوانیم نظرات جامعی را جمع آوری کنیم. ان شاء الله به زودی این لایحه تکمیل و ارائه میشود.
وی با تاکید بر لزوم مردمی سازی آبخیزداری تصریح کرد: ما تقریباً سالی یک تا یک و نیم میلیون هکتار آبخیزداری انجام میدهیم و در حال حاضر ۹۰ میلیون هکتار از حوزههای آبخیز ما باقی مانده که باید کار آبخیزداری روی آن انجام شود. اگر با همین معیار بین یک تا یک و نیم میلیون هکتار در سال ما حرکت کنیم، زمان زیادی میبرد، اما برای اینکه در ۱۰ سال بتوانیم این کار را انجام دهیم، باید عددمان را به هشت تا ده میلیون هکتار در سال برسانیم و بنابراین راهش این است که ما به سمت مردم و مردمی سازی حوزه آبخیزداری برویم.
* کشت محصولات جالیزی خارج از کشور
ساداتینژاد کشت فراسرزمینی محصولات جالیزی را یکی از برنامههای دولت برای کاهش کشت محصولات آب بر در داخل کشور خواند و گفت: شیوه نامه کشت فراسرزمینی را ابلاغ کرده ایم و اهلیت سنجی شرکتهایی که علاقمند بودند نیز شروع شده است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: در اوکراین، قزاقستان، برزیل و ونزوئلا برنامه عملیاتی کشت فراسرزمینی آغاز شده و در بعضی از این کشورها نیز مذاکرات در حال انجام است.
هفت برابر سد دز آب هدر می دهیم
وی درباره ضایعات کشاورزی نیز گفت: در حال حاضر ۲۵ تا ۳۰ درصد نرخ ضایعات محصولات کشاورزی ماست که ۱۴ میلیارد متر مکعب فقط آب برای آن مصرف شده است. یعنی هفت برابر سد دز ما ضایعات کشاورزی داریم.
ساداتی نژاد افزود: علاوه بر آب، ما کود، بذر، سم و سایر ملزومات را نیز برای این حجم از محصولات صرف میکنیم و متاسفانه تبدیل به ضایعات میشوند؛ بنابراین این موضوع، موضوع فوق العاده مهمی است.
اطلاعات دقیق؛ نیاز برنامهریزان
وزیر جهاد کشاورزی در دست نبودن اطلاعات و آمار دقیق را یکی از مشکلات برنامه ریزی و مدیریت دانست و گفت: درباره همین رقم ۲۵ تا ۳۰ درصد ضایعات نیز به اطلاعات دقیق تری نیاز داریم؛ بنابراین یکی از محورهای دولت سیزدهم که کار بسیار مهمی است ایجاد رصدخانه کشاورزی است تا با وجود آن، اطلاعات و آمار همواره بطور دقیق در دسترس باشد.
ایران گلخانه میشود
وی ایجاد گلخانه را از دیگر برنامههای اولویت دار دولت در بخش کشاورزی خواند و گفت: در فاز اول ما به صد هزار هکتار گلخانه نیاز داریم و با توجه به حدود ۲۳ هزار هکتار گلخانه موجود در کشور، باید حدود ۸۰ هزار هکتار دیگر نیز راه اندازی کنیم.
ساداتینژاد تامین علوفه مرتعی را از نیازهای مهم کشور بر شمرد و گفت: با توجه به تلاشهای سازمان تحقیقات، برنامه داریم که بخش زیادی از علوفه مورد نیاز را در مراتع تولید کنیم.
انتهای پیام/