به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبر ساز، «دیدار ماه» قراری است که هر سال نیمه ماه مبارک رمضان و شب ولادت امام حسن مجتبی(ع) در محفلی صمیمانه، جمعی از شاعران با رهبر معظم انقلاب دارند و حالا سه سالی است برگزار نمیشود و حسرتش را به دل مشتاقان این محفل گذاشته است.
حوزه هنری انقلاب اسلامی در 2 سال گذشته که شیوع ویروس کرونا برپایی این دیدار را ناممکن کرده بود، برای گرامیداشت این مناسبت که برخی از آن به عنوان شب تحویل سال شعر فارسی یاد میکنند، برنامه تلویزیونی زندهای ترتیب داده بود تا جمع محدودی از شاعران در قالب «دیدار ماه» به یاد دیدارهای هر ساله با رهبری شعرخوانی کنند.
مصطفی محدثی خراسانی در آخرین دیدار شاعران با رهبر انقلاب
اما بهار ۱۴۰۱ و هفتههای آغازین آن، نوید حضور برای شاعران را دو چندان کرده بود؛ چرا که برگزاری محفل انس با قرآن کریم در ۱۴ فروردین ماه، دیدار مسئولان نظام و برخی تشکلها با رهبر انقلاب، شاعران را برای روشن شدن چشمشان به دیدار صمیمانه با رهبر ادبدوست و حکیم انقلاب امیدوار کرده بود و پیگیر زمان برگزاری این دیدار شده بودند که اعلام خبری از طرف حوزه هنری انقلاب اسلامی مبنی بر برگزار نشدن این محفل، کام مشتاقان دیدار را تلخ کرد.
به همین بهانه، سراغ عباس محمدی، مدیر مرکز آفرینشهای حوزه هنری رفتیم تا درباره چند و چون این خبر از او بپرسیم:
محمدی در این خصوص گفت: سال گذشته که جمعی از شاعران در نامهای به رهبر انقلاب از دلتنگی برای حضور نوشته بودند، رهبری هم ضمن ابراز دلتنگی برای دیدار صمیمانه با شاعران اعلام کردن که حیف است این محفل جدا از فضای صمیمانه همیشگی برگزار شود و یکی از دلایل برگزار نشدن این محفل به خاطر فرو کاستن از آن صمیمت و نزدیک بودن است. از طرف دیگر رهبری در این دیدارها در نقطه اتصال محفل قرار میگیرند و بعد از خواندن اشعار توسط شاعران به بیان نکات و اظهارنظر میپردازند. شاید به همین دلیل است که ایشان میلی به برقراری دیدار به شکلی غیر از آنچه در سالهای قبل گذشته رخ میداده، ندارند.
مدیر مرکز آفرینشهای حوزه هنری دلیل محروم ماندن شاعران برای سومین سال متوالی از دیدار صمیمی و ویژه با رهبر معظم انقلاب را کماکان محدودیتهای ناشی از شیوع کرونا عنوان میکند و میگوید: برنامه «دیدار ماه» علاوه بر اینکه نظیر ندارد، تنها برنامه هنری رهبری است که به صورت رسمی از رسانه پخش میشود و ایشان با همه مشغلههایی که دارند، حاضرند چند ساعت با شاعران کشور وقت صرف کنند.
عباس محمدی ادامه میدهد: از طرف دیگر شیوه متفاوت برگزاری این برنامه با سایر دیدارهای رهبری که بیشتر جنبه رسمی دارند، آن را متمایز کرده و نیاز به اطمینان خاطر کامل از بهبود شرایط ایجاد شده توسط بیماری کرونا دارد؛ به همین دلیل طی دو سال گذشته مراسم شب شعر «دیدار ماه» به شکل کاملاً متفاوت با حضور تعداد محدودی شاعر در صحن حوزه هنری برگزار شد، اما طی چند ماه اخیر که روند ابتلا به کرونا سیر نزولی پیدا کرده و با واکسینه شدن مردم از شدت آن کاسته شده بود، امید شاعران برای برگزاری این دیدار و توفیق تشرف به محضر ایشان زنده شد، اما متأسفانه هنوز شرایط ایمن برای برگزاری آن فراهم نیست و شاعران عزیز باید صبوری پیشه کنند.
نمای عمومی از آخرین دیدار شاعران با رهبر معظم انقلاب در سال ۱۳۹۸
در ادامه از وی درباره چگونگی برگزاری این برنامه در حوزه هنری پرسیدیم که گفت: این مراسم طبق روال دو سال قبل در حیاط حوزه هنری و در شب میلاد امام حسن مجتبی(ع) با حضور ۱۰ تن از شاعران پیشکسوت، جوان و شناخته شده کشوری شنبه ۲۷ فروردین با رعایت شیوه نامههای بهداشتی برگزار میشود و پخش زنده این مراسم هم از یکی از شبکههای سیمای جمهوری اسلامی انجام میشود که به اطلاع مردم میرسد.
