اَبَرپروژه‌ای که به همدان حیات می‌بخشد/ چند گام تا تکمیل پروژه معطل‌مانده 17 ساله

«انتقال آب از سد تالوار به همدان»، پروژه‌‌ای که طی ۱۷ سال گذشته اقدام عاجلی برای آن نشد و سرانجام زنگ بحران آب به صدا درآمد، اما امروز به همت دولت سیزدهم کار در حال انجام است تا 3 هفته آتی فار نخست آب پایدار به همدان برسد.

خبر ساز - همدان: سیده فریده حسینی‌فرزام؛ عدم اجرای به موقع پروژه‌ها معضلی است که می‌تواند علاوه بر ایجاد مشکل بنیادین برای کشور، هزینه‌های اجرای آن را نیز چندین برابر کند، به ویژه در پروژه‌های مهم و حیاتی.

همدان نیز سال‌های قبل درگیر ترک فعل برخی مدیران شد و پروژه آبرسانی از سد تالوار به موقع اجرایی نشد تا جایی که این اقدام به همراه کاهش نزولات آسمانی در همدان و افت سفره‌های زیرزمینی ما را امروز با بحران آب و قطعی‌های چندروزه آب مواجه کرده است.

زنگ خطر کمبود آب در همدان از دهه ۸۰ به صدا درآمده بود به طوری در سفر مقام معظم رهبری به همدان آبرسانی به همدان از سد تالوار مطرح شد، مصوبه گرفت و باید اجرایی می‌شد اما از ۱۷ سال با پشت گوش انداختن مسؤولان وقت کار به جایی رسید که نباید می‌رسید.

البته کاهش بارندگی‌ها نیز بی‌دلیل نبود و هر سال شاهد کمبود نزولات آسمانی بودیم و این مسئله نیز مزید بر علت شد که به فکر انتقال آب از سایر حوزه‌های آبریز همدان باشیم.

طرح احداث و تکمیل سد تالوار برای تأمین آب شرب استان همدان از سال ۸۳ کلید خورد ولی مطالعات آن تا سال ۸۶ به طور انجامید، اجرای لاک‌پشتی پروژه و تزریق اعتبارات به آن ادامه یافت تا اینکه تا پایان سال ۹۹ فقط ۴۰ درصد پیشرفت حاصل شد و این در حالی بود که همدان روز کم‌آب‌تر می‌شد.

با نرسیدن پروژه تالوار برای تامین آب شرب همدان، مسؤولان استان با ذخیره سد اکباتان و وارد مدار کردن چاه‌ها و حتی حفاری چاه‌های جدید سعی بر تامین آب کردند اما ناگفته نماند رودخانه‌های عباس‌آباد و خاکو نیز فصول غیرزراعی به داد مردم می‌رسید.

همین روال طی سال‌های گذشته ادامه یافت تا اینکه سال ۱۴۰۱ دیگر منابع آبی در اختیار همدان به طور کامل از دست خارج شد و بی‌آبی که پیش‌بینی ۱۷ سال گذشته این شهر بود، گریبان شهروندان را گرفت.

پروژه آبرسانی از تالوار که گویا تنها نقطه امید همدان برای تامین آب بود در دولت دهم در قالب پروژه مهر ماندگار قرار گرفت تا بودجه ویژه‌ای به آن اختصاص گیرد و زودتر به نتیجه برسد اما در آن زمان نیز نتوانست به خوبی پیش برود و در غفلت مسؤولان متوقف شد.


در دولت یازدهم و دوازدهم نیز با تورمی که انجام شد بودجه آبرسانی از تالوار نیز بالا رفت و همین باعث شد اعتبارات لازم به پروژه اختصاص نیابد که برخی عدم پیگیری مسؤولان را عامل این موضوع می‌دانند، زیرا بودجه دادنی نیست بلکه گرفتنی است که برای مسوولان همدان پروژه تالوار شاید چندان اهمیتی نداشت که دنبال کنند.

در سال ۹۹ یعنی آخرین سال عمر دولت دوازدهم ۳۰ میلیارد‌ تومان اعتبار به پروژه تالوار اختصاص داده که برای اجرای بخشی از خط و تصفیه‌خانه هزینه شد در حالی که اگر طرح در همان ۴ یا ۵ سال نخست با اختصاص اعتبار مناسب اجرا می‌شد، طرح تاکنون با هزینه‌کرد ۵۰۰ میلیارد‌ تومان به پایان رسیده بود، اما با وضعیت تعدیل اجرای طرح‌ها و افزایش قیمت‌ها برای اتمام طرح در سال ۹۹ حداقل مبلغ قابل پیش‌بینی ۸۰۰ میلیارد‌ تومان بود که از عهده دولت خارج بود.

سرانجام با روی کار آمدن دولت سیزدهم ابرپروژه تالوار مجدد جزو اولویت‌دارترین و مهمترین پروژه وزارت نیرو قرار گرفت به طوری که در یک سال و نیم گذشته پروژه ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت و تنها ۱۰ درصد عملیات اجرایی باقی مانده است تا این ابر پروژه ۱۷ ساله به پایان برسد.

با کاهش منابع آب زیرزمینی و سد اکباتان، نیاز همدان به آب روز به روز شدید و شدیدتر می‌شد و دیگر همه نگاه‌ها معطوف به تالوار شد.

