از شایعه تا واقعیت: دولت سیزدهم در راستای اجرای سیاستهای اقتصادی خود در کاهش و رفع فقر مطلق، بهبود ضریب جینی و کاهش فاصله طبقاتی، تصمیم به هوشمندسازی و بازتوزیع یارانه کالاهای اساسی گرفت. در حالی که این اصلاح سالهای قبل و زمانی که تفاوت ارز آزاد آنقدر زیاد نبود باید توسط دولت قبل صورت میگرفت اما ابراهیم رئیسی در شرایطی دشوار این تصمیم را گرفت و حتی اعلام کرد که باید در مسیر اصلاح از آبرو هم گذشت.
همزمان با این تصمیم، عدهای ناآگاهانه در داخل و جریان رسانهای در خارج از کشور با برنامهریزی گسترده و دقیق سعی در اعتمادزدایی از دولت و دامن زدن به نگرانیهای مردم کردند.
در ادامه تعدادی از این شایعات و دروغها را مرور میکنیم:
* «هجوم و غارت فروشگاهها در قزوین»
به تازگی فیلمی با عنوان «هجوم و غارت فروشگاهها در قزوین» منتشر شد که سر و صدای زیادی در فضای مجازی به پا کرد.
اما کمی توجه به فیلم نشان میدهد که تمام افراد در این کلیپ لباس گرم مثل کاپشن پوشیدهاند و مشخص است که برای این فصل نیست.
کاظمی، فرماندار قزوین نیز عنوان کرد: به هیچ عنوان هیچ حادثهای اعم از هجوم و غارت به فروشگاه در شهر قزوین صحت ندارد. در عرضه کالا در قزوین مشکلی وجود ندارد و فقط در برخی فروشگاهها صف بود.
* شایعه کارت یارانه نان
یکی از اولین شایعهها در این باره، شایعه کارت یارانه نان بود. برخی رسانههای دشمن با انتشار تصویری فتوشاپی مدعی شدند که مردم ایران از این به بعد باید کارت نان داشته باشند.
در پی انتشار این دروغ وزارت کشور در اطلاعیهای اعلام کرد صدور کارت یارانه نان، شایعهپراکنی رسانههای معاند و از اساس کذب است.
* شایعه گرانی بنزین
در ادامه دروغهایی که در خصوص این جراحی اقتصادی صورت گرفته، عدهای شایعه گران شدن بنزین را مطرح کردند.
این در حالی است که هیچ مسئولی سخن از گرانی بنزین به میان نیاورده و همچنین مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در این باره تاکید کرد که قیمت بنزین با تغییر در راستای اصلاح نظام یارانهها تغییر نمیکند و این مساله ارتباطی با بنزین نخواهد داشت.
* آتش زدن پمپ بنزین در خوزستان
عدهای برای امنیتی نشان دادن جو در خوزستان با انتشار فیلم کوتاهی مدعی به آتش کشیدن پمپ بنزینی در این استان شدند.
اما هیچ رسانه رسمی و حتی محلی از وقوع چنین اتفاقی خبری مخابره نکرد. پلیس فتا نیز با صدور اطلاعیهای عنوان کرد بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد این خبر صحت نداشته و تصاویر آن مربوط به آتشسوزی نیستان حاشیه جاده در یکی از شهرستانهای استان خوزستان در سالهای قبل است که معاندین به منظور تشویش اذهان عمومی آن را در این زمان منتشر کردهاند.
* ماجرای «خیرات» آرد به کربلا!
شایعه دیگری که سر و صدای زیادی در فضای مجازی به پا کرد، شایعه صادرات خیراتی آرد به عراق و شهر کربلا بود. در این ویدئو ادعا میشود در حالی که در ایران کمبود آرد وجود دارد اما کیسههای آرد برای خیرات به کربلا فرستاده میشود.
اما در این خصوص چند نکته وجود دارد:
نخست آن که فرد منتشرکننده تلاش کرده با کاهش کیفیت ویدئو سعی نماید تا حد امکان تشخیص اصالت ویدئو را برای کاربران دشوار کند.
نکته بعدی آن که، از بررسی ویدئو مشاهده میشود، بستههای آردی که در ویدئو نمایش داده شده تولیدی سال ۲۰۱۸ بوده که حتی بنابر تصویر تاریخ انقضای آن ۶ ماه پس از تولید ذکر شده است. مسالهای که نشان میدهد حتی اگر کیسههای نمایش داده شده حاوی آرد گندم باشند، در واقع چهار سال پیش تولید شدهاند.
برخلاف ادعای داخل فیلم برند این کیسهها «خیرات» است و حرفی از اهدای این کیسهها نیست و در این شرایط چنین فیلمی برای افزایش نارضایتی منتشر شده است.
* شرایط خاص یارانهبگیران
برخی کاربران به استناد متنی از یکی از صفحات سایت هدفمندی یارانهها مدعی استحقاق یارانه جدید به عدهای خاص شدند و انتقاداتی را به دولت وارد کردند.
اما مشاور وزیر کار با انتشار توییت در این باره نوشت: این شرایط مربوط به زمان ثبت یارانه معیشتی (بنزین) هست (نه یارانه کمکمعیشتی اخیر) البته مثل دیگر مطالب گذشته بر روی خروجی سایت قرار دارد. معیارهای فعلی برای یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی، این موارد نیست.
انتهای پیام/