ارز ترجیحی در انحصار عده‌ای خاص قرار داشت/ ارز ۴۲۰۰ فسادزاست

یک فعال اقتصادی با بیان اینکه ارز ترجیحی در انحصار عده‌ای خاص قرار داشت گفت: وجود نرخ‌های متعدد در ارز باعث بروز رانت و ایجاد فساد می‌شود.

منوچهر رضایی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در همدان با بیان اینکه وجود نرخ‌های متعدد در ارز باعث بروز رانت و ایجاد فساد می‌شود اظهار کرد: بدون تردید همه دلسوزان و فعالان اقتصادی باید برای حذف ارز ۴۲۰۰ تلاش کنند مگر اینکه خودشان از بهره‌برداران رانت باشند.

وی با بیان اینکه یکپارچه‌سازی نرخ ارز باید با یک مکانیسم علمی انجام شود که تبعات آن در اقتصاد کاهش یابد افزود: به این معنا که به تبع یک اتفاق مبارک همچون حذف ارز ترجیحی با وقایع ناگوار اقتصادی مواجه نشویم از همین رو توجه جدی و همه‌جانبه برای نحوه اجرا یک اصل اساسی است.

این فعال اقتصادی در ادامه یادآور شد: چنانچه مدیریت و نظارت بر تبعات حذف ارز ترجیحی صورت گیرد قطعا یکسان‌سازی نرخ ارز خواسته تمام فعالان اقتصادی و دلسوزان جامعه است.

وی با تأکید بر اینکه بزرگترین دستاورد حذف ارز ۴۲۰۰ جلوگیری از رانت و فساد در اقتصاد است متذکر شد: در این چندین ساله گذشته علیرغم محدودیت‌های ارزی، رقم بسیار هنگفتی ارز برای واردات کالا اختصاص داده شده است.

رضایی با بیان اینکه بخش عظیمی از این واردات انجام نشده و یا اینکه وارد شده اما به موقع ترخیص نشده و در اختیار مردم قرار نگرفته؛ گاها پس از ترخیص به موقع در جامعه و بازار توزیع نشد عنوان کرد: همین اختلال در روند واردات منجر به گرانی‌های متعدد و تورم شده است.

وی تصریح کرد: ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردکننده تحویل و بنا شد ملزومات و مایحتاج مردم را در بخش‌هایی وارد کند اما متاسفانه این اتفاق رخ نداد چراکه در انحصار عده‌ای محدود قرار گرفت؛ چنانچه آزادی عمل و برابری امکانات برای همه لحاظ می‌شد این اتفاق به این صورت نمایان نمی‌شد؛ به این ترتیب انحصار و تفاوت نرخ منشأ فساد می‌شود.

این فعال اقتصادی با بیان اینکه جلوگیری از فساد دستاورد بزرگ حذف ارز ترجیحی به شمار می‌رود خاطرنشان کرد: این دستاورد ارزشمند و ضروری برای اقتصاد کشور محسوب می‌شود اما با در نظر گرفتن رعایت نکته طلایی نحوه اجرا تا پیامد خاصی به دنبال نداشته باشد.

وی به دیگر معایب ارز ترجیحی در بحث واردات و صادرات اشاره کرد و یادآور شد: اگر ارز را با قیمت نازل به شخص یا اشخاص خاصی می‌دهند برای واردات اقلام ضروری مردم است مثل خوراک دام که به پروتئین تبدیل شود و در سفره‌های مردم مشهود باشد اما متاسفانه از این فرصت نهایت بهره‌برداری و سوء‌ استفاده انجام می‌شود.

رضایی افزود: گاهی این ارز را برای تامین بخشی از مواد اولیه کارخانجات استفاده می‌کنند و کالای تولیدی به جای اینکه در سفره‌های مردم قرار گیرد به نرخ ارز آزاد صادر می‌شود، اگرچه ماهیت صادرات کار ارزشمندی است اما باید مازاد بر مصرف و مایحتاج مردم باشد نه اینکه با ارز ترجیحی مواد اولیه وارد شود و در نهایت با ارز آزاد صادر شود.

وی در پایان عنوان کرد: ارز ترجیحی سراسر سوء‌ استفاده است از همین رو بدون تردید تک‌نرخی شدن ارز یک اقدام ضروری در اقتصاد به شمار می‌رود که باید با مکانیزه علمی اجرا شود.

انتهای پیام/89033/

بیشتر بخوانید