در ادامه نظر چند تن از شاعران انقلابی را در خصوص برگزار نشدن این دیدار برای سومین سال متوالی پرسیدیم.
علیرضا قزوه، شاعر و مدیر دفتر شعر، موسیقی و سرود سازمان صداوسیما با بیان اینکه امسال با توجه به برگزاری دیدار حافظان و قاریان قرآن با رهبر انقلاب، مترصد برگزاری این محفل با شاعران شدم، میگوید: دفتر حضرت آقا نقل قولی از طرف معظمله بیان کردند که ایشان فرمودهاند جمع شاعران برای من مورد علاقه ویژهای است و خواستار برگزاری دیدار صمیمی با شاعران همانند سالهای قبل از شیوع بیماری با همان فضای صمیمی هستم. بنابراین با نظر مسئولین بهداشتی کشور، مصلحت برای برگزاری این محفل با حضور ۱۰۰ نفر شاعر و در بخش بالایی حسینیه امام خمینی(ره) به صورت کنار هم و صمیمی نبود و متأسفانه این دیدار برای سومین سال متوالی لغو شد.
وی ادامه میدهد: هر چند خودم به شخصه علاقهمند بودم این دیدار هر طور شده انجام شود؛ حتی اینکه ۱۰ یا ۱۵ نفر از جوانان و پیشکسوتان به عنوان نماینده شاعران میتوانستند در این محفل خاص حضور داشته باشند تا این جلسه تعطیل نشود.
قزوه در ادامه میگوید: ۱۰ سال مسئول اجرای برنامه «دیدار ماه» بودم و به مسئولین بیت رهبری اعلام کرده بودم سهم من از اجرای این برنامه کفایت میکند و اگر خواستند مسئول دیگری را جایگزین کنند. سه سال آخر قبل از شیوع کرونا مسئولیت به دوستان دیگر واگذار شده و من گاهی در برنامهریزی و یا خوانش شعر همکاری داشتم.
ناصر فیض در حال شعرخوانی در کنار علیرضا قزوه در دیدار شاعران با رهبر فرزانه انقلاب
قزوه با اشاره به اینکه شاعران اولین گروه از بیعتکنندگان با رهبری انقلاب بودهاند، میافزاید: در روز رحلت امام خمینی (رضوان الله تعالی) در مشهد اولین گروهی بودیم که در برنامه «هجرت خورشید» و همزمان با تشکیل جلسه خبرگان رهبری شعر خواندیم و با رهبری اعلام بیعت کردیم و اکنون هم که تشنه دیدار با رهبر معظم انقلاب هستیم به نظر حضرت آقا و دفترشان احترام گذاشته و برای سلامتی ایشان بیشتر از همه دعاگو هستیم.
میلاد عرفانپور، شاعر و مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری هم در این مورد میگوید: دیدارهای رهبر معظم انقلاب با شاعران از همان ابتدا چندین کارکرد داشته که یکی از این کارکردها، تبیین جایگاه راهبردی شعر در ادبیات کشور ما و فارسیزبانان است؛ به این معنی که اگر این دیدارها نبود، شاید جریانهای فرهنگی و سیاستگذار در کشور ما کمتر از آنچه که امروز شاهدش هستیم به شاعران توجه میکردند. بنابراین این دیدارها سبب شد ارزش راهبردی شعر بیشتر مورد توجه مسئولان کشور قرار گیرد و به همین مناسبت شاعران هم مسیر ادبیشان را جدیتر دنبال کنند.
وی ادامه میدهد: از جمله کارکردهای دیگر این دیدارها، الهامبخشی و رهنمودهایی بود که شاعران از محضر ایشان دریافت کرده و در ادامه مسیر به آنان کمک میکرد. نکاتی که ایشان در فواصل شعرخوانی داشتند و توصیههایشان در خلال و پایان برنامه همواره چراغ راه ما شاعران بوده است. همچنین دریافت انگیزه برای پرشور ادامه دادن این مسیر هم برای ما و هم شاعران جوانی که در این برنامه حضور داشتند، شوق ادامه دادن این مسیر تا قلههای رفیع شعر و ادبیات را پیدا میکردند.