استاندار همدان بارها از پروژه سد تالوار بازدید کرد و روند انتقال آب به همدان را مورد بررسی قرار داد، او در سخنانش خود در مورد پروژه عنوان کرد «در جریان انتقال آب از سد تالوار به شهر همدان در راستای حل بحران و تامین آب مصرفی مردم در دستور کار قرار می‌گیرد، اقداماتی که قبلا در راستای تامین آب شرب شهر همدان انجام گرفته، سرعت و پیشرفت خوبی نداشت، تلاش ما این است که با اقدامی همه‌‌جانبه هرچه سریع‌تر این معضل بزرگ شهر همدان را حل و فصل کنیم. تا اواخر سال ۹۱ طرح آبرسانی از سد تالوار به همدان مشکلات بسیاری از نظر اعتبار و معضلات تملک زمین داشت و که این عوامل سبب شد این طرح پیشرفت فیزیکی اندکی داشته باشد. برنامه‌ریزی ما بر این است پروژه انتقال آب از سد تالوار به شهر همدان به اتمام برسد تمام مسوولان در این زمینه دغدغه‌مند پای کار هستند.


محمد ضروری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان همدان نیز با اهمیت خواندن پروژه آبرسانی به همدان اظهار کرد: «عملیات اجرایی پروژه آبرسانی تالوار در سال ۸۶ آغاز شد اما به دلیل مشکلات و مسائل مالی که وجود داشت، تاکنون به نتیجه نرسیده است. مهرماه ۱۴۰۰ با حضور وزیر نیرو در همدان بازدیدی از پروژه انتقال آب از سد تالوار به همدان بازدید شد و ۴۰۰ میلیارد تومان برای خط انتقال این پروژه اختصاص یافت، بر این اساس کار اجرایی انتقال آب از تالوار شروع شد و مسؤولان استانی و نمایندگان مجلس نیز چندین بار از پروژه بازدید کردند تا از نزدیک در جریان روند اجرایی پروژه قرار گیرند».

به‌رغم برنامه‌ریزی‌ها و تلاش‌ها که آب تیرماه به همدان برسد، موعد مقرر رسید و آب به همدان نرسید، بنابراین مدیریت مصرف آب همراه با نصب کاهنده‌های مصرف در چند نقطه از شبکه در شهر در دستور کار و از ساعت ۱۱ شب تا ۴ صبح آب با اُفت فشار در شبکه قرار گرفت تا بتوانیم این روزها را پشت سر بگذاریم.

اوایل مردادماه سفر هیات دولت به همدان بارقه امیدی شد تا پروژه تالوار و وضعیت بحرانی همدان در تامین آب بیشتر مورد توجه قرار گیرد و بتوان در حضور رئیس جمهور بودجه بیشتری برای انتقال گرفت که این امر محقق شد و با اختصاص هزار میلیارد تومان اعتبار و ضرب‌العجلی که رییس جمهور برای اتمام طرح دادند، پروژه سرعت بیشتری گرفت و امروز بعد از ۲۶ روز از سفر دولت، پروژه با قدرت پیش می‌رود.

اما منابع آبی همدان که دیگر به اتمام رسیده بود و سد اکباتانی که دیگر آب نداشت، موجب شد روزهایی که شاید فکرش را نمی‌کردیم به سراغ همدان بیاید و قطعی آب دامن‌گیر اکثریت شهر را بگیرد.


همین امر باعث شد وزیر نیرو در یک سفر یک روزه بر سر پروژه آبرسانی همدان حاضر شد و با بررسی همه‌جانبه اعلام کرد که ابرپروژه آبرسانی از تالوار تا سه هفته دیگر به اتمام می‌رسد و آب پایدار برای همدانی‌ها تأمین خواهد شد.

محرابیان در این سفر دستور تأمین ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای طرح آبرسانی شهر همدان را صادر کرد که این اعتبار امروز به حساب شرکت آبفا استان همدان واریز شد.

بر اساس آخرین جزئیات رسمی منتشر شده از پروژه‌های آبرسانی به همدان، اخیرا طرح جایگزین به طول ۱۶ کیلومتر به این پروژه اضافه شده که بر اساس آن با استفاده از یک خط انتقال آب سد تالوار ر به سد آبشینه متصل می‌کند.

این طرح دارای سه ایستگاه پمپاژ به ارتفاع ۵۷۶ متر است که ایستگاه شماره یک و ۲ هر کدام ۲۲۰ متر و ایستگاه شماره سه ۱۳۶ متر طول پمپاژ دارد.


علاوه بر این، پنج مخزن تعادلی به ظرفیت ۱۴۵ هزار متر مکعب در طرح جای‌گذاری شده و ایستگاه مخزن نخست ۵ هزار متر مکعب، مخزن شماره ۲ و ۳ هر کدام ۱۰ هزار متر مکعب، مخزن شماره ۴ حدود ۳۰ هزار متر مکعب و ایستگاه تصفیه خانه به ۲ مخزن ۳۰ هزار متر مکعبی و یک مخزن ۳۰ هزار متر مکعبی در سطح شهر همدان آب را انتقال می‌دهند.

طرح انتقال آب به همدان به طول ۱۴۰ کیلومتر از مصوبات سفر مقام معظم رهبری به استان است که با اجرای این طرح آب بلندمدت ۱۲ شهر همدان، جورقان، مریانج، بهار، صالح‌آباد، لالجین، قهاوند، مهاجران، فامنین، کبودراهنگ، گل‌تپه و شیرین‌سو و ۱۵۹ روستا تامین می‌شود که امیدواریم هرچه زودتر به سرانجام برسد و دغدغه آب و تامین آب در این شهر به پایان برسد.


انتهای پیام/۸۹۰۰۳/س/ ت 7

بیشتر بخوانید