سمت چپ قادر طهماسبی (فرید) و محمدسعید میرزایی در دیدار شاعران با رهبر معظم انقلاب
مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری ادامه میدهد: از طرف دیگر حس صمیمیت و حال خوبی که از حضور در محضر گرم و صمیمانه ایشان داشتیم جدا از همه باورمندیهایی که نسبت به جایگاه ایشان داشتیم تا مدتها خاطره دیداری بهیادماندنی را در ذهن همه حاضران در محفل ایجاد میکرد و برگزار نشدن این اتفاق به از دست دادن این کارکردها و برکات آن منتهی شده است. بنابراین بر این باورم که تا رفع کامل محددویتهای ناشی از بیماری کرونا امکان برگزار شدن این محفل و گفتوگوهای صمیمی آن وجود ندارد و به شکل دیدارهای رسمی تغییر پیدا نکند.
عرفانپور با ابراز دلتنگی برای محروم ماندن از این دیدار میگوید: امیدوارم سال آینده این محرومیت و محددیت رفع شود و بتوانیم این دیدار را داشته باشیم.
مؤمنی شریف هم با بیان اینکه شاعران در نگاه رهبری، پاسداران هویت ملی و حتی به وجود آورنده این هویت هستند، عنوان کرد: زبان فارسی یکی از دغدغههای جدی مقام معظم رهبری است و در دیدار آخری که با شاعران داشتند از فرسایش زبان فارسی ابراز نگرانی کردند، ولی متأسفانه برخی با ناآگاهی از این مسئله اهمیت این رویداد و دیدار را درک نمیکنند.محسن مؤمنی شریف، نویسنده و رئیس سابق حوزه هنری هم از دلتنگی برای دیدار میگوید و اینکه در روزهای اخیر پیگیر این دیدار بوده اما متأسفانه اعلام شده که امسال هم شاعران باید صبوری کنند.
محسن مومنی شریف در کنار حضرت آیتالله خامنهای، پیش از آغاز دیدار شاعران با رهبر معظم انقلاب
وی در پایان گفت: دیدار شاعران با رهبر انقلاب رویداد فرهنگی ارزشمندی است که نظیرش را در هیچ کجای دنیا نداریم، ولی شرایط و محدودیتهای ناشی از کرونا در چند سال اخیر باعث شده تا شاعران از این دیدار محروم بمانند و آرزو میکنم هر چه زودتر این شرایط برای برگزاری حضوری این محفل صمیمانه و پر برکت فراهم شود.
فاطمه نانیزاد بانوی شاعری است که از دلتنگی و حسرت دیدار میگوید.
نانیزاد عنوان میکند: بعد از مدتها شرایط سلامت جامعه رو به بهبودی پیش رفت و در شروع سال جدید دیدارهای دیگری با مقام معظم رهبری انجام شد که امید شاعران برای برگزاری این دیدار صمیمانه را بالا برد. من هم به شخصه پیگیر برگزاری این دیدار بودم ولی اعلام شد یکی از دلایل برگزار نشدن این محفل، مهیا نبودن فضای دیدار هر ساله ایشان با شاعران است و زمینه حضور شاعران در فضای متفاوت و صمیمانه با ایشان هنوز فراهم نشده است.
وی ادامه میدهد: من و همه شاعران مشتاق حضور در این محفل هستیم، اما مهمتر از این علاقه، موضوع سلامتی ایشان است که مد نظر ماست بنابراین این حسرت را صبورانه تحمل میکنیم تا اینکه سال بعد این فضا برای دیدار حضوری با ایشان فراهم شود.
مرتضی امیری اسفندقه، اجرای این شب بیادماندنی را در آخرین دورههای آن بر عهده داشت
این بانوی شاعر درباره اهمیت این دیدار میگوید: دیدار شاعران با رهبری، متفاوت، ویژه و تخصصی است و صرف دیدار با عالیترین مقام و رتبه حکومتی کشور نیست، بلکه شاعرانی که در این محفل حضور دارند با فردی که در حوزه ادبیات متخصص بوده و از بسیاری از افرادی که متخصص این حوزه هستند، درک و اطلاعات شعری غنیتری دارد، دیدار میکنند. بنابراین این دیدار برای متخصصان این حوزه بسیار حائز اهمیت است، زیرا اشعاری که در این دیدار خوانده میشود با نگاه کارشناسانه بررسی شده و اگر تحسین یا پیشنهادی از طرف ایشان مطرح میشود، کاملا با علم و تسلط کامل بر حوزه شعر و ادبیات صورت میگیرد.
وی در پایان تصریح میکند: علاوه بر شعر خواندن و بهره گیری از نقطه نظراتشان درباره اشعار، بیانات هر ساله ایشان در این محفل برای شاعران راهگشا و چراغ راه محسوب میشد که امیدواریم هر چه زودتر این توفیق نصیب شاعران شود.
انتهای پیام